Úvod > Články > Pevné linky vymírají. Přichází doba levného volání

Pevné linky vymírají. Přichází doba levného volání

Telefónica O2 Czech Republic vyvěšuje jednu černou vlajku za druhou ― pevné linky prostě vymírají. Jejich počet už klesl pod hranici dvou milionů. Klasický a drahý telefon je pomalu minulostí ― a vy voláte přes VoIP?

Když se řekne „volání přes internet,“ spousta lidí si nevybaví vůbec nic, někdo při zmínce, že „volání přes internet je často zdarma,“ ohrne nos se slovy, že musí jít o podvod, kdosi zmíní Skype a zbytek snad programy jako Windows Messenger nebo ICQ, kterými si volají mezi počítači.  Přitom to není vše.

Druhy volání

Když jsme zmínili některé programy, je třeba si říct, že některé podporují pouze a jen volání PC-to-PC, tedy volání z počítače na počítač ― na pevné linky doma a ve světě či mobilní telefony se nedovoláte. Dnes už většina takových aplikací v rámci své sítě podporuje i „PC-to-PC Video“, takže hlasové hovory jsou doprovázeny i videem. Takové řešení je vhodné tehdy, když často voláte jen pár lidem, třeba z pracovního týmu, a všichni máte přístup k internetu. Videokonference několika účastníků šetří nejen peníze za volání přes klasické telefony, ale i čas, který byste museli strávit přesunem na místo setkání. Nějaké tipy si můžeme nechat na jiný článek, ale dnes se věnujme alespoň v základech problematice „čistého“ VoIPu, čili „hlasu přes internetový protokol“, pomocí kterého je možné volat na pevné linky i mobilní telefony kdekoliv na světě. 

Tajemné slůvko VoIP

Volání přes internetový protokol má spoustu výhod, přesto se samotný pojem VoIP nesetkává u široké veřejnosti s ohlasem. Je to pochopitelné i z toho důvodu, že neexistuje vlastně žádná cílená reklama žádného z českých velkých VoIP operátorů. A pokud někdo vůbec tuší, co VoIP může znamenat, vesměs si jej spojuje především se značkou Skype a s tím související nutností vlastnit počítač a volat pomocí sluchátek a mikrofonu.

VoIP v žádném případě ale už není synonymem volání s headsetem přes spuštěný počítač ― VoIPové telefony, nebo i klasické telefony zapojené do VoIPových brán, jsou dnes už normálním jevem. Pokud takové VoIPové zařízení uvidíte u někoho na stole, často ani nepoznáte, že takový telefon „volá přes internet“.

Jak se volá?

Výhodně volat pomocí VoIPu lze několika způsoby. Pokud někdo přece jen preferuje sluchátka a mikrofon a volání přes počítač, může na pevné linky a mobily volat pomocí tzv. softwarových telefonů. Což jsou počítačové programy podobné aplikace Skype, do kterých zákazník zadá údaje získané od poskytovatele služeb a může volat, kamkoliv se mu zachce.

Pak na řadu přicházejí „normální“ telefony. Můžete si zakoupit buďto přímo VoIP telefon, nebo obyčejný telefon (i bezdrátový), který se připojí k zařízení zvanému VoIP brána. Bránu nebo VoIP telefon je ještě nutné připojit k internetu pomocí síťového kabelu. (VoIP telefony často fungují jak routery, takže další kabeláž k ostatním síťovým zařízením včetně počítače můžete vést z nich. Na druhou stran u mnoha VoIP brán je potřeba přítomnost vlastního routeru. Existují i taková zařízení, která kombinují více síťových prvků dohromady včetně WiFi AP apod.)



VoIP telefon. Detailní popis zde.


VoIP/SIP adaptér i s funkcí routeru (další router není tedy třeba). Detailní popis zde. Do levé zdířky Phone1 se zapojí telefon, do LAN některý jiný síťový prvek (počítač), do WAN sepřivádí „hlavní internetový kabel“.

Internet a VoIP od jednoho poskytovatele nutností?

Někteří poskytovatelé internetového připojení mají ve své nabídce i hlasové služby, popř. kombinaci tří služeb Internet, Telefon, Televize, tzv. Triple Play. V případě Telefónicy O2 jde o klasické pevné hlasové služby, ale někteří další operátoři nabízejí levnější VoIP. Lidé se tak logicky mohou ptát, jestli je nevyhnutelné od takového operátora mít zřízené i internetové připojení, tedy využívat pouze jeho infrastrukturu. Samozřejmě není ― většina VoIP operátorů totiž internetové připojení ani nenabízí. Příkladem může být i takový Skype. Pokud se rozhodnete pro VoIP, není vůbec směrodatné, přes jakého poskytovatele se připojujete. VoIPový operátor vám poskytne údaje, pomocí kterých se připojíte na jeho servery, ať už se připojujete k internetu jakkoliv. V lepším případě vám dodá rovnou přednastavené VoIPové zařízení, takže na vás bude jen připojit kabel a vytočit číslo.

Ceny, ceny a ceny

Každého určitě zajímá, proč je VoIP tak výhodný, jak se říká. Důvodem jsou zejména ceny volání a taky měsíční paušál ― ten se buďto vůbec neplatí, nebo jeho výše je pouze symbolická (1 Kč). Co se týče cen volání, na pevné linky si zavoláte za cenu i pod 1 Kč/minutu ve špičce a za méně než 50 haléřů/minutu mimo špičku. Samozřejmě záleží na výběru VoIP operátora (rozdíly mohou být i dvojnásobné). Na operátorovi rovněž záleží, jak nastaví způsob účtování ― můžete se sice setkat s klasickým účtováním po minutách, ale leckteré společnosti účtují po sekundách. Jinými slovy, pokud minuta volání na pevnou linku stojí 0,40 Kč a vy budete hovořit jen třeba 30 sekund, nezaplatíte celou minutu, ale jen provolaných 30 sekund, čili zaplatíte 20 haléřů za hovor. Ceny do zahraničí se  pohybují v podobných cenových relacích (záleží na destinaci).

U volání na mobilní telefony ceny na první pohled nevypadají tak lákavě, ale přesto jsou nižší než u leckterých tarifů při volání z jedné sítě do druhé. Opět sice záleží na VoIP operátorovi, ale je možné na české mobily volat za ceny pod 4 Kč/60 s. Důležité je tady opět účtování po vteřinách, které ušetří opravdu hodně.

Nesmíme zapomínat ani na volání v rámci VoIP sítí ― to je totiž zadarmo. Když máte VoIP telefon vy a členové vaší rodiny, můžete si volat, jak dlouho chcete, aniž byste cokoliv zaplatili. Bezplatné volání je sice možné v rámci sítě VoIP operátora, ale i do ostatních partnerských VoIP sítí.

30. 4. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...