Úvod > Články > SP3 pro XP: na co si dát pozor a jak řešit problémy

SP3 pro XP: na co si dát pozor a jak řešit problémy

Poslední dobou ― vlastně po celý rok ― se to články o třetím servisním balíku pro Windows XP jenom hemžilo. Když už konečně SP3 vyšel, spousta uživatelů jej nainstalovala, aniž by si byla vědoma toho, že i on může některé instalace poškodit. S čím počítat a jak problémy řešit?

Vážný problém: AMD a OEM Windows

Hned na začátku výčtu problémů s SP3 zmiňme ten asi nejpodstatnější. Nekonečná smyčka restartů s nechvalně proslulou modrou obrazovkou smrti (BSoD) vás potká tehdy, pokud SP3 nainstalujete na počítač s procesorem od společnosti AMD a továrně předinstalovaným systémem Windows XP. Není to ovšem chyba procesorů AMD, ale právě výrobce počítačů, který na stroje s procesory od AMD nainstaloval stejně upravené Windows XP, jaké byly původně určeny pro počítače s čipy od společnosti Intel. Pro upřesnění, netýká se to všech OEM výrobců, ale asi  jen společnosti Hewlett-Packard. Vlastníte-li počítač značky HP s již předinstalovanými Windows XP, neměli byste SP3 zbrkle instalovat. Příčina problému spočívá v jedné hodnotě registru, kvůli níž se při startu systému načítá ovladač intelppm.sys (pro procesory Intel). A právě když se tento ovladač snaží zavést na strojích s procesory AMD, dojde k chybě, objeví se BSoD a počítač se restartujte ― při startu dojde opět k zavádění zmíněného ovladače, BSoD, restart... Nekonečná smyčka je na světě.

Vyhnout se jí můžete několika způsoby. Buďto SP3 neinstalovat, nebo využít některou z oprav. Jako první s malým VBScriptem přišel Jesper Johansson, známý odborník na bezpečnost softwaru, a k volnému stažení ho umístil na svůj blog. Jeho program po spuštění zjistí, zda váš počítač obsahuje procesor od AMD, a poté projede inkriminovanou část registru Windows. Pokud najde špatnou hodnotu pro ovladač, nabídne vám vypnutí této volby. Skript ke stažení zde.

Dalším řešením je použití „oficiální“ opravy přímo od HP ― soubor o velikosti skoro 2 MB (výše zmíněný skript má pouze pár kilobajtů) musíte ale nainstalovat před instalací SP3. Více na této stránce, resp. zde přímo soubor ke stažení.

Třetí možnost spočívá v ručních úpravách ― sice jsme vám v jedné zprávě o problémech s SP3 pro XP slibovali, že vám řekneme, co dělat, ale když už existují dva výše zmíněné programy, nebudeme vás tím zbytečně zdržovat.

BSoD #2: zase AMD, ale tentokráte desky

Další chybou končící modrou obrazovkou a restartem je ta, jež se projevuje jako STOP: 0x000000A5. O její příčině toho není moc známo, ale objevuje se u určitých desek Asus ve spojení s AMD procesory. Nicméně to podle některých, i zmíněného Jespera Johannsona, vypadá spíše na problém základní desky. Hlášení chyby sice ukazuje na problém s BIOSEM, ale v něm to není ― jeho aktualizace nepomůže, je to čistě věc čerstvě nainstalovaného SP3. Existují dva způsoby, jak problém řešit: za prvé před bootováním připojit do USB portu externí disk (třeba flash paměť), počítač by měl nabootovat normálně. Za druhé, někteří uživatelé problém vyřešili tak, že myš z USB zapojili do portu PS/2 přes redukci.

