Úvod > Články > Jedna hvězda P2P sítí zhasla

Jedna hvězda P2P sítí zhasla

A další novinky uplynulých dní: XP Antivirus? Jen škodlivý software ― Kancelářský balík zdarma v novém ― Velký test prohlížečů. Acid3 pokořila už Opera ― Apple se chytil do vlastní pasti ― a více...

TorrentSpy nadobro skončil

Jeden z nejslavnějších bittorrentových serverů nadobro ukončil svou činnost. Po mnoha letech zápolení s různými protipirátskými organizacemi se lidé kolem TorrentSpy tento vyhledávač rozhodli vypnout. Dobrovolně. Údajně tedy nejde o žádné soudní rozhodnutí. Na webu torrentspy.comvisí jen rozloučení členů týmu se svými uživateli.

Lepší vyhledávání v počítači

Vyšla nová verze desktopového vyhledávače od Microsoftu. Windows Search je dostupný nejen pro Windows Vista, ale i Windows XP a Windows Server 2003, a to jak ve 32bitové verzi, tak i pro 64bitové systémy.

Nová (ale "pouze preview") verze má řešit některé neduhy předchozí Windows Search a hlavně zvyšuje výkon (vyhledávání podle některých testů je o 33 procent rychlejší). K novinkám má patřit i podpora indexace zašifrovaných souborů a online pošty.

XP Antivirus? Jen škodlivý software

Poslední dobou se začala na internetu objevovat aplikace se jménem XP Antivirus, která slibuje Windows ošetřit a očistit od virových infekcí. Sama je ovšem škodlivým softwarem. Po instalaci do počítače se systémem Windows začne zobrazovat poplašné zprávy o údajném nalezení infekce a doporučuje uživateli zakoupit plnou verzi XP Antivirus, která se postará o vyřešení problémů.

XP Antivirus nenapadá jen Windows XP, jak by se dle jména dalo usuzovat, ale i Visty, Windows 2000 a dokonce i Windows 98 či ME.

Zase platí stará známá rada, aby člověk nevěřil rozličným neznámým aplikacím slibujícím zázračné vyléčení či zrychlení systému. Spoléhat se na osvědčené značky a rady profesionálů či známých je mnohem bezpečnější.

Vyšel nový Winamp

Jeden z nejpopulárnějších multimediálních přehrávačů pro Windows vyšel takřka po čtvrt roce v nové verzi. Změna v číslování není velká (5.53), takže od toho se odvíjí i změny, na které se uživatel může těšit: žádné zásadní novinky v ovládání nebo koncepci nepřišly, zato byla opravena řada chyb, kterými trpěla předchozí verze. Kromě vylepšení některých věcí u tagování, databází apod. byl aktualizován i nový skin Bentoo.

Stahovat můžete přímo z webu Winampu. Na výběr máte Fullverzi (plnou), Liteverzi (odlehčenou) a Pro(profesionální).

Kancelářský balík zdarma v novém

Tu a tam se stane, že některé období v roce je prostě na softwarovou úrodu známějších aplikací bohatší ― pokračujme tedy v duchu zpráv o nových programech i teď. Na světě je totiž další verze kancelářského balíku OpenOffice, tentokráte s číslem 2.4. Mezi nejhlavnější novinky patří například podpora standardu PDF/A-1, připojení k WebDAV pomocí HTTPS (pro týmovou práci na projektech). Změny se dotkly i písma, tisku a rozšíření podpory formátů. Změn je daleko více, ale pro normálního uživatele budou znít víc než nudně.

Balík sestává z řady aplikací pro práci s textem (Writer), tabulkami (Calc), prezentacemi (Impress), databázemi (Base), vektorovou grafikou (Draw) a sazbou matematických symbolů (Math).

Verzi v češtině (pro Windows, Linux, Solaris, Mac OSX) lze stáhnout z českých stránek zdarma.

Velký test prohlížečů. Acid3 pokořila už Opera

Na světě je už třetí verze testu Acid, kterým teď měla projít Opera ― webový prohlížeč norské výroby. Testovací Opera označená jako WinGogi bude součástí nové verze opery 9.5 (tedy ono vykreslovací jádro), která by měla vyjít někdy během léta. Ve stejnou dobu se objevily informace, že testem Acid3 prošel i WebKit (jádro prohlížeče Safari ze systému Mac OSX).

Vývojáři Opery ještě přiznávají jisté výkonnostní problémy, které musejí být vyřešeny.

Apple se chytil do vlastní pasti

Možná si vzpomínáte, že jsme vás nedávno informovali o vydání finální verze webového prohlížeče Safari pro Windows. Tento produkt společnosti Apple byl dosud znám jen a pouze majitelům „Maců“ s operačním systémem Mac OSX. Apple však Safari vydal s velkou pompou i pro konkurenční a rozšířenější Windows.

Za prvé se ale objevily negativní reakce na způsob, jakým Apple začal Safari distribuovat ― tento webový prohlížeč se totiž „vetřel“ do počítačů uživatelů přes aktualizační pomůcku u jiných aplikací od Applu běžících pod Windows (jako iTunes či QuickTime). Mnozí včetně známých osobností „od fochu“ takový způsob distribuce softwaru přirovnali ke způsobu šíření virů.

Za druhé, což je vtipnější situace, ač Apple vnutil uživatelům své Safari, zároveň jim vlastně zakazuje tento prohlížeč používat. A to výslovně v licenčním ujednání (EULA) pro Windows verzi. Stojí tam: This License allows you to install and use one copy of the Apple Software on a single Apple-labeled computer at a time. Přeloženo do češtiny to znamená, že tato lince vám dovoluje nainstalovat a používat pouze jednu kopii softwaru od Applu na jednom počítači značky Apple. Problém je s tou značkou Apple ― znamená to, že ostatní uživatelé operačního systému Windows na jiných počítačích Safari používají „nelegálně“? Možná by spíš někteří tvůrci takových ujednání měli číst, co vlastně píší.

31. 3. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...