Úvod > Články > Stihli jste podat softwarové přiznání?

Stihli jste podat softwarové přiznání?

Tak a máme zase na rok klid. Daňové přiznání vyplněné, párkrát přepsané, poslední verze, která mi už vzala poslední zbytky sil, na několika místech přeškrtnutá, opravená, odevzdaná a hlavně: daně jsou zaplacené. Větřím, že bude ale hůř. Něco shnilého ve Svazu evropském.

Nevím, proč je daňové přiznání pro většinu lidi ― včetně mě ― tak stresujícím zážitkem. Vždyť všechny podklady pro přiznání jsem měl připravené už zkraje roku. Ale... Do 31. března je čáááás. Propočítat daně je přitom triviální a přímočará záležitost; není potřeba masochistické průpravy s vícesvazkovým Jarníkovým koránem. Zrádnější je to až s vypisováním řádků a vůbec pochopením, co vysvětlivka s odkazem na paragraf příslušného zákona znamená. Paní na úřadě mi už jednou říkala, ať TO políčko příště nechám prázdné, že doopravdy nemám zaměstnance s tělesným postižením. I letos jsem se ji zase snažil přesvědčit, že mám. Nemám. A jako nepřekonatelný problém se opět ukázala procedura opsání řádků X na řádek X+2 ― kupodivu, ta dvě čísla nikdy nejsou stejná. Slyším vodík, píšu H2, slyším 32, napíšu 23.

Stále rostoucí (alespoň neklesající) míra byrokracie mě naplňuje děsivou představou. Nikdy jsem nebyl na Prognostickém úřadě, ani nehledím do koulí a ani s Milošem Zemanem neobjímám stromy, ale i tak si myslím, že něco přijde. On totiž svět neustále prochází změnami a všichni víme, že každá změna je k horšímu.

O dnešním orwellovském digitálním světě nemá cenu diskutovat, o tom píší jiní a je fakt, že dneska slovo soukromí je minulostí jako valcha nebo Čunkův diář.

Když nám Evropské orgány vrhly směrnice třeba o tom, co je u zemědělských traktorů (což je pojem, jehož je nutné taky správně definovat) stíraná plocha předního skla, myslím, že podobné definice, směrnice Evropského parlamentu a povinnosti z nich plynoucí se brzy dotknou každého počítačového uživatele, každého majitele softwaru. Vždyť posuďte sami, co je podle evropské směrnice plocha stíraná stírači čelního skla.

1.6 Plocha stíraná stírači čelního skla

"Plochou stíranou stírači čelního skla" se rozumí plocha vnějšího povrchu čelního skla stíraná stírači čelního skla.

[Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2008/2/ES ze dne 15. ledna 2008 o poli výhledu a stíračích čelních skel kolových zemědělských a lesnických traktorů (kodifikované znění) Text s významem pro EHP]

Připomnělo mi to jednu větu z lineární algebry o sčítání souborů podprostorů vektorového prostoru. Ale ta měla alespoň smysl. (Součtem souboru podprostorů vektorového prostoru rozumíme lineární obal množinového sjednocení podprostorů tohoto souboru, kdyby se vás tedy někdo ptal.)

Když v září loňského roku eurokomisařka Neelie Kroesová prohlásila, že Evropská komise se bude snažit snížit podíl Windows na trhu operačních systémů, neřekla jak. Řekla pouze, že „nejde prostě říct, že třeba padesát procent je ta správná hranice. Ale chtěli bychom vidět, jak podíl (Microsoftu) na trhu výrazně klesá.“ Ruku v ruce s tím se objevily zprávy, že by se do států Evropské unie snad v budoucnu nemohly dovážet počítače s předinstalovaným systémem.

Vize je jasná. Neelie Kroesová aka Boblig z Edelstadtu Bruselu dohlédne na to, abychom si instalovali Linux. Jaksi není další alternativy, která by měla dneska aspoň takovou uživatelskou základnu jako linuxové systémy. Zatím se nemluvilo o tom, že by EU chystala nějaký vlastní operační systém, pevně stavěný na evropských směrnicích. No, všechno je možné.


Neelie Kroesová se stane maskotem grafického prostředí KDE známého (nejen) z Linuxu.

To, že méně zdatní uživatelé si s instalací Linuxu neporadí (Windows už mají předinstalované na počítači při koupi, no offense), vůbec nevadí. V duchu byrosystému se každé pondělí a středu budou moci dostavit na příslušný úřad, kde se o ně postará úředník. Počítač se poté odnese do sběrny, zapíše se do registru a do 30 pracovních dnů bude připraven k vyzvednutí.

Aby si lidé byli vědomi výhod open source a bezplatného softwaru, uživatelé Windows a Mac OS X, pro které je k dostání spousta komerčních aplikací („zcizitelných“), budou mít pozici ztíženou protipirátským zákonem a evropskou směrnicí o podpoře opensourcových projektů. Jednoduše situace bude vypadat tak, že každý, kdo nebude veden v registru uživatelů Linuxu a příbuzných *unixových systému s otevřeným kódem, bude muset k 31. červenci podávat podrobné softwarové přiznání. To detailně pokryje software, který si během roku člověk koupil či stáhl a nainstaloval. Samozřejmě že tyto údaje budou v případě auditu muset souhlasit s údaji internetového providera, které provider uloží do archivu o provozu na lince účastníka. Současně s tím bude povinnosti každého ISP instalovat do operačních systémů klientů speciální program, který bude nejen sloužit pro identifikaci zákazníka v síti, ale rovněž bude sledovat obsah pevných disků se zaměřením na možné porušení duševních práv výrobců softwaru či hudebních a filmových studií. To bude platit i u uživatelů Linuxu, kterým bude počítač prohledáván také proto, aby se odhalila případná virtualizace Windows nebo nainstalované Windows aplikace běžící přes Wine apod.

 

Vladimír Špidla se rozhodl pro grafické prostředí GNOME. Souboj titánů?

O soukromí nebudeme muset mít strach ― to nám zaručí poznámka o soukromí, psaná anglicky a jako Lisabonská smlouva bez existujících oficiálních překladů („lingua franca“ je prostě „lingua franca“). Nikoho samozřejmě nebudou zajímat vaše dokumenty, rodinná alba, videa či amatérské audionahrávky. Ale co bychom neudělali pro dodržování autorských práv.


Nijak nesouvisí s tématem, ale odpustit jsem si to nemohl.

Technické provedení celého systému nás teď nijak nemusí trápit. Stejně se bude vyvíjet postupně, začnou s nějakým pořádně hloupým, aby se mohl vypsat nový konkurs na tvůrce lepšího řešení a aby úředníci měli zase co řešit a čas vymýšlet směrnice, jako „Počítačem připojeným do internetové sítě se rozumí  takový počítač, který je připojen do celosvětové sítě, nikoliv elektrické, alespoň jednou v průběhu 14 pracovních dní, nebo pokud je splněn bod XXX o zřízení internetové přípojky v místě bydliště registrovaného majitele počítače připojeného do internetové sítě...“

A pak budeme vzpomínat na dobu internetové anarchie a na jedno daňové přiznání, ve kterém stačí opsat na řádek X+2 řádek X.

12. 4. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...