Další případy: disky, grafická karta, ale i software

Grafika

Modrou obrazovku a nemožnost spuštění systému můžete potkat i v řadě dalších případů. I Microsoft upozorňuje na problémy s grafickými kartami ― zvláště u značek nVidia a ATI. V takovém případě se snažte systém spustit v režimu VGA (nebo poté i v nouzovém režimu), což provedete stisknutím klávesy F8 při startu počítače (více zde). Pokud se Windows spustí, půjde o chybu ovladače grafické karty ― ovladač odeberte a nechejte Windows nainstalovat vlastní. Poté si stáhněte nejnovější softwaru ze stránek výrobce vašeho hardwaru. Nejvíce problémů bylo hlášeno s ovladači Catalyst 8.4 a 8.2 (ATI); nová verze 8.5 je už s SP3 plně kompatibilní.

Disky

Nepodařený start systému může souviset i pevnými disky ― pokud jich v počítači máte více, zkuste v něm ponechat jen ten systémový. Dále hlavní disk zkontrolujte nějakým diagnostickým programem. Nemáte-li takový software, využijte příkazu chkdsk c: /p /r (nemůžete-li nabootovat, musíte použít instalační CD Windows XP a spustit Recovery Console (konzolu pro zotavení ― jak na ní, bude uvedeno níže).

Potíž může být i v poškozeném ovladači ntfs.sys. V takovém případě přes konzolu  ntfs.sys obnovte: záloha se nachází ve složce WindowsSystem32dllcache. Poškozený soubor ve složce WindowsSystem32 přepíšete použitím příkazu copy C:WindowsSystem32dllcachentfs.sys C:WindowsSystem32. O tom, jak konzolu spouštět a jak v ní pracovat pojednává návod na stránkách Microsoftu.

Software

Objevily se i zprávy o poškozených Windows XP SP3 kvůli různému nekompatibilnímu softwaru. Oblíbené softwarové vybavení pro zabezpečení od Symantecu prý poškozuje některé údaje v registru, následkem čehož nefungují některé systémové součásti Windows.

Symantec (Norton programy) to ale naopak svaluje na špatné kódy Microsoftu. O co se jedná? Hlavně mizí síťová připojení (chybí síťové karty), správce zařízení je prázdný a registr Windows se zaplňuje spoustou zvláštních údajů (desítkami tisíc nesmyslných hodnot), které mohou vést k různým dalším problémům. Oficiální řešení neexistuje. Zkusit můžete odstranit buď softwaru Symantecu (pokud je to opravdu jeho chyba), nebo ― víte-li, co děláte ― odstranit nesmysly z registru (začínající nestandardními znaky jako $%& apod.)

Co nefunguje...

Asi jen těžko můžete zjistit, jaké všechny programy s SP3 dobře nefungují. Ale pár případů s největší četností výskytu zde jde. Už dříve jsme psali o nekompatibilitě s RMS, což je ale systém nasazovaný ve velkých firmách, takže jej můžeme přehlédnout. A Microsoft měl už problém vyřešit vydáním záplaty.

Grafická témata

S SP3 přestala fungovat grafická témata Windows, která nebyla podepsána Microsoftem. Na vině je nová knihovna UXTHEME.DLL ― pokud chcete převléct Windows bez nějakých speciálních aplikací, budete si muset sehnat novou „patchnutou“ verzi (stačí googlovat).

Internet Explorer

Ten sice funguje, ale IE 7 (a IE 8 beta) nepůjde odinstalovat, jestliže byl ve Windows přítomný před instalací SP3. Pokud budete v budoucnu IE 7/8 odinstalovávat, musíte nejdříve odstranit SP3.

MUI Pack

Jazykový balíček pro Windows původně v jiném jazyce. Po instalaci SP3 se může stát, že některé části Windows budou anglicky. V takovém případě si stáhněte novou verzi MUI.

Vzdálená plocha

Po nainstalování poslední verze klienta vzdálené plochy a až následující instalaci SP3 se mohou objevit různé problémy s funkčnosti vzdálené plochy. Nový klient vzdálené plochy nepůjde navíc odinstalovat. Předejít problému můžete tím, že klienta odstraníte dříve, než budete instalovat SP3. Pokud už SP3 máte, zkuste jej odebrat a pak odstraňte klienta VP. Nainstalujte znova SP3 a poté klienta.

Další informace můžete nalézt zde a také zde (webové stránky Microsoftu).

28. 5. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...