Úvod > Články > Hosting za pár kaček, nebo raději zadarmo?

Hosting za pár kaček, nebo raději zadarmo?

V posledních měsících se na českém internetu objevila řada webhostingových služeb, které upoutávají pozornost zákazníků zejména cenou a nabízeným diskovým prostorem. Podívejme se na některé z nich, na jejich klady i zápory.

Není to tak dávno, co byl hosting poměrně drahou záležitostí a často si jej dovolily, jen větší společnosti, které měly jistotu, že prezentace na internetu přinese své ovoce v podobě zakázek či obchodů. Dnes je vše zcela jinak. Ceny národních domén druhého řádu klesly o více než polovinu a webhostingy jsou přístupné každému. Pravdou zůstává, že všechny jsou víceméně přístupné, ale některé jsou přístupnější. Podívejme se na takové služby, které jsou na českém internetu zajímavé cenou či kapacitní nabídkou. Na začátku chci ještě upozornit, že uvedeme pouze všeobecné přehledové informace, na vaše zkušenosti s konkrétními službami se budeme těšit v diskusi pod článkem.

Mnoho místa za pár korun

Tyto služby patří do kategorie, kdy vám poskytovatel prostoru umožní uložit několik GB dat s několika databázemi a podporou všemožného skriptování za cenu v řádech desítek korun měsíčně. Takovýchto služeb najdeme dnes na internetu poměrně hodně, vybrali jsme čtyři z nich.

Banan.cz

Prostor: 8 GB
Trafic: neomezeně
Cena: od 75 Kč bez DPH
Web: www.banan.cz

Tato služba existuje v oblasti velkokapacitních a cenově přijatelných hostingů nejdéle a firma má v tomto oboru dalekosáhlé zkušenosti. Někteří uživatelé sice na kvalitu služby nepěli zrovna ódy, ale to byly patrně dětské nemoci, které se podařilo během let odstranit. Dnes Banan nabízí svým zákazníkům úctyhodných 8 GB pro uložení dat, neomezený počet databází, neomezený přenos dat, plnohodnotný přístup přes FTP, PHP, ASP apod. Banan nabízí také vyšší verzi hostingu s 30 GB prostoru za cenu 175 Kč bez DPH měsíčně.

Profitux.cz

Prostor: neomezeně (garance 5 GB)
Trafic: neomezeně
Cena: 75 Kč s DPH
Web: www.profitux.cz

Tento poskytovatel již také existuje několik let, kromě placené varianty nabízí také poměrně slušný freehosting s reklamní lištou. Placená verze byla v minulosti o něco levnější, ale poskytovatel se stal plátcem DPH, tak cenu zvedl, aby si toto vykompenzoval. Nabízí teoreticky neomezený datový prostor (dle možností serveru), neomezeně databází MySQL, neomezený přenos dat atd.

Ebola.cz

Prostor: 10 – 50 GB
Trafic: neomezeně
Cena: od 39 Kč
Web: www.ebola.cz

Projekt pojmenovaný po tropické nemoci je novinkou na českém internetu. Zdá se, že prozatím nabízí jeden z nejlepších poměrů cena/výkon, tedy alespoň papírově. Ve skutečnosti jsem nebyl schopen dohledat bližší diskuse, které by mapovaly zkušenosti uživatelů. Nabízí tři hostingové programy, z nichž všechny nabízejí alespoň 10 GB místa, neomezený trafic, a další služby, které jsme jmenovali již výše u jiných hostingů. Nevýhodou je pevně daná velikost prostoru pro MySQL databázi či e-mailovou schránku.

Gigaserver.cz

Prostor: 15 MB – 25 GB
Trafic: neomezeně
Cena: od 7 Kč bez DPH
Web: www.gigaserver.cz

Portál Gigaserver myslí skutečně na různé druhy uživatelů a nabízí hned 8 hostingových programů, které se liší kapacitou, počtem MySQL databází a počtem FTP loginů. Další služby jsou pro všechny programy shodné. Hosting podporuje PHP4 nebo PHP5, Ruby on Rails, Python, AWStats, Cron, SMTP, IMAP4, POP3, Doménový koš, MySQL 4 nebo 5 apod. Detailní nabídku hostingových programů naleznete zde.

Méně místa, ale zadarmo

Dalším typem levného hostingu jsou služby, kde si obvykle musíte u dané firmy zaplatit doménu a provoz hostingu je poté bezplatný. Nutno podotknout, že ceny domén u těchto společností překračují běžné ceny za registraci i o trojnásobek běžné ceny jinde.

Hosting-zdarma.cz

Prostor: 500 MB pro web, 500 pro MySQL
Trafic: 3 GB týdně
Cena za doménu CZ: 600 Kč bez DPH
Web: www.hosting-zdarma.cz

Jak vidno, poskytovatel hostingu zde účtuje vyšší částku za registraci a obnovu doménového jména, za to ale nabízí jednu databázi MySQL, podporu PHP, CRON a další obvyklé služby. Jistým omezením může být pro některé webové projekty trafic limitovaný 3 GB týdně resp. 12 GB za kalendářní měsíc.

Hostujzdarma.cz

Prostor: 500 MB
Trafic: 10 GB měsíčně
Cena za doménu CZ: 440 Kč bez DPH
Web: www.hostujzdarma.cz

Tato služba je v bledě modrém (a to i barevně) totožná s předchozí nabídkou poskytovatele webového prostoru. Nabízí 500 MB (pro všechny služby i databázi), jednu databázi MySQL, CRON, PHP, FTP přístup apod. V ceníku nalezneme i několik příplatkových služeb.

Kde získat další informace

Pokud nevíte, pro jaký hosting se rozhodnout, můžou vám pomoci diskusní fóra. Jedno velmi pěkné a obsáhlé je součástí portálu JakPsátWeb. Přímý odkaz na vlákno týkající se hostingu naleznete zde. Dále je dobré věnovat pozornost měření dostupnosti jednotlivých služeb. Čím větší dostupnost, tím větší spolehlivost služby. Nebo se podívejte na Google TopRanking Page.

15. 4. 2008

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...