Úvod > Články > Pozor na e-maily od „Spořitelny“. Útoky sílí

Pozor na e-maily od „Spořitelny“. Útoky sílí

A další novinky uplynulých dní: Skype pro Linux podporuje videohovory ― Aktualizace produktů MS a nová chyba Excelu ― Evropská komise dala zelenou odkoupení DoubleClicku Googlem ― a více...

Vydán Skype 2.0 pro Linux ― konečně s videem

Uživatelé Linuxu mají důvod k radosti. Třebaže se jim Skype svou uzavřeností zdrojových kódů nemusí zamlouvat, je to jeden z programů, který se pro komunikaci s firmami nebo přáteli stává nevyhnutelností. Už nějakou dobu sice existoval i pro jiné systémy než Windows, ale například jeho linuxová verze nepodporovala video. To Skype konečně změnil a přes novou verzi 2.0 můžou videohovory uskutečňovat i uživatelé Linuxu.

Dostupné jsou verze pro Ubuntu, Debain, Xandros, Fedoru, openSUSE, Mandrivu, Centos ― brzy by měly být i v repositářích jednotlivých distribucí.

Více na stránkách linuxové verze Skype. Zájemce si tam může přečíst i seznam změn a vylepšení. Kromě přidání podpory videa byly opraveny spousta chyb předešlé verze a zvýšena kvalita hovoru. Více zde.

Systém PC-BSD 1.5 uvolněn

V oblasti alternativních operačních systémů ještě chvíli zůstaňme. Poté, co nedávno vyšlo FreeBSD 6.3 ― bezplatný operační systém ― byla uvolněna k volnému stažení i jeho mutace zaměřená na domácí počítače a běžné uživatele: PC-BSD 1.5. vyšlo v podobě dvou instalačních CD, z čehož jedno nese samotný systém, druhé jazykové balíčky a doplňky. Jako grafický systém slouží osvědčené KDE 3.5.8, takže v něm uživatel nalezne dobře známé aplikace z linuxových systémů s tímto desktopovým prostředím. Samozřejmě, že uživatel může pod tímto operačním systémem spustit i řadu ostatních aplikací, které zná z Linuxu.

Přirozeně nechybí česká lokalizace systému. Pokud si chcete vyzkoušet nový operační systém, stahovat můžete ze stránek produktu.

Windows Home Server se opravy jen tak nedočká

Problémy s operačním systémem Windows Home Server pokračují. Uživatelé na diskusních fórech rozšiřují seznam aplikací, které jim poškodily uložená data na domácím serveru a netrpělivě čekají, až Microsoft splní své sliby a tuto velkou chybu systému opraví. Teď jim ale Microsoft dopřál studenou sprchu: chyba, která byla zjištěna loni v prosinci, nebude odstraněna minimálně do června. Do té doby uživatelé mají ke kopírování souborů používat Průzkumníka Windows nebo příkazovou řádku a uložené soubory nijak neupravovat, aby nedošlo k jejich poškození. Podle redmondské společnosti ale chybu nahlásilo jen malé procento zákazníků.

Česká spořitelna pod tvrdým útokem phishingu

Už to vypadá, jako bychom v přehledu novinek nechtěli psát o ničem jiném, ale situace kolem phishingových útoků na klienty České spořitelny si žádá preventivních informačních opatření. V současných dnech totiž sílí frekvence phishingových útoků a roste i jejich nebezpečnost. Útočníci zvolili novou strategii a rozesílají falešné e-maily, které se tváří jako varovné zprávy od České spořitelny, která v nich upozorňuje právě na probíhající útoky. Na rozdíl od předchozích zpráv se ty nové pyšní perfektní češtinou, takže nezkušeného počítačového uživatele mohou snadno přesvědčit o své "pravosti". Jak vypadá nový útok, si můžete prohlédnout na obrázku. Uvedená URL adresa přitom nevede na stránky, na které textem odkazuje, ale na zahraniční server, na kterém se skrývá past na autentizační údaje klientů. Zopakujme proto znova, abyste nikdy na podobné emaily nereagovali a nikomu informace o účtu a platebních kartách či přihlašovací jméno a heslo do systému přímého bankovnictví neposkytovali.

Aktualizace produktů MS a chyby Excelu

Jako obvykle Microsoft v druhé úterý v měsíci vydal sadu záplat a aktualizací pro své produkty Windows a Office. Tentokrát se však jednalo výhradně o opravy kancelářského balíku MS Office různých verzí. Celkem dvanáct děr bylo sice opraveno, ale jak se záhy ukázalo, aktualizace poškodily tabulkový program Excel 2003 SP2 i SP3, který kvůli tomu podle zjištění některých odborníků podává špatné výsledky při výpočtech. Chybu způsobuje opravný balíček MS08-014. Na odstranění chyby se pracuje a měla by tedy vyjít další záplata.

Evropská komise dala zelenou odkoupení DoubleClicku Googlem

Následující zpráva někoho možná překvapí. Evropská komise, která ukázala svou nesmlouvavost už na případech s Microsoftem, Googlu povolila odkoupení společnosti DoubleClick. Již dlouho očekávané odkoupení této firmy, zaměřené na internetovou reklamu, čekalo jen na vyjádření antimonopolních úřadů ― třebaže analytici nejdříve předpovídali, že úřady akvizici nepovolí, ve Spojených státech dostal Google povolení už na konci loňského roku. Evropská komise případ zkoumala delší dobu a zopakovala rozhodnutí amerického antimonopolního úřadu a obchod schválila se slovy, že akvizice je v pořádku a není na ní nic monopolního.

Toshiba prodělala miliardu dolarů, MS neplánuje BluRay

Jak možná víte, válku HD formátů videa vyhrála technologie BluRay. Toshiba tak byla nucena zastavit vývoj i obchod s HD DVD a před několika dny se objevily informace, že tím ztratila takřka jednu miliardu amerických dolarů. Microsoft, který HD DVD podporoval a používal ve svých herních zařízeních Xbox 360, měl nedávno potvrdit, že HD DVD nahradí technologií BluRay, ale před pár dny zprávy dementoval.

17. 3. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...