Úvod > Články > Windows XP SP3 ke stažení

Windows XP SP3 ke stažení

A další novinky nedávných dní: Piráti v Akademii věd. TopSite servery v rukou policie ― Skype rozjíždí software pro mobily ― Ubuntu vyšlo v nové verzi ― a více...

Skype rozjíždí software pro mobily

Skype rozšiřuje pole své působnosti a dává k testování zdarma svůj nový software pro mobilní zařízení. Nový software je postaven na Javě (podpora asi u padesáti různých modelů mobilních telefonů) a uživateli umožňuje chatovat textově, ale rovněž i telefonovat ostatním kontaktům i přes SkypeIn.

Očividně tak byly vyřešeny dřívější různé technické problémy, které stály v cestě nasazení mobilní verze Skypu na trh. VoIPový software si můžete stáhnout ze stránek Skype (na výběr máte verzi pro telefony Nokia, Motorola, Samsung a Sony Ericsson. Více zde.

Piráti v Akademii věd. TopSite servery v rukou policie

Vcelku v mediální tichosti proběhla policejní akce na půdě české Akademie věd. V soukromé firmě, která v prostorách Akademie využívala tamního rychlého internetového připojení, došlo k policejní razii, při které byly zabaveny dva servery, které držely celkem 4 TB (terabajty) dat v podobě filmů, hudby, softwaru i her. Tyto tzv. TopSite servery byly úložištěm mnoha posledních kousků zábavního průmyslu a i softwarových novinek.  Za celou akcí stojí organizace IFPI (Mezinárodní federace hudebního průmyslu), která policii na stopu přivedla. Kromě samotné české pobočky IFPI o případu informovaly i zahraniční servery, například Ars Technica.

Vyšla Opera 9.5 Beta 2

Vývojáři ze společnosti Opera Software ASA na blogu oznámili vydání v pořadí druhé beta verze nového webového prohlížeče Opera 9.50 s označením Kestrel. Je to další z milníků přecházejících očekávanému vydání konečné verze tohoto alternativního prohlížeče webu, k čemuž by mělo dojít někdy v létě. Opravena byla řada chyb z předchozích „snapshotů“ a byla přidána spousta nových funkcí, vylepšena podpora IMAP, došlo k zrychlení Opery na discích se souborovým systémem NTFS a ReiserFS, snížení vytížení CPU, zlepšena byla podpora e-mailové služby Gmail, došlo k implementaci podpory MathML, vylepšení AJAXu, CSS, Silverlight a mnoho dalšího. Přehled změn můžete najít zde.

Stahovat můžete přímo z blogu vývojářů. Podporovány jsou různé platformy (Windows, Linux, Mac OS X, FreeBSD, Solaris...)

Microsoftu klesá zisk. Kvůli Windows Vista

To, co se událo kolem Microsoftu v posledních dnech, by vydalo na samostatný článek. Zůstaňme ale u toho, co lidi zajímá nejvíc: u Windows. Za prvé, šéf Microsoftu Steve Ballmer nejdříve „slíbil“, že pokud uvidí, že zákazníci si stále žádají Windows XP, dost možná je Microsoft v červnu z trhu nestáhne a život jim prodlouží. Zanedlouho však plané naděje udusil, když řekl, že zákazníci si XP už tak nežádají, takže červen 2008 je pro Windows XP opravdu konečnou. Společně s tím se objevily informace, že se prodalo už 140 milionů licencí Vist. Připomeňme, že 140 milionů licencí neznamená, že jsou všechny u koncových zákazníků. Více v článku z minulého týdne Microsoft straší piráty. Důvod?

Jak se ale ukazuje, Windows Vista se dobře neprodávají. Vypovídají o tom výsledky hospodaření Microsoftu. Ve třetím kvartálu totiž čistý zisk Microsoftu klesl o 11 %, a to hlavně kvůli tomu, že tržby pocházející z prodeje Windows meziročně klesly o celých 24 %. Podle Microsoftu za to mohou z velké míry uživatelé nelicencovaných (pirátských) kopií Windows Vista.

Pokud preferujete počítače společnosti Dell, pak vás možná bude zajímat, že Dell bude Windows XP instalovat na nové stroje i po 30. červnu ― a to na základě práva na downgrade u dražších edic Windows Vista Business a Ultimate. Samozřejmě pokud si o to zákazník zažádá.

Windows XP SP3 ke stažení

Microsoft dokončil práce na třetím servisním balíku pro systémy XP a předal jej dál svým klíčovým partnerům. XP SP3 sice ještě není dostupný ke stažení na stránkách Microsoftu, ale jeho finální verze je už na některých webech věnovaných stahování softwaru. Už za pár dní by se měla objevit i česká verze, ale pokud máte anglické Windows XP, poslední servisní balík můžete získat například ze stránek Softpedie nebo MajorGeeks.com. Na zmíněném webu je uveden odkaz i pro stažení přes BitTorrent, a to kvůli velkému vytížení serverů způsobeného zájmem uživatelů.

Aktualizováno: Je už dostupná i česká verze SP3 pro XP. Ke stažení je na stránkách Microsoftu. Později se objeví i "veřejnější" informace. Stahujte.

Vyšla nová verze rodiny Ubuntu

Na světě se objevila pro někoho netrpělivě očekávaná nová verze linuxového operačního systému Ubuntu, samozřejmě i se svými variacemi (Kubuntu, Edubuntu, Xubuntu). Samotné Ubuntu obsahuje poslední grafické prostředí Gnome 2.22 (Kubuntu pak jak KDE 3.5.9, tak i KDE 4.0.3) a řadu nového softwaru (např. aktualizovaný souborový správce Nautilus, Firefox 3 Beta 5, přehrávač Totem s podporou DVB-T aj.).

Stahovat můžete například z českých stránek Ubuntu.cz, kde najdete i odkaz na torrent (vhodné při vytížení oficiálních serverů).

Uživatelé Safari mohou být klidní

Jak jsme minulý týden informovali, platební systém PayPal bude blokovat staré a nebezpečné prohlížeče, které nesplňují základní bezpečnostní pravidla. Jednou z takových podmínek je i přítomnost antiphishingového filtru a podpora EVC zabezpečení. S tímto má problém webový prohlížeč od Applu, takže se spekulovalo o tom, že PayPal bude blokovat i Safari. Jak se později ukázalo, nebude tomu tak ― PayPal nebude blokovat žádné současné prohlížeče, takže ani Safari.

28. 4. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...