Úvod > Články > Potřebujete Visty? Srovnání s Windows XP a pár tipů

Potřebujete Visty? Srovnání s Windows XP a pár tipů

Windows Vista obsahují mnohem více funkcí než stále nejoblíbenější Windows XP. Uživatelé ale obyčejně nevědí, že řada z nich se dá přinést i na stará "XPéčka". Jestliže chcete ušetřit peníze za nový systém nebo si jej nemůžete či nechcete dovolit z jiných důvodů, snad se vám naše rady budou hodit.

Visty jsou na trhu sice už docela dlouhou dobu, ale ještě pořád se setkáváme se stížnostmi uživatelů na problémy, kterými trpí. Nářky ohledně nároků na hardware jsou dnes již tak trochu pasé, protože operační paměti i do přenosných počítačů jsou až směšně levné (u notebooků gigabajtové moduly kolem 400 Kč, dvougigabajtové paměti 800 Kč). Ani nároky na procesory už nejsou přehnané, vždyť i v těch nejlevnějších desktopech jsou pravidlem dvoujádrové CPU a i notebooky s klasickými jednojádrovými procesory mizí z pultů obchodů. Nicméně neutichají hlasy, že Visty mají problémy jak se softwarem z XP, tak i hardwarem, a uživatelé si mnohdy stěžují, že i přes dobře vybavený počítač se Visty nechovají tak svižně jako XP.

Následující text by vám měl pomoci pro vaše XP vybrat některé alternativy k zabudovaným funkcím Vist (od vzhledu až po užitečné programy) nebo přímo odkážeme na stejné programy, které se ve Vistách objevují, a přesto existují i pro XP. A co víc, třetí servisní balík (XP SP3) bude obsahovat nově i některé funkce Vist, hlavně co se síťového softwaru týká.


Windows Vista

Nesmíme ale zapomínat, že žádné aplikace třetí strany či nějaké "triky" z XP nikdy Visty neudělají. Různé transformační balíky, které jsou na internetu dostupné a jež slibují XP přeměnit ve Visty, často nadělají více škody než užitku a hlavně: umějí akorát tak změnit vzhled XP, ovšem není možné, aby jakkoliv překopaly jádro Windows či cokoliv podobného. A nepočítejme ani s tím, že bychom byli s to přivést na XP třeba technologii DirectX 10 (i když nějaké "domácí" techniky na to existují).

Podívejme se na některé z nejvíce skloňovaných výhod Vist. Při troše snahy si většinu z nich můžete přivést i na své Windows XP. Některé z nich vlastně neexistují ani pro všechny verze Windows, ale „jaksi na přeskáčku“. I v dražších verzích (Business edici) chybí něco z toho, co je v Home Premium. Více v tomto přehledu.

BEZPEČNOST

UAC kontrola: Funkce, která je v trochu jiné podobě lidem známá hlavně z *nixových systémů (jako linxuové OS). Uživatel nepracuje jako administrátor s nejvyššími právy, takže v případě snahy o napadení nebo neautorizovaný přístup je systém v bezpečí. Při úkonu, který si žádá akci superadmina, systém uživatele vyzve z potvrzení. Ve zmíněných linuxových operačních systémech funguje trochu jinak a mnohem lépe. Myšlenka UAC ve Windows je sice dobrá, ale provedení už horší. Neustálé dotazy systému i na úkony, které nijak nebezpečné nejsou a probíhají jen v rámci účtu uživatele, mají naopak opačný efekt: uživatel odklikává automaticky vše nebo UAC dokonce vypíná. Microsoft si toho byl vědom už před uvedením Vist na trh. Náprava by snad měla přijít až v dalším servisním balíku, ale určitě k ní dojde ve Windows Seven.

XP: Ve Windows XP žádné podobné opatření neexistuje. Chcete-li předejít poškození systému neodborným zásahem nebo při nakažení virem, pracujte v uživatelském účtu s omezenými právy. Administrátorský režim si nechejte jen pro instalaci programů. Samozřejmě pokud vaše aplikace XY nevyžaduje opak.

Znalec možná poznamená, že jsme něco vynechali ― ano, „cosi jako UAC“ pro XP existuje: suDown. Je to napodobenina onoho unixového „sudo“ a obstojně funguje. Pokud ovládáte angličtinu, o tomto softwaru se můžete dozvědět více na stránkách Sourceforge.


Upravené Windows XP

Windows Defender: aplikace určená pro lepší zabezpečení systému. Monitoruje dění na počítači a chrání uživatele před napadení spywarem.

XP: Defender se dá bezplatně stáhnout ze stránek MS i pro "XPéčka". Více zde.

Windows Firewall:Visty mají už daleko pokročilejší firewall, jenž filtruje nejen příchozí komunikaci, ale konečně i tu odchozí. Ať už jste zastánci „protipožární zdi" od MS, nebo ne, oproti firewallu z XP jde o velký krok dopředu.

