Úvod > Články > Kam s IT odpadem?

Kam s IT odpadem?

Slovo „spotřební“ nabývá u elektroniky v poslední době nebývalého významu. Kupujeme si nové LCD televize, mobily, notebooky, tiskárny a další periferie, aniž bychom se zamysleli, kam míří staré přístroje, které těmito novými nahrazujeme.

Elektroodpad je zvláštním druhem odpadu. Roste třikrát rychleji než běžný komunální odpad. Na jedné straně obsahuje nebezpečné látky jako je rtuť, olovo, kadmium, bromované zpomalovače hoření a další, na straně druhé velké množství recyklovatelných a využitelných materiálů, např. železo, ocel, hliník, měď a v malém množství také mnoho druhů vzácných kovů – zlato, stříbro, platinu, palladium a jiné. 

Počítače a periferie 

Množství vyráběných počítačů a jiných produktů z oblasti informačních technologií roste v posledních letech nebývalým tempem. Výrobky z této oblasti obsahují množství drahých kovů, které se nacházejí zejména na deskách plošných spojů, kde jsou součástí kontaktů a různých miniaturních komponent. Lze odhadnout, že ve 28 milionech osobních počítačů a 23 milionech notebooků se nachází 51 tun stříbra, více než 10 tun zlata, okolo 4 tun palladia nebo 25 tisíc tun mědi. 

Mobilní telefony 

V roce 2003 se celosvětově prodalo 500 miliónů mobilních telefonů, o tři roky později, v roce 2006, to byla už jedna miliarda. Pokud vezmeme v úvahu, že průměrná váha mobilního telefonu je 100 gramů, pak se jedná o 100 tisíc tun mobilních telefonů. Z takového množství by za použití současných recyklačních technologií bylo možné získat 250 tun stříbra, 24 tun zlata, 9 tun palladia nebo 9 000 tun mědi. Pouze recyklací baterií pocházejících z ročního celosvětového prodeje lze zpětně získat 3 800 tun kobaltu. 

Kam s IT odpadem? 

Bohužel, až 80 procent elektroodpadu končí v současné době na skládkách, lidé své staré spotřebiče (platí zejména pro drobné elektro, mobily a PC) odkládají do komunálního odpadu. Na sběrná místa se tak obvykle tento odpad nedostává. V ČR existuje několik společností, které se likvidací elektroodpadů zabývají. Mezi největší patří REMA Systém, orientující se převážně na oblast IT a mobilních telefonů a dále společnost Elektrowin, která se zaobírá likvidací větších spotřebičů a bílé techniky. 

Od srpna roku 2005 platí novela zákona o odpadech, která dává nové povinnosti ve vztahu k nakládání s vyřazenými elektrospotřebiči. Ve chvíli kdy se elektrozařízení stane nepotřebným nebo nevyužitelným, je několik možností jak s ním dále naložit. Pokud Váš elektrospotřebič již dosloužil, není nic jednoduššího, než ho odevzdat na recyklaci. Tím, že v ceně výrobku platíme recyklační poplatky, máme právo spotřebiče zdarma odevzdat na sběrná místa, kde je již postaráno o odvoz k ekologické likvidaci. 

Co se děje při likvidaci elektroodpadu

Spotřebiče, které odevzdáte na některém se sběrných míst jsou odvezeny na zpracování do specializovaných společností. Některé z těchto společností jsou takzvané chráněné dílny zaměstnávající spoluobčany se sníženou pracovní schopností. V těchto dílnách jsou z elektrozařízení nejprve odděleny části, které si vyžadují speciální nakládání. Může se jednat o nebezpečné složky nebo naopak o hodnotné součásti, které jsou pak zpracovávány odděleně. Zbylá zařízení jsou na speciální lince nejprve rozdrcena na drobné části a ty jsou s využitím fyzikálních zákonů tříděny na jednotlivé materiály. Tato metoda umožňuje získat ze starých spotřebičů různé materiály, které mohou opět využity při zpracování nových výrobků. Ta část, kterou není možné využít materiálově je odvezena do spalovny, kde je využito teplo získané jejich spálením.

Likvidace baterií, obalů či svítidel

Některé speciální druhy zboží si žádají oddělenou likvidaci. Typicky jde o baterie, obaly výrobků nebo svítidla. Zde uvádíme tipy na společnosti, které se likvidací ěchto druhů odpadů zabývají. I když svou starou zářivku postoupíte velkému likvidátorovi elektroodpadu, je pravděpodobné, že skončí právě u těchto menších zpracovatelských firem. 

Ekolamp – Tato společnost se zabývá zpětným odběrem a likvidací svítidel, žárovek, zářivek a úsporných žárovek.  

Ecobat – Specializace na použité baterie a akumulátory, které již neslouží svému účelu nebo neplní svou funkci dostatečně. 

Ekokom – Tato společnost likviduje obalovou techniku a to nejen z oblasti elektroodpadu. 

Závěrem 

Jak vidno, je způsob, kterak účinně likvidovat staré elektronické výrobky. Je už pouze na nás, běžných občanech, zda elektroopad odneseme na sběrná místa, vyhodíme do komunálního odpadu, nebo necháme v garáži pro „velmi teoretické“ budoucí využití. Ze studií totiž mimo jiné vyplývá, že češi velmi rádi staré elektro výrobky skladují s myšlenkou pozdějšího využití, na které v drtivé většině případů nikdy nedojde.

27. 3. 2008

Autor: David Procházka

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.