Úvod > Články > Podstrčení Applu dokonale vyšlo

Podstrčení Applu dokonale vyšlo

Společnost Apple doslova vnutila lidem svůj webový prohlížeč Safari ― tah vyšel dokonale. Linux podle některých měření výrazně posílil a Češi Visty prostě moc nechtějí. Zato v Rusku, tam nemají rádi Firefox, ale milují Operu.

W3Counter: Linux přes 2 %

U operačních systémů zůstává prakticky vše při starém. Na českém i globálním trhu desktopových systémů lídrem s přehledem zůstávají Windows XP, jejichž podíl však klesá kvůli novějšímu systému Windows Vista. Mezi oběma zmíněnými trhy je rozdíl v zastoupení docela zásadní. Zatímco v Česku se Visty dostaly na necelých 9 %, ve světě si z koláče ukously skoro 15%. Oproti minulému období, za kterého jsme statistiky dělali (leden 08), jde o nárůst o asi dva procentní body, resp. dva a půl procentního bodu. Zato Windows XP se pořád drží s přehledem na těch nejvyšších číslech: u nás přes 83%, ve světě od 10% méně. Rozdíl je dán nejen vyšším zastoupením Vist, ale i Mac OS X ― operačního systému od společnosti Apple, který je populární zejména na severoamerickém a západoevropském trhu. I přes optimistická čísla prodeje strojů od Applu podíl Mac OS X mírně poklesl ze 7,57% na 7,38%.

Podíl OS - Netapplications
Podíl OS ve světě
Podíl OS ve světě (duben 08, Netapplications.com)

Minulý měsíc se internetem roznesly zprávy, že výrazně posílil Linux. V únoru se poprvé v historii totiž na osobních počítačích dostal přes 2% ― jde o výsledky jiné společnosti, Awio. Výsledky, které používáme jinak standardně my, od Netapplications.com, však říkají něco jiného: Linuxu v dubnu patřilo jen 0,63%. Nicméně musíme vzít v potaz i to, že 2% výsledek pochází z měření takřka 21 milionů unikátních návštěv stránek s měřákem této společnosti. Co se týče zastoupení Linuxu u nás, drží si své standardní 1%. Podrobnosti níže.

Podíl vybraných OS - Česko - duben 08

Applu se podstrčení vyplatilo

Jak jsme na našem serveru psali už dříve, ihned po vydání Safari 3.1 pro Windows (březen 2008), se tento webový prohlížeč objevil v programu Apple Software Update, v aplikaci, která se instaluje na počítače společně s programy iTunes a QuickTime. Řečeno jinak, Apple svůj webový prohlížeč vnutil uživatelům Windows, kteří používají výše zmíněné programy jako důležitou aktualizaci. To, že tento způsob distribuce softwaru není příliš košer, bylo jasné více lidem. Své pohoršení vyjádřil i šéf Mozilly ― z jejíž dílny je konkurenční Firefox ―, který takové počínání Applu přirovnal dokonce ke stylu šíření malware, tedy škodlivého softwaru. Ovšem tah Applu vyšel: prakticky okamžitě po vydání se podíl Safari 3.1 vyhoupl na 0,82% (březen) a v dubnu mu patřilo už 3,21%. Když uvážíme dobu, po kterou bylo Safari v tu chvíli na trhu, jde o výjimečný výsledek. Například taková Opera, jež je vyvíjena už 12let (!), si o takových číslech může nechat jen zdát. Apple však od této strategie upustil a dnes již Safari takto nenabízí.

Podíl webových prohlížečů - duben 08
Podíl webových prohlížečů - duben 08
Podíl webových prohlížečů, duben 08 - Netapplications.com

Jinak co se týče zastoupení tohoto prohlížeče u nás, k žádným zázračným skokům nedošlo. Jestliže naposledy (za leden) mělo KHTML celkem asi 0,6%, dnes 0,7%. Nesmíme zapomínat na to, že pod KHTML rozumíme i další pro spoustu lidí exotický prohlížeč: Konqueror, který je znám uživatelům unixových operačních systémů s grafickým desktopovým prostředím KDE. Safari totiž staví stejně jako Konqueror na stejném renderovacím enginu.

Když jsme se zmínili o tom, že Opera si o takových číslech jako Safari ve světě (či spíše severoamerickém trhu) může nechat zdát, máme k tomu dobrý důvod. Opera se totiž na globálním trhu desktopových webových prohlížečů dlouhodobě nemůže prosadit ― k dubnu ji tam patřilo 0,69%, což je sice mírný nárůst oproti minulému období (0,62%), ale přesto je to číslo zanedbatelné. Ovšem u nás ― stejně jako v okolních státech ― si Opera drží docela dobrou pozici kolem 5% a mírně posiluje. V takovém Rusku je na tom ale ještě lépe, mnohem lépe ― používá ji skoro 20 % lidí.

Microsoft tlačí IE 7

Naposledy jsme se zmínili i o tom, že by měl růst podíl Internet Exploreru 7, a to z toho důvodu, že jej Microsoft vrátil zpět do kritických aktualizací Windows XP v systému Windows Update. A ještě předtím pro zvýšení jeho podílu udělal jednu věc: odstranil protipirátskou kontrolu (kontrolu pravosti systému, jež byla pro stažení a nainstalování IE 7nutná). Dopadlo to podle očekávání, a třebaže podíl IE 7 nevzrostl nijak zásadně, v dubnu u nás poskočil na skoro 30% ― jde o nárůst o zhruba 3,5 procentního bodu. Do tohoto čísla se bezesporu promítlo i zvýšení podílu operačního systému Windows Vista, byť nelze přesně říct jak moc.

Podíl webových prohlížečů v ČR - duben 08
Podíl webových prohlížečů v ČR - duben 08
Podíl webových prohlížečů v ČR - duben 08

Zuby nehty se své silné pozice stále drží Internet Explorer 6. Weboví programátoři určitě Microsoft proklínají za to, že třetím servisním balíkem pro Windows XP tento webový prohlížeč zcela nevymýtil. Jeho podíl na trhu je pořád vysoký, takže tvůrci webových projektů a aplikací s ním budou muset nadále počítat a speciálně kvůli němu a jeho minimálně podpoře standardů upravovat kódy. Ale i tak jeho podíl oproti našemu minulému přehledu klesl, a to o zhruba 5 procentních bodů, takže IE 7 a IE6 mají v současnosti přibližně stejné zastoupení.

Na globálním trhu kraluje Internet Explorer 7. Zajímavé je, že jeho podíl vzrostl takřka stejnou měrou jako u nás: o 3 procentní body. V dubnu mu patřilo skoro 46%. Naproti tomu nižší šestá verze se propadla pod hranici 30%.

Firefox pořád posiluje

Třebaže před několika týdny některé statistiky ukazovaly stagnaci až mírný „sezónní“ propad Firefoxu, ve srovnání s předchozím obdobím celkově posílil. Ve světě se vyhoupl na skoro 18%, což je nárůst asi o jeden procentní bod. U nás je ale mnohem oblíbenější ― z lednových 31,3% se vyhoupl na skoro 33%. Pokud by někoho napadlo, že za úspěchem stojí i nová třetí verze, která je ve fázi beta, tak vás musíme zklamat: podle Netapplications.com podíl Firefoxu 3 činil 0,39%.

16. 5. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...