Úvod > Články > ADSL má zlevňovat. Na popud ČTÚ

ADSL má zlevňovat. Na popud ČTÚ

A další novinky minulých dní: Wi-Fi od O2 zdarma. Ale... ― Viry z dílny HP ― EU nechce odpojovat piráty ― a více...

Zítra den D: Vista SP1 v češtině

Už zítra, v úterý 15. dubna, se všichni čeští majitelé operačního systému Windows Vista dočkají. Vychází tolik očekávaný první servisní balík, který bude obsahovat všechny doposavad vydané aktualizace a zabezpečení. SP1 přinese řešení pro problémy s kompatibilitou softwaru, zvýší stabilitu, zabezpečení a výkon systému a vyřeší různé svízele, které provázejí Visty od uvedení na trh. Kromě všech již vydaných záplat a aktualizací bude obsahovat i něco navíc. Kompletní přehled novinek můžete najít rovněž na stránkách MS, přesněji v sekci věnované Windows Vista (Windows Vista TechCenter). Text je ovšem v angličtině. České poznámky k vydání se snad brzy objeví.

Stahovat budete moci z webu Windows Update a stránek Služba Stažení softwaru.

Telefónica O2 CZ dostala pokutu za klamavou reklamu

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila T/O2 pokutu za klamavé reklamní spoty na televizních obrazovkách. Její výše však leckomu může přijít směšná: za prohřešek totiž T/O2 má zaplatit 200 tisíc korun. Přesto tento telekomunikační operátor uvažuje o tom, že se kvůli pokutě obrátí na soud, informovalo o tom ČTK.

Problém Rada spatřovala v tom, že v reklamě na "víkendové volání" nezazněla skutečnost, že tato akce platí až po vyčerpání volných minut. Martin Žabka ze společnosti T/O2 tvrdí, že reklama byla naprosto v pořádku, a proto společnost zvažuje, že se bude bránit u soudu.

Wi-Fi od O2 zdarma. Problém je...

Ano, Telefónica O2 oznámila, že umožní všem zájemcům přístup na své hotspoty. Bezdrátové připojení k internetu od O2 sice může využívat každý zdarma, ale háček je v tom, že si budete s to prohlédnout pouze stránky veřejné správy. Je to jen další vyústění snahy T/O2 o rozvíjení e-governmentu, který je v poslední době podporován ve všech státech Evropské unie. Jeho cílem je mimo jiné občanům usnadnit cestu k informacím státní správy. Více se dočtete v tiskové zprávě T/O2.

EU nechce odpojovat piráty

V minulých měsících jste si na našem serveru mohli postupně přečíst o legislativních změnách nebo jejich přípravách v některých státech Evropy i ve světě, co se týká trestání pirátů, nebo chcete-li těch, kteří opakovaně porušují autorská práva stahováním a sdílením audiovizuálních děl či komerčního softwaru. Nápadu se v Evropě chytla Francie a Velká Británie, ve světě Japonsko a Austrálie. I u nás zazněly hlasy z pobočky české IFPI (Mezinárodní federace hudebního průmyslu), že by tento způsob trestání pirátů bylo vhodné zavést. Na úrovni celé EU však tomuto návrhu bylo nyní řečeno NE. Členové Evropského parlamentu hlasovali v poměru 314:297 proti návrhu.

ADSL zlevní

Český telekomunikační úřad nařídí společnosti Telefónica O2, aby svá vedení pronajímala ostatním operátorům za nižší ceny. Ceny by po regulaci měly klesnout až o 42 %. Tato změna se týká měsíční ceny u sdíleného přístupu (z 92 Kč na 53 Kč) a o 27 % klesne cena plného přístupu (z 360 Kč na 262 Kč). Snížení cen znamená hlavně to, že ostatní poskytovatelé budou moci snížit koncové ceny svým zákazníkům u služeb připojení k internetu přes ADSL.

Seznam na prodej. Prý v květnu

Už 2. dubna se v tisku objevily spekulace o možném prodeji Seznamu. Informace jako první přinesla ČTK. "Otec" Seznamu a většinový akcionář Ivo Lukačovič ale tyto spekulace popřel s tím, že jde o aprílový žert pocházející od lidí z konkurenčního portálu Centrum.cz. Česká tisková kancelář ale teď přišla s další informací, že podle svého důvěryhodného zdroje se Seznam opravdu prodávat bude, a to od května letošního roku.

Podle ČTK bude v nabídce jak podíl minoritních akcionářů Tiger Holding Four a Miura International, tak i všech sedmdesát procent Iva Lukačovice. Nabídka by měla směřovat na hlavní strategické investory, což zužuje počet možných kupců tohoto českého portálu.

Podle ČTK se cena Seznamu pohybuje kolem jedné miliardy amerických dolarů (v současnosti asi 16 miliard korun).

Vyšla Mandriva Linux 2008 Spring

Nová jarní verze velice populárního linuxového systému Mandriva je na světě. Jeden z nejpřívětivějších uživatelských systémů vychází nejen s novou softwarovou výbavou (jako je nový OpenOffice.org 2.4), ale i nejnovějšími grafickými prostředími KDE (jak 3.5.9, tak novým 4.0.3), GNOME  2.22 i Xfce 4.4.2. Podle vývojářů byla vylepšena podpora pro mobilní zařízení se systémy Windows Mobile, zařízení Blackberry a spoustu telefonů Nokia, zavedena byla i nová rodičovská kontrola, multimediální centrum Elisa, systém Codeina framework pro automatickou instalaci kodeků a mnoho dalších novinek, z nichž několik je k nalezení na stránkách Mandrivy.

Viry z dílny HP

Možná si vzpomínáte, jak jsme na našem serveru na konci loňského roku informovali o tom, že externí disky od společnosti Seagate obsahovaly nebezpečný virus, který kradl hesla a měl dokonce i mazat některé soubory. Něco podobného se teď přihodilo společnosti Hewlett-Packard. Na externích paměťových flash médiích (USB klíčenkách) o kapacitě 256 MB a 1 GB byly identifikovány viry W32.SillyFDC a W32.Fakerecy. Problém je o to větší, že tyto paměti jsou dodávány jako příslušenství k serverům.

Bezpečnostní hrozba by ale nakonec neměla být nikterak velká, protože podle HP není nakaženo moc kusů a aktualizované antivirové programy by přítomnost tohoto malwaru měly bez problémů odhalit.

V minulosti se škodlivý software objevil i v některých iPodech.

14. 4. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...