Úvod > Články > Luxusní blogování

Luxusní blogování

Uvažujete o blogu, který dokáže pohodlně pracovat s fotografiemi, publikovat texty, zobrazovat videa a mnoho dalšího?

Pokud mluvíte pouze česky, pak máte v zásadě jen dvě možnosti. Můžete užít vlastní publikační systém, což je řešení koncepčně zajímavé, bude na míru právě pro vás a můžete si ho vyšperkovat podle svých představ. Ale protože nic není zadarmo, musíte počítat s tím, že jednak můžete platit za diskový prostor a také (a pro mnohé hlavně) musíte provést konfiguraci celého systému. Dnes se již nejedná o nějaký přehnaně složitý proces, ale i tak mnohé uživatele může odradit.

Další možností je využití blogovacích systému, které jsou v dnešní době velmi populární. Jsou rychlé jednoduché na obsluhu a během několika málo chvil můžete začít tvořit. V česku mezi nejznámější služby tohoto typu patří Blog (www.blog.cz), který provozuje český technologický inovátor Jyxo (www.jyxo.cz). Ten nabízí velice jednoduché a přehledné nastavení vzhledu a všech položek. Jedná se o nejnavštěvovanější český blogovací systém, který s sebou ale stále nese pověst (ne zcela oprávněnou) místa pro adolescenty, s blogy které mají mizernou úroveň. Pro mnohé tak není adresa jmeno.blog.cz dostatečně seriózní. Další kritika přichází z nedostatečného množství nastavení a funkcí.

Opačný přístup volí Bloguje (www.bloguje.cz), ten je technologicky velice solidní a nabízí zřejmě nejpokročilejší možnosti nastavení, jaké na sdíleném bloghostingu můžete nalézt. Nechybějí nové technologie, podrobná menu, výhodou jsou i jiné doménové koncovky k vaší adrese (.com, .sk, .to, …), což je dobré pro registrace do cizojazyčných vyhledávačů. Ovšem silně pokulhává čeština. Přesto se musím přiznat, že sem si tuto službu poměrně oblíbil. Provozují na ni již nějakou dobu svůj blog Víra (www.vira.bloguje.cz) a nemohu si stěžovat. Možnost ruční konfigurace vzhledu, žádná reklama, možnost zálohování,… ale na fotoblog to není ono. Tedy lépe řečeno, fotoblog pomocí bloguje není zrovna příjemná záležitost. Navíc asi ne každý touží strávit dva dny konfigurací a hraním si z nastavením.

Koho ale zvolit, pokud chci tvořit kombinaci fotoblog a psaný blog 50 na 50? Právě takový dotaz jsem před časem obdržel. Maminka mé kamarádky si chtěla založit blog, kde by mohla psát, vkládat fotografie, aby byla možnost vkládat komentáře a také aby bylo ovládání maximálně jednoduché. Po chvíli hledání jsem dospěl k myšlence zkusit spojení blogger a Picasa Web Album. Následující řádky jsou určeny tedy především a hlavně začínajícím a hledajícím blogerům.

Řešení od Google – Pisasa Web Album

Asi nejsnazší cesta jak obě výše zmíněné služby používat je vytvoření si Google účtu. V ceně zdarma dostanete také mail, kalendář, dokumenty a mnoho dalšího pro naše potřeby ne zrovna nejpotřebnějšího materiálu. Pak už jen stačí aktivovat Picasa Web Album (http://picasaweb.google.com/home)  a k dispozici ostáváte 1024 MB prostoru pro vaše obrázky a fotografie, které by měli mít do 20 MB velikosti.

Nahrávání je velmi jednoduché. První cestou je užít program Picasa. Ten vyvíjí firma Google a kromě organizace fotografií, základních úprav či vypalování fotek na CD umí spolupracovat s podobně jmenujícím se webovým albem. Druhou cestou je využití tlačítka „Nahrát“. Pak již jen stačí nastavit konkrétní album a nahrát fotografie. Maximální počet odeslaných fotografií v jeden okamžik je pět. Lépe je však užít nižší číslo vzhledem k tomu, že celá služba je stále betaverse a stabilita by nemusela být nejlepší.

K fotografiím je možné snadno dodat štítky, zadávat polohu na mapě, což může být zajímavá funkce například pro cestopisnou galerii. Asi netřeba dodávat, že kvalita Google Maps není rozhodně z nejhorších. K fotografiím navíc můžete dodávat poznámky, nebo si je spouštět jako presentaci (což je funkce skutečně velice vyspělá, neboť presentace alba na přednášce je plnohodnotná jako by fotky byli promítané z CD). Užitečnou funkcí pro návštěvníka je také možnost zvolit si velikost náhledů fotografií.

Pokud by vám již zmiňovaný 1 GB volného místa nedostačoval je možné si dokoupit další prostor za poměrně přijatelných 20 USD/rok za 10 GB. Pokud by vám i to bylo málo je možno místo rozšiřovat až do 400 GB, které vás budou stát 500 USD/rok (což je již poměrně dost, asi 8200 Kč).

