Úvod > Články > Jak nepřijít o drahocenná data?

Jak nepřijít o drahocenná data?

Počítače jsou plné citlivých údajů. Stačí málo a vaše veledůležité dokumenty mohou být minulostí. Jak nepřijít ani o sbírky hudby, rodinné fotky a různé významné materiály, které léta sbíráte? Jak zabránit útočníkům, aby vám zcizili osobní data?

Pokud používáte počítač nějaký ten pátek, určitě jste se setkali s tím, že jste o některé dokumenty přišli. A to třeba ať už svou nepozorností, nebo selháním operačního systému, který byl nakažen virem. Ochrana dat je sice obsáhlejší téma a určitě trvá nějakou dobu, než se člověk naučí, jak postupovat, přesto ale stojí za to se mu nějakou dobu věnovat.

Ke ztrátě dat může dojít několika způsoby: softwarově (virus, chyba programu, selhání systému...), vadou hardwaru (selhání pevného disku), neodborným zásahem, záškodným útokem, osobou mající přístup k vašemu počítači, zcizením hesel... Dnes si řekněme základní fakta a tipy, které v příštích článcích rozebereme třeba trochu podrobněji a poradíme, jaké programy pro jednotlivá zabezpečení použít.

Hrozba ze sítě

Asi tušíte, že tím prvním krokem je tolik omílané softwarové zabezpečení operačního systému. Pravidlem číslo jedna je mít pravidelně aktualizovaný systém. Známé bezpečnostní díry jsou snadno zneužitelné, a pokud je neopravíte příslušnou aktualizací, může vás to přijít draho. Další podmínkou je samozřejmě kvalitní firewall a také antivirová ochrana s denně aktualizovanou virovou databází. Dalšími doplňky jsou programy typu antispyware a antirootkit, ale řada antivirů (i dostupných zdarma) je už v sobě obsahuje.

Rovněž neotevírejte kdejaké přílohy, které se k vám dostanou e-maily. Velký pozor věnujte i možným phishingovým či pharmingovým útokům. Tj. nesdělujte nikdy nikomu své údaje pro přihlášení do přímého bankovnictví přes e-mail nebo podvodný web ― používejte moderní webové prohlížeče, které už phishingové filtry obsahují.

Dalším krokem by mělo být správné nastavení sdílení souborů v systému. Pokud se nacházíte v lokální síti nějaké firmy, školy apod., měli byste si dát pozor, abyste nesdíleli něco citlivého. Sdílení byste v takovém případě měli vypnout a nebýt ani členy sítě Microsoft (viz nastavení na síťové kartě).

Obrovskou chybou uživatelů je, když mají doma zřízenou vlastní WiFi síť, kterou nezabezpečí heslem. V takovém případě nejen poskytují internetové připojení sousedům nebo kolemjdoucím, ale rovněž se vystavují nebezpečí zcizení svých souborů. Používejte proto nějaké šifrování sítě a ještě lépe ji skryjte.

Pozor na okolí

Velký problém je, když vám někdo odcizí počítač, to vám je pak nějaké zabezpečení v podobě antivirů opravdu na nic. Nicméně i v takovém případě se dá zařídit, aby zloděj z vašeho počítače moc nedostal. Krokem číslo jedna je zaheslování BIOSu. Bez správného hesla prostě operační systém nenabootuje, nespustí se.

Stejně tak byste neměli zapomínat heslem ochránit svůj účet v operačním systému. A rovněž není od věci zakázat účet hosta. Spousta vašich osobních dat určitě není schována pouze v osobní složce příslušející k vašemu účtu, ale nacházejí se různě na disku.

Pokud si od počítače na chvíli chcete odskočit, odhlaste se, nebo jej uzamkněte pomocí kláves Win+L (ve Windows).

Skvělou ochranou dat před nepovoleným přístupem představuje šifrování složek, oddílů disků nebo celého pevného disku. Pokud by někdo chtěl získat přístup k ukradenému disku, bude mít smůlu. Totéž platí třeba i o USB klíčenkách, i ty si můžete pohodlně zašifrovat.

Když už jsme u těch USB flash pamětích, dejte pozor, co za klíčenku do počítače zasouváte. Nejenže je to obecně čím dál populárnější způsob, jak systém nakazit virem (pamatujete éru disket?), ale i váš kolega vám „ve vtipu“ může přes USB klíčenku ukrást veškerá hesla (k systému, emailovým schránkám, komunikačním sítím…) pomocí softwaru, který se dá stáhnout na internetu.

Hesla

Primitivní hesla ve formě jednoduchých číselných řad jsou už takovým koloritem, který se objevuje i na vládní úrovni (viz případ s nabouraným slovenským Národním bezpečnostním úřadem).

Používejte tedy silná hesla: musejí být dlouhá (minimálně osm znaků, ideálně však aspoň čtrnáct), ať obsahují směs malých i velkých písmen, čísla a speciální znaky.

Neměli byste ani používat jedno stejné heslo pro všechny účely. Pokud ho totiž někdo získá, bude ho zkoušet použít i jinde. Velice nebezpečné je obyčejné ukládání hesel například ve webovém prohlížeči Firefox. Pokud totiž někoho pustíte k počítači, za pár vteřin všechna vaše hesla uvidí. Stačí, když postupně klikne na Nástroje | Možnosti | Zabezpečení | Zobrazit hesla a rázem vidí vše, co potřebuje, aby se dostal do vaší e-mailové schránky nebo kamkoliv jinde, kde je pro přístup vyžadovaného jméno a heslo.

I hesla v Outlooku a podobných e-mailových klientech jsou snadno dostupná. Pokud otevřete ráno poštu, je lepší zadat heslo pro přístup a nechat aplikaci otevřenou po celou dobu práce. Po vypnutí aplikace a opětovném spuštění heslo zadáte znova.

Zálohování

Nedílnou součástí ochrany dat je zálohování. A to hned dvojnásobné, pokud jde o opravdu důležitá data. Zálohovat můžete buďto obyčejně tak, že si daná data zkopírujete na jiné externí zařízení nebo vypálíte na optický disk, nebo k celé proceduře využijete speciální aplikaci, která bude zálohy provádět automaticky sama a bude je ukládat ve speciálním formátu.

Pokud jde o rodinné fotky a videa, zde je první způsob zálohování schůdnější. Umístění fotek pouze na optické disky však není příliš spolehlivé vzhledem k jejich nízké životnosti a náchylnosti k poničení, takže lepší je zálohovat ještě jednou i na nějaký externí USB či síťový pevný disk s velkou kapacitou.

Způsoby zálohování i s tipy na osvědčený software bude jedním z hlavních témat v příštích článcích.

17. 4. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...