Úvod > Články > Broadband na postupu - Kabelovky v ofenzívě

Broadband na postupu - Kabelovky v ofenzívě

Nová a levná technologie by měla výrazně zvýšit rychlost připojení.

Broadband na postupu

Za úspěchy v prudkém rozšiřování broadbandového připojení, které v poslední době zažívá většina evropských zemí, může rozšiřující se konkurence. Pokud se Evropské komisi podaří prorazit i v těch zemích, kde stále dominují dřívější státní monopoly, bude nárůst ještě vyšší.

Již dnes je penetrace broadbandu v osmi evropských zemích vyšší nežli ve Spojených státech. Viviane Redingová si libuje, že během minulého roku v evropských zemích přibylo 19 miliónů broadbandových připojení. Čtyři evropské země se dostaly na špičku světového žebříčku – jedná se o Švédsko, Dánsko, Holandsko a Finsko. Mezi další státy, které překonaly Američany, patří Británie, Belgie, Lucembursko a Francie. Německo se mezi ně zařadilo v lednu tohoto roku.

Vivien Redingová slibuje, že komise bude i nadále pokračovat ve snaze tlačit na telekomunikační giganty, které vznikly z původních státních monopolů, aby umožnily vznik místní konkurence. Je pochopitelné, že v zemích, jako je Německo a Francie, tato snaha již delší dobu naráží na značný odpor.

Telekomunikace dnes v Evropské unii představují trh v hodnotě 300 miliard euro, což dosahuje hodnoty amerických domácích investicí do tohoto odvětví. Jako další porovnání může být Japonsko a Rusko, tyto země dohromady investují do telekomunikací podobnou částku jako EU či Spojené státy. Pokud bude tento trend  pokračovat stejnou rychlostí i nadále, polovina zemí Evropské unie Spojené státy dosáhne či překoná v penetraci broadbandem v polovině roku 2010. Podle Redingové ale k tomu bude potřeba, aby se telekominikační trhy jednotlivých zemí více otevřely.

Podle statistik organizace Organization for Economic Cooperation and Development je penetrace broadbandu ve Spojených státech 22,1 procent, v Evropské unii se pohybuje od 35,6 procent v Dánsku po 7,6 procent v Bulharsku (údaje jsou z července 2007). Rozdíly v Evropě existují nejen mezi jednotlivými členskými zeměmi Unie, ale často i v rámci jedné země. Zatímco třeba ve Francii je penetrace broadbandu prakticky stejná ve velkých městech jako na vesnicích, v Německu existuje mezi městy a vesnicemi velký rozdíl.

O důležitosti konkurence napovídá skutečnost, ž v sedmi evropských zemích s nejvyšším podílem broadbandového připojení je více než 60 procent těchto připojení prostřednictvím menších a často přímo začínajících firem.

Celkem nijak nepřekvapí, že asociace European Telecommunication Network Operators, která sdružuje zejména velké operátory, s tvrzením Redingové ostře nesouhlasí a tvrdí, že současné regulace jsou očividně dostatečné a k nějakým změnám není žádný důvod.

Redingová naopak ukazuje na případ Německa, kde místní regulační agentura prakticky zahájila činnost až pod tlakem z Bruselu, a teprve potom došlo v Německu k prudkému nárůstu broadbandového připojení.

Kabelovky v ofenzívě 

Pod tlakem nečekaně úspěšné nabídky broadbandového připojení, které nabízejí telefonní společnosti, připravují americké kabelovky protiofenzívu – novou a levnou technologii, která by měla výrazně zvýšit rychlost připojení.

Technologie nazývaná Docsis 3.0 by se měla stát přímou konkurencí technologie FIOS, což je optická síť prosazovaná společností Verizon Communications. První by měl novou technologii nasadit Comcast, který je s 24 miiony zákazníků největší americkou kabelovkou. Zahájení provozu by mělo nastat v červnu, do konce roku bude mít k nové technologii přístup 20 procent zákazníků. Ostatní společnosti zatím s touto technologií experimentují.

Jelikož zisky z prodeje televizních programů již několik let stagnují, broadbandové připojení je chápáno jako nutnost. Pod tlakem telefonních společností ale zisky kabelovek začaly v posledních třech letech klesat. Kabelovky, které měly po několik let náskok, neboť telefonní společnosti nabízely pouze DSL s rychlostí kolem 7 Mbit/s. Nástup sítě FIOS a méně známé sítě U-verse (10 Mbit/s) přenos dat výrazně zrychlily, FIOS dnes nabízí rychlost až 50 Mbit/s, což je 2,5x více, nežli nabízejí kabelové společnosti.

Počet zákazníků těchto připojení je zatím poměrně nízký, zatímco Verizon má 1,54 miliónů zákazníků, AT&T s pomalejší technologií U-verse má kolem 50 000. Telefonní společnosti ale v posledních letech do zrychlování svých sítí investují miliardy dolarů, což si kabelové společnosti momentálně nemohou dovolit, neboť se ještě vzpamatovávají z velkých investic do sítí, které dnes začínají být zastaralé. A právě tady by měla být výhoda technologie Docsis 3.0, neboť umožňuje výrazně zrychlit přenos, aniž by firmy musely nějak výrazně investovat do současných sítí. Comcast, který dnes dosahuje nejvyšší rychlosti přenosu kolem 16 Mbit/s, by nasazením této technologie dosáhl rychlosti přenosu kolem 50 Mbit/s.

To všechno ale neznamená, že se nová technologie, využívající tzv. „channel bonding“, musí prosadit. I přes její relativní láci je přece jenom náročná na čas a práci, navíc bude vyžadovat použití nového modemu. A že mezitím nebudou telefonní společnosti spát na vavřínech, je jasné. Když nic jiného, mohou rozpoutat cenovou válku.

16. 4. 2008

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...