Samozřejmostí je také možnost omezení přístupu k vašemu albu pro nezvané návštěvníky. Celkově se jedná o poměrně kvalitní albovou službu, která je navíc v češtině a jen těžko bude hledat konkurenci. Snad jen v některých aspektech například u českého Rajče.net, jako je například neomezená kapacita a nástroj pro snadné nahrávání fotografií, který považuji za daleko efektivnější než Pisaca, pokud člověk používá jiný manažer fotografií.

Blogger

Na stránkách www.Blogger.comnaleznete blogovací systém, který je ve zprávě společnosti Google. Pomocí svého přihlašovacího jména a hesla snadno vstoupíte do systému zprávy blogů. Těch zde můžete na jeden účet provozovat hned několik. Založení nového blogu je velice snadné a realizuje se kliknutím na „Vytvořit blog“. Pak již jen stačí zadat jméno, heslo, popis blogu a správně opsat bezpečnostní kód z obrázku, což bývá někdy poměrně problém. Nyní již můžete vstoupit do administrace samotného blogu.

Správa vašeho nového „deníčku“ je realizována pomocí tří základních karet – příspěvek, nastavení a rozvržení. V první záložce máte možnost psát nový spot, upravovat stávající a možnost administrace komentářů. Pokud jde o editor spotů, umožňuje částečnou editaci HTML kódu i přímý vstup do WYSIWYG, který umožňuje všechny základní potřebné úpravy. Pokud byste potřebovali pokročilejší editor, není špatnou volbou užít Google Dokumenty a jejich export do blogu.

Sekce nastavení umožňuje zvolit přístup k tomu jakým způsobem budou zpravovány komentáře, nastaví přístupu vyhledávačů do blogu, formát písma, data a času, archivování a mnohé další možnosti. Vše je jednoduché a srozumitelné. Otázkou je zdali pro některé uživatele až příliš. Jako bonus dostanete OpenID, tedy něco, čemu se říká elektronická občanka. V nastavení ještě nesmíme opomenout možnost nastavení dalších autorů, kteří mohou přispívat do blogu.

Poslední kartou je rozvržení, zde pomocí přístupu „táhni a pusť“ můžete na stránku vkládat různé aktivní prvky – od anket, přes počítadla, obrázky, RSS zdroje, reklamu, nebo přehled aktuálních zpráv. Samozřejmostí je vložení JavaScript a HTML prvků ze třetích stran. Je paradoxní, že například měřící kód Google Analytics musíte vkládat tímto způsobem. Dále je zde možné změnit šablonu (kterých je na výběr opravdu hodně), přímá editace HTM kódu šablony a barvy písma a pozadí.

Celkově lze o Blogger hovořit jako o velice solidním a kvalitním blogovacím nástroji, za jehož největší nevýhodu považuji krajně neestetickou horní lištu, které by se nemělo dát zbavit a která umožňuje vstup do administrace blogu a vyhledávání jiných deníčků.

Album v blogu, nebo blog v albu?

Nyní již máme připraveno vše proto, abychom mohli vybudovat most mezi foto a textovým blogem. Možností propojení je několik. Tou první je, že pokud vkládáme nějaký obrázek do spotu, pak stačí uvést místo odkazu na obrázek odkaz na album a doplnit celou věc informací, že po kliknutí budou návštěvníci přeneseni do Picasa Web Album, a zde si budou moci prohlédnout vícero fotografií. Druhou cestou, která je zřejmě zajímavější, je vytvořit z alba aktivní prvek, který bude stále umístěn na stránce (ať již v bočním menu, nebo třeba v zápatí stánky). Což provedeme tak, že si do schránky zkopírujeme html kód pro vložení alba na web a pak pomocí přidání aktivního prvku třetích stran vložíme HTML kód.

Samotný klíčový HTML kód pro vložení alba získáme v aplikaci Picasa Web Album tím, že si zvolené album v PWA otevřete a v levém menu kliknete na odkaz na toto album. Zde pak zkopírujete do schránky Druhé políčko, tedy HTML kód pro webové stránky a ve svém blogu ho vložíte na patřičné místo.

Vše je poměrně rychlé a snadné a navíc tímto způsobem můžete zpřístupňovat vícero alb současně. Celé řešení by samozřejmě fungovalo i v jiném blogovacím systému, ale spojení s Blogger se vyloženě nabízí, již jen kvůli přirozené podpoře ze strany PWA a kvůli možnosti ke všem službám přistupovat pomocí jednoho přihlašovacího jména a hesla.

Závěr

Sečteno podrženo Google nabízí komplexní a poměrně elegantní a nenáročné řešení současně. Takovou kvalitu a možnosti jako Picasa Web Album v současné době nemá žádná jiná služba a volba blogovacího systému je pak spíše subjektivnější záležitost. Obzvláště pokud vám nedělá problém základní orientace v jazyce xHTML, pak dost možná zvolíte jinou variantu (například české bloguje.cz). Pokud ne tak věste, že zvolená kombinace je volba více než dobrá.

Pro další rozvoj vaší tvůrčí činnosti jistě uvítáte i možnost přenést blog na vlastní doménu. Mnoha lidem se ale užívání takového množství služeb od jednoho internetového giganta může zdát nebezpečné, neboť uvažme, kolik informací o nás ví. Pokud ale toto riziko podstoupíte a nevadí vám v horní části stránky lišta od Google, pak nezbývá než popřát spokojené blokování a focení.

9. 5. 2008

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.