Úvod > Články > Podívejte se: šéf Microsoftu pod palbou vajec

Podívejte se: šéf Microsoftu pod palbou vajec

A další novinky nedávných dní: Ubuntu i do mobilních zařízení ― Live SkyDrive už i pro Čechy ― Podpora ODF v MS Office 2007. EK si na to posvítí a ― více...

Podívejte se: šéf Microsoftu pod palbou vajec

Šéf Microsoftu Steve Ballmer 22. května navštívil Českou republiku. Během své jednodenní návštěvy se na půdě VŠE v Praze setkal se studenty, profesory a účastníky Evropského fóra vědy a techniky Praha. Poté diskutoval o budoucnosti IT průmyslu s českými vývojáři i obchodními partnery. A také se setkal s ministrem Ivanem Langerem, se kterým podepsal strategické dohody a  smlouvy o licencích softwaru pro státní správu (na nich Česko má ušetřit 700 milionů korun ― už se objevily hlasy, že jestliže by šlo někde ušetřit, pak by to mohlo být právě ve státní správě, kde by místo drahého proprietárního softwaru měl být jako v řadě dalších států nasazen bezplatný open-sourcový software s placenou podporou). 

Předtím se ale zastavil také v Maďarsku, kde přednášel na univerzitě v Budapešti. Během jeho přednesu se zvedl jeden z posluchačů a vykřikoval něco v tom smyslu, aby Maďarům vrátil miliardy, které Microsoft měl Maďarsku ukrást (šlo o tendr vypsaný maďarskou vládou a jejž vyhrál právě Microsoft). Svůj výstup pak korunoval několika vejci, která po šéfovi Microsoftu hodil. Podívejte se...

Podpora ODF v MS Office 2007. EK si na to posvítí

Microsoft překvapivě přislíbil, že v druhém servisním balíku (půlka roku 2009) pro MS Office 2007 bude obsažena podpora formátu ODF (OpenDocument), konkurenčního kancelářského formátu známého například z open-sourcového kancelářského balíku OpenOffice.org. Tah je to celkem překvapivý, ale je odrazem „principů interoperability,“ kterými se Microsoft začal řídit v důsledku neustálého trestání ze strany Evropské komise.

Jak uvádí tisková zpráva Microsoftu (česká verze zde), díky SP2 pro MS Office 2007 si uživatelé budou moci uložit dokumenty nejen v ODF 1.1, ale i XPS, PDF 1.5 a PDF/A. Standardizovaná verze formátu OpenXML (ISO 29500) od Microsoftu se ale podpory dočká až v nadcházejícím balíku „Office 14“, podle všeho se vůbec neobjeví v současné verzi 2007.

Evropská komise na krok Microsoftu okamžitě reagovala ― nikoli s tím, že by jeho rozhodnutí kvitovala, ale naopak se na ně dívá podezřele. „Komise vyšetří, zda oznámená podpora formátu OpenDocument v balíku Office povede k lepší interoperabilitě a jestli zákazníkům umožní zpracovávat a vyměňovat si dokumenty pomocí softwaru dle vlastního výběru.“

Rada prozkoumá reklamu na tn.cz na Nově

„Více můžete vidět už teď na našich nových stránkách tn.cz“ (o 30 sekund později) „a více můžete už teď vidět na našem serveru tn.cz“ ― pokud sledujete zpravodajství TV Nova, asi vás tato věta pronásleduje neustále, minutu po minutě. Kromě toho, že leze krkem nejednomu divákovi, nelíbí se ani Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Jak informoval server Digizone.cz, RRTV bude zkoumat, jestli jde ze strany TV Nova o obyčejné selfpromo, nebo zda Nova neustálou propagací serveru tn.cz neporušuje vysílací zákon, podle kterého se ve zpravodajských relacích nesmí objevovat vůbec žádná reklama. Problém je totiž v tom, že ačkoliv i další televize ve svých zpravodajských relacích upozorňují diváky na své další pořady, server tn.cz není televizní produkt, ale samostatný portál obsahující nejen materiály související s Televizními novinami (tematicky), ale i bulvár a další oblasti.

Ubuntu i do mobilních zařízení

Mediální zájem, třebaže podle některých uživatelů přehnaný a neopodstatněný, kolem linuxové distribuce Ubuntu v těchto dnech zase vrcholí. Není tomu dávno, co vyšla nová verze rodiny Ubuntu 8.04 (Kubutnu/Edubuntu/Xubuntu), takže web byl plný nových poznatků a recenzí tohoto operačního systému. Před pár dny k tomu vyšla upravená verze Ubuntu ― Ubuntu Ultimate (plná různého softwaru) a rovněž se objevily zprávy o zbrusu nové verzi pro mobilní zařízení (netbooky), verzi, kterou společnost Canonical v červnu uvede pod jménem Ubuntu Netbook Remix ―  jde o platformu, o které se dodnes hovořilo jako o „Ubuntu Mobile“. Ubuntu Netbook Remix tedy bude určen pro ultrapřenosná zařízení s nižším výpočetním výkonem (oproti desktopům a notebookům), který bude ale dostačující pro kancelářské práce, práci s webem, ale i s multimédii.

Live SkyDrive už i pro Čechy

Jestliže jste před nějakou dobu slyšeli o nové on-line službě Microsoftu, která umožňuje uživatelům s Live účtem ukládat a sdílet soubory v úschovně o velikosti 5 GB, asi vás zklamalo, že coby Češi jste ji nemohli vůbec vyzkoušet ― nebyla totiž pro náš region ještě určena.

Teď se to ovšem změnilo a SkyDrive, dříve nazývaný Live Folders, se otevřel i pro Česko a Slovensko. Jak už bylo řečeno, SkyDrive umožňuje ukládat na web různé soubory, které se třídí do složek, můžete je i sdílet s vybranými lidmi, nebo každým, popř. si je nechat jako čistě soukromé. Potřeba je pouze mít Live ID, který je společný pro ostatní služby jako MSN síť (Live Messenger) nebo blog na Live Spaces.

Má to ovšem svá omezení. Ač jde o slušných 5 GB zdarma pro každého uživatele, jeden problém je s velikostí jednotlivých souborů, kdy nesmíte přesáhnout 50 MB, a taky pohodlné ovládání je omezeno jen na použití Internet Exploreru (u nahrávání souborů).

Více na webu služby.

Nové ATI Catalyst

Po měsíci je tady zase další aktualizovaný balík softwaru pro grafické karty značky ATI. Catalysty toho přinášejí hodně nového a rovněž nesou certifikací WHQL pro třetí servisní balík systému Windows XP (SP3). Mezi novinky patří podpora uživatelského režimu 1080p (HDTV) pro Windows Vista i Windows XP a také režimu 1080p24. Byl zvýšen výkon v některých vybraných hrách a hlavně vyřešena nekompatibilita her a různé jejich problémy pod Windows Vista. Catalysty vyšly samozřejmě i pro linuxové systémy, kde si uživatel povšimne jedné zásadní věci: konečně bude moci sledovat video na druhém monitoru v režimu DualHead. Nicméně opravena byla řada chyb stojících i za pády aplikací včetně grafického X serveru.

Verzi pro Windows můžete stahovat zde, pro Linux zde.

26. 5. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...