Úvod > Články > Spam na mobil

Spam na mobil

Spolu s tím, jak se spam pomalu ale jistě dostává do našich mobilních telefonů, se objevují hlasy expertů varujících před tím, že spamové textovky budou ještě protivnější než spam e-mailový.

Něco na tom bude, mobilní spam je protivnější – jednak se ohlásí pípnutím, takže se ženeme k mobilu podívat, a ještě za to zaplatíme. Podle amerických odhadů dojde v letošním roce na místní mobily 1,5 miliardy spamových textovek, což znamená oproti minulému roku dvojnásobek. Z pohledu e-mailového spamu je to stále pouhý drobeček – tohoto spamu ročně koluje ve Spojených státech 48 miliard. Většina majitelů amerických mobilů ale platí za odeslanou i přijatou textovku 20 centů a platit za nevyžádanou reklamu se jim zajídá.

Stále více Američanů se proto u svých poskytovatelů domáhá vrácení peněz. Objevují se i první programy, které se spamem na mobilech bojují. Příkladem může být starý známý Symantec. Řada poskytovatelů, od AT&T až po Verizon Wireless, pak nejenže spam filtrují přímo na svých serverech, ale ještě umožňují další blokování přímo na mobilech. Většina poskytovatelů přiznává, že blokuje nejméně 65 procent textovek. Není divu, že se snaží, všichni poskytovatelé vidí v reklamách na mobilu atraktivní finanční budoucnost, takže nestojí o to, aby si zákazníci zvykli vidět rudě ve chvíli, kdy dostanou reklamní textovku. Proto poskytovatelé nejenže filtrují SMS, ale také podávají žaloby na spamery, jen Verizon Wireless jich má v běhu osm.

Telefonní společnosti odmítají přiznat, kolik tvoří příjmy ze SMS. Zatímco nejjednodušší plány znamenají platby mezi 10 až 20 centy za textovku (ať odeslanou nebo přijatou), dražší plány často obsahují stovky textovek zdarma.

Většina spamu mobilních telefonů přichází ve formě e-mailů. Pro americké mobily je běžná e-mailová adresa spočívající v čísle a koncovce poskytovatele, např. pro AT&T je to @text.att.net. Stačí potom zadat koncovku a počítač už se postará o automatické generování čísel.

Jelikož značná část spamu je pornografická a často obsahuje text jako „Drahoušku, včera v noci jsme spolu mluvili“, někteří Američané se obávají problémů v rodině. Obranným trikem proto bývá blokování textovek od všech čísel, které nejsou v paměti mobilu.

Poskytovatelé teď majitelům mobilů nabízejí možnost pravidelně měnit e-mailové adresy  nebo dokonce všechny textovky přicházející ve formě e-mailu. Na jak dlouho to zabere, to se teprve ukáže. Nicméně zkušenosti s tradičním spamem naznačují, že úleva nebude mít dlouhého trvání.

10. 6. 2008

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...