XP: Chcete-li zdarma firewall, jenž vás bude chránit v obou směrech, můžete sáhnout např. po ZoneAlarm , Comodo , Sygate Personal Firewall a mnohých dalších.

BitLocker:Od skalních fanoušků Vist lze často slyšet, že jednou z jejich největších předností je od základů zabudovaná funkce šifrování disků včetně systémového. BitLocker je opravdu nástroj užitečný, ale má to jeden háček — neexistuje ve třech ze čtyř edic Windows Vista. Šifrování disků je dostupné pouze v nejdražší edici Vista Ultimate.

XP:Můžete si stáhnout bezplatný program jménem TrueCrypt. I ten umí zašifrovat systémovou část disku (oblast s Windows), aby zabezpečení vašeho počítače bylo ještě vyšší.

Internet Explorer 7: Nejnovější stabilní verze webového prohlížeče od Microsoftu konečně přišla s podporou tabů a díky phishingovému filtru a i jiným funkcím zvýšila zabezpečení. Ale i tak v lecčems zůstává pozadu za prohlížeči jako Firefox či Opera.

XP:IE 7 je dostupný i majitelům Windows XP. Ke stažení je na stránkách MS .

VÝKON

Aero: Grafické prostředí Windows Vista přineslo mezi "zašedlá okna" osvěžení. Průsvitné rámy oken, 3D skládání oken, nové barvy a písmo lahodí oku nejednoho uživatele. O vykreslování prostředí se přitom nestará procesor, ale grafická karta. Bohužel majitelé základní verze Vista Basic utřeli nos, protože Aero je dostupné jen v dražších edicích. (Mimochodem v této souvislosti čelí Microsoft v USA vyšetřování, viz článek Podvod na zákaznících? Microsoft s Intelem se možná spikli.)

XP: Efekty skla, 3D skládání oken, živé náhledy oken nebo navíc i 3D plochu lze bez problémů provozovat i na Windows XP. Existuje řada aplikací třetích stran, které se o to postarají. A co víc, tyto programy pro plynulé efekty nepotřebují ani tak výkonný hardware, jak si v praxi žádají Windows Vista. A až na výjimky jsou zdarma. O nich jsme si pověděli v článku Dejte Windows XP nový vzhled. Efekty skla, 3D plocha...

ReadyBoost: Technologie, která ke cachování používá externí flash paměť (USB klíčenku, SD či CF karty). Jelikož flash paměti jsou rychlejší než pevné disky, Windows z nich mohou mnohem rychleji číst uložená data. Výsledek má být pak takový, že odezva systému je kratší a práce svižnější.

XP: ReadyBoost pro XP prakticky neexistuje. Někteří uživatelé to řeší po svém a ve správě virtuální paměti nastaví místo pro stránkovací soubor právě na externí flash paměti (i když toto přesunutí není totéž co ReadyBoost). Objevil se ale i software třetí strany, který se o „cosi jako ReadyBoost“ snaží i u Windows XP. Tento program, eBoostr, je ovšem placený a vyjde na 29 amerických dolarů nebo 19 euro.

.NET Framework 3.0: Programátorské rozhraní nutné pro spouštění mnoha aplikací v nové verzi 3.0 je Windows Vista od základní instalace.

XP: Zdarma dostupný ke stažení na stránkách MS. Více zde.

Další aplikace

Windows Mail: Outlook Express po dlouhých letech zmizel ze světa. Ve Vistách byl nahrazen tímto novějším a mnohem lepším e-mailovým klientem.

XP: Někomu se naopak může zdát v lecčems lepší Windows Mail z rodiny Live (balík obsahující Messenger, Fotografie, Writer pro blogování a Mail). Rovněž slouží jako povedená RSS čtečka. Balík je dostupný k bezplatnému stažení.

Windows Photo Gallery: Nový program pro prohlížení a správu fotografií.

XP: Viz výše (balík Live).

Windows Search: Skvělé desktopové vyhledávání souborů a klíčových slov v jejich obsahu.

XP: Windows Search existuje i pro XP. Ke stažení zde. Je dostupná i „Preview“ verze 4 (i pro Visty). Mimoto lze použít i konkurenční aplikace jako např. Google Desktop. Pro rychlé spouštění aplikací je určena úžasná aplikace Launchy.

Windows Sidebar + Gadgety: Postranní panel s hodinami, poznámkovým blokem, monitorem výkonu a jinými miniaplikacemi.

XP: Lze s úspěchem nahradit programem Google Desktop, Yahoo Widgets nebo Desktop Sidebar.

Windows Media Player 11: Povedený multimediální přehrávač.

XP: Dostupný ve verzi 11 k bezplatnému stažení.

9. 4. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.