Úvod > Články > SP3 pro Windows XP má problémy

SP3 pro Windows XP má problémy

Další novinky uplynulých dní: Seznam.cz do rukou Microsoftu? ― Nový Skype: kvalitnější hovory ― Adobe otevírá Flash formát ― a více...

Adobe otevírá Flash formát

Příznivci open source a vývojáři mohou jásat. Společnost Adobe v poslední dubnový den oznámila spuštění nového projektu s názvem Open Screen Project. 

V jeho rámci se otevře specifikace formátu Flash (SWF a FLV/F4V), aby došlo k vytvoření multiplatformního prostředí pro multimédia (pro počítače, televizory, mobilní telefony, spotřební elektroniku). Součástí projektu je i odstranění všech omezení u specifikací zmíněných formátů a zrušení licenčních poplatků. Samotný Flash Player zůstane uzavřený, ovšem i tak mohou vývojáři například linuxových aplikací z tohoto kroku Adobe těžit. A možná se konečně objeví i plnohodnotná podpora 64bitových systémů.

Za rozhodnutím  Adobe bude určitě stát i Silverlight, nová konkurenční technologie Microsoftu, která má i svou obdobu u jiných operačních systémů než Windows (viz projekt Moonlight).

Seznam.cz do rukou Microsoftu?

V minulých dnech se českými médii roznesly zprávy o možném odkoupení Seznamu nikým jiným než samotným Microsoftem. Možná si vzpomínáte, že o prodeji Seznamu, který měl začít už tento měsíc, se spekulovalo už dříve. Nicméně tehdy veškeré zprávy Ivo Lukačovič, hlavní akcionář a zakladatel Seznamu, dementoval slovy, že šlo o aprílový žert lidí z konkurenčního portálu Centrum.cz.

Spekulacím podle mnoha médií nahrává i fakt, že Ivo Lukačovič se má setkat s šéfem Microsoftu Stevem Ballmerem. Sám Lukačovič v tom nevidí nic, co by mělo napovídat o jednání o prodeji Seznamu ― celou situaci vtipně okomentoval na svém blogu. "Dnešní Hospodářské Noviny přinesly zprávu, že Microsoft chce koupit Seznam. Vše pochopitelně dává logiku, neboť právě Seznam je tím klíčovým prvkem, který pomůže Microsoftu dobýt světový Internet," začíná příspěvek. Dále dodává, že se Stevem Ballmerem se sice sejde, ale půjde o byznys snídani, kde budou přizváni i další partneři Microsoftu v České republice. "A teď, když HN noviny tak investigativně vypátraly, o čem že to spolu budeme jednat, nám nezbude než zajít na WC, kde si konečně (ve stoje u mušle) budeme moci v klidu popovídat, zda to bude za jednu, za dvě, nebo za tři miliardy dolarů," končí svůj článek na blogu.

Nový Skype: kvalitnější hovory

Vyšla nová verze populárního komunikačního programu Skype. Verze Skype 3.8 přináší hlavně zlepšení kvality zvuku při hovorech: má být eliminováno rušení na pozadí a také zkráceny prodlevy. Aktualizován byl i Extras Manager, pluginy pro webové prohlížeče Firefox a Internet Explorer, opravena byla chyba při registraci účtu, pády Skype při spuštění s Windows kvůli některým zvukovým kartám, vyřešeny byly problémy u systémů Windows Vista a taky s procesory Core2Duo E8200, změny rozlišení obrazu při video hovorech a mnoho dalšího. Kompletní přehled změn naleznete na stránkách vývojářů (zde). Stahovat můžete  přímo ze stránek Skypu.

SP3 pro Windows XP má problémy

Jak jsme vás informovali minulý týden, na stránkách Microsoftu je k dostání už i česká verze třetího servisního balíku pro systémy Windows XP. Článek jsme v průběhu  pondělí aktualizovali, takže pokud vás odkaz na českou verzi minul, SP3 pro XP najdete zde.

Nicméně raději počítejte s několika málo problémy, které vás mohou potkat. Za prvé, SP3 není kompatibilní se softwarem Dynamics Retail Management System  (RMS). Vzhledem k charakteru tohoto produktu může být drtivá většina uživatelů klidná (i pokud by RMS byl ve vašem systému detekován, až bude SP3 v nabídce aktualizací Windows, nedojde k jeho stažení).  Mimochodem, problém s RMS má i první servisní balík pro Windows Vista. Horší to je s nekonečnou smyčkou vynucených restartů systému doprovázených proslulou modrou obrazovkou smrti (Blue Screen of Death, BSoD), která se objevovala i po instalaci SP1 pro Windows Vista. Po nainstalování SP3 pro XP a následovném restartu se objeví chybová hláška související se souborem GDI32.dll nebo dokonce Kernel32.dll. V takovém případě je nutné nabootovat z instalačního média Windows a přes  Recovery konzoli tyto soubory obnovit. Procedura to může být pro někoho složitější, takže ji vysvětlíme v jednom z nadcházejících článků o SP3. Jako další problémy byly hlášeny nefunkční zařízení, což ovšem jde na triko jejich výrobcům, kteří budou muset vydat novější ovladače. Pokud jste zaznamenali problémy s nějakých zařízením (grafická nebo zvuková karta a podobně), zkontrolujte web výrobce vašeho hardwaru a stáhněte si nejnovější software.

Apple se prodává čím dál líp

V únoru letošního roku jsme vám ukázali přehledné statistiky operačních systémů a webových prohlížečů ve světě a u nás ­―  na konci  článku jsme se zmínili i o předpovědi analytické agentury Gartner, podle které by se do roku 2011 měl podíl počítačů Apple (čili i jeho operačního systému Mac OS X) na americkém a západoevropském trhu zdvojnásobit. Jak se zdá, analytici této agentury se možná nemýlili.

Zveřejněná čísla hospodaření Applu totiž mluví jasně. Čtvrtletní zisk sice oproti minulému období klesl, ale meziročně Apple zisk zvýšil. Prodal 2 289 000 počítačů, což znamená meziroční nárůst o 51 procent. Rovněž se potvrzují i slova o důležitém postavení na neamerických trzích: ty totiž tvoří celých 44 procent tržeb této společnosti.

5. 5. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...