Úvod > Články > Do dvou let aneb vize vzniku eGovernment

Do dvou let aneb vize vzniku eGovernment

Ohlédnutí za konferencí Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS 2008)

V Hradci Králové skončil 7. dubna jedenáctý ročník konference Internet ve státní správě a samosprávě doprovázený mezinárodní konferencí LORIS a visegrádským setkáním V4DIS (Visegrad Group for Developing Information Society). Osobní záštitu konferenci poskytli premiér Mirek Topolánek a ministr vnitra Ivan Langer, visegrádskému setkání stejně jako v loňském roce předseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka. Během dvou dnů oficiálního programu konference se zaregistrovalo přibližně 2200 účastníků, uskutečnilo se více než 250 přednášek a prezentací a ve výstavní části se představilo přes 110 vystavovatelů, především z řad dodavatelů ICT a služeb do sektoru veřejné správy. Jednou z důležitých akcí v programu konference bylo zasedání Rady vlády pro informační společnost.

Přiznám se, že jsem přijížděl na již tradiční hradeckou konferenci s obavou. Ve sněmovně je sice projednáván EGovernment Act, který úspěšně prošel prvním čtením, ale registry jsou ještě v mezirezortním připomínkovém řízení a řada dalších zákonů se připravuje. Legislativní zdání však klame…

Hned v pondělí ráno, těsně před slavnostním zahájením ISSS, Rada vlády pro informační společnost schválila novou strategii s jednoduše formulovatelným cílem – stihnout vybudovat eGovernment a zprovoznit sdílení dat v nejenom centrálních registrech. Možná by se dalo říct, že nic světoborného a objevného, ale především to, co mají snad všechny politické strany ve svých programech.

Jasně, zazněla snaha „to“ stihnout – včetně zveřejněného časového plánu (zveřejněný je kontrolovatelný). Strategie nemá milión stran, dokonce jich nemá ani deset. Hlásí se k předchozím dokumentům, aniž by se je snažila přeformulovat a přežvýkané opět nabídnout ke konzumaci. Tím se však neztrácí žádná z již popsaných oblastí zájmu včetně mého „oblíbeného“ vzdělávání nebo problematiky eDivide. Pokud byste chtěli jiný termín – nabízím knowledge gap.

Ještě ten den zazněla věta, že „najednou všechno funguje“. Byla jistým symbolem tohoto dne a této části konference, alespoň pro mě. Ne, že bych byl ovlivněn krájením narozeninového dortíku jednoročního eGona (takového ošklivého panáčka, který charakterizuje náš eGovernment), ale spíš jde o osobní pocit z atmosféry na nejrůznějších plénech. Radost jsem měl i z toho, že nás statistický úřad bude zkoušet elektronickou formu voleb. A nemohu nepoznamenat, že jen málo stran si dovolilo toto dát do volebního programu – křesťanští demokraté to v něm samozřejmě mají.

Pokud se podaří naplnit všechny ambiciózní plány, nebude to v první fázi jednoduché. Naše úředníky čeká řada nových povinností. Věřím, že dojde k auditu všech procesů a postupů, nad kterými mnohdy rozum zůstává stát. I k tomuto tématu se večer zástupci politických stran, aby podebatovali zejména nad návrhem zákona o eGovernmentu. Mimo jiné jsem si dovolil připomenout to, že před několika lety Komise pro informační a komunikační technologie při KDU-ČSl ve spolupráci s generálním sekretářem pomohla oslovit starosty zvolené za KDU-ČSL a připomenout jim, že si ePodpis mohou vyřídit zdarma. A tato komise opět přislíbila v čase tak zásadních změn novou pomoc.

Statistický úřad a ministerstvo vnitra se domluvily na pomalém, postupném a opatrném, nicméně zcela jistě reálném, testování možnosti volit elektronicky. Samozřejmě nás čeká několikeré testování, budeme zkoušet některé postupy ve volební místnosti, pobíhat kolem čteček karet, spekulovat o legitimitě mandátů a určitě se objeví i filozofické úvahy o znevážení důstojnosti volebního aktu.

Ale ta cesta začala a je to nepochybně krok, který neuráží (klasická volba ve volební místnosti bude stále možná) a nabízí nejedné skupině řešení. Kolikrát jsme například hovořili o možnostech volit v cizině a jaké komplikace provázejí ty odpovědné občany pobývající za hranicemi a jedoucí na ambasádu volit? Nehledě na to, že nebudu muset řešit svůj fyzický návrat do místa bydliště, když se mi tam náhodou chtít nebude, ale budou se tam konat volby.

A své dceři budu za čas vyprávět, že volba byl takový malý obřad zejména pro ty, kteří za komunistů nemohli svobodně volit. (A ona mě bude jako poslouchat a myslet si své o pralidech a zvycích poplatných dobám Jana Žižky…).

24. 4. 2008

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...