Úvod > Články > Windows Seven přicházejí. Co o nich víme?

Windows Seven přicházejí. Co o nich víme?

Microsoft pomalu začíná odkrývat informace o další generaci Windows. „Sedmičky“ by se už brzy mohly objevit na trhu. Poučil se Microsoft z chyb, kterých se dopustil při vývoji Vist? Bude to zcela nový systém s novým jádrem?

Nikoliv...

Dlouho se spekulovalo o tom, že Windows Seven budou revoluční. Mimo jiné proto, že se měly zbavit už nějakých patnáct let bobtnajícího jádra ― to se z několika megabajtů dostalo až do takové fáze, že Visty jako takové mají 4 gigabajty. Už předtím analytikové hovořili o tom, že „Windows se hroutí pod vlastní tíhou“ a že pokud nechce Microsoft zažít drtivý dopad, měl by koncept tohoto operačního systému přepracovat.

A tak se začalo hovořit o MinWin. O minimalistickém jádru Windows, které na disku zabírá pouhopouhých 25 MB až 40 MB místa. MinWin ― logicky ― neobsahuje ani žádné grafické rozhraní. Někoho zde může napadnout podobnost s Linuxem; Linux je rovněž jen (co do megabajtů) malé jádro, které je až posléze obaleno do různého softwaru a do grafického prostředí (GNOME, KDE, Xfce,...). 

Hovořilo se tedy o tom, že MinWin bude zcela nové jádro, které bude odrazovým můstkem pro vývoj desktopových, serverových i embedded systémů ve všemožných zařízeních. Jak se ale v posledních dnech ukázalo, žádný zvláštní vývoj revolučního MinWin neprobíhá ―  MinWin už totiž existuje. Jde jen a pouze o ořezané jádro Windows Vista, resp. dnešní jádro Windows Serveru 2008. To prostě projde dalším vývojem, vyladí se, vypiluje. A důvod?

Kompatibilita

Důvodem, proč Microsoft nevyvíjí fungl nové jádro Windows, které by bylo srdcem „Seven“, je kompatibilita. Lépe řečeno, tím, že zůstane stávající jádro, se zajistí, že software fungující pod Windows Vista bude stejně dobře fungovat i ve Windows Seven.

O to víc je kompatibilita nutná u hardwaru, přesněji u ovladačů pro různá zařízení. Microsoft se tím chce vyhnout problémům, které potkaly právě Visty: nejenže si lidé stěžovali na nefunkční programy, ale hlavně na těžkosti s hardwarem, pro který ještě nebyly žádné ovladače. Pokud Windows 7 budou založeny na jádru Vist, veškerý software i hardware poběží bez problémů.

V souvislosti s MinWin se hovořilo i o další technologii, o virtualizaci. Právě jen virtualizace může zajistit bezproblémový chod starých aplikací stavěných pro stará jádra systémů. Jednoduše řečeno, pokud vlastníte nějaké programy nebo hry ze straších operačních systémů, například ve Vistách si je spustíte jen těžko ― řešením je pak buď zakoupení nové verze softwaru (pokud existuje), nebo použít nějakou okliku. Virtualizace vám umožní, abyste spouštěli nejen starší verze programů, ale i software primárně určený pro jiný operační systém. O virtualizaci jsme se bavili už i na našem serveru, viz články Druhé, třetí PC zdarma v jednom? Ano, pro všechny a Jak spouštět aplikace pro Windows i pod jinými systémy? Je asi jasné, že virtualizace by v nových Windows byla řešena jinak, ale důležité je, že by ta možnost vůbec existovala. Nicméně k výše uvedeným skutečnostem s jádrem a systémem ovladačů se nabízí skutečnost, že Windows 7 virtualizaci nebudou vůbec potřebovat. Budou totiž kompatibilní s Vistami a na starší software z dob Windows 2000 a XP se prostě bude muset časem asi zapomenout.

Umaštěné displeje

Jednou z nejnovějších vlastností, které mají Windows Seven mít, je podpora vícedotykových displejů. Nevím, jak jste na tom vy, ale vzhledem k tomu, že mi na displeji vadí sebemenší smítko, natož aby mi po něm jezdil něčí prst, tuto vlastnost „Sedmiček“ naprosto ignoruji.

Nicméně Microsoft sází na lidi, co si rádi na věci sahají, takže něco jako malý „Microsoft Surface“ (prohlídka zde) chce přinést do každého nového počítače. Více vám poodhalí následující video.

Microsoft je vydá v roce...

Otázka, která zajímá spoustu lidí, zní: Kdy vyjdou Windows 7? Nikdo neví. Microsoft o detailech systému prostě mlčí, oficiální záchytné body chybí. Nicméně někteří z vrcholných představitelů Microsoftu naznačili, že nevypadá nereálně ani konec roku 2009. Nové Windows za rok a půl?

Rok 2009 nedávno zmínil Bill Gates, ale leckomu se takový časný termín zdál neuskutečnitelný. Také že později další lidé z redmondské společnosti upřesnili, že Bill Gates tím myslel, že v polovině roku 2009 vyjde zkušební beta verze. Chris Flores a Steve Sinofsky, další ze špiček Microsoftu, před několika málo dny řekli, že „Sedmičky“ se objeví v roce 2010. Pro News.com Sinofsky řekl: „Budeme opakovat, že další Windows, Windows 7, vyjdou asi tři roky po Windows Vista. Aby dohadů kolem vydání nebylo málo, naposledy Steve Ballmer, šéf Microsoftu, na konferenci All Things Digital prozradil, že Windows 7 se objeví ke konci roku 2009.

Něco jako Vista SP2

Jak to tak vypadá, Windows 7 nebudou představovat vůbec velký skok, jaký byl mezi Windows XP a Vistami (a to přitom ani tuto změnu někteří neoznačují za revoluční). Co se týče GUI (tedy grafického rozhraní, vzhledu systému), podle toho, co se píše a co zaznívá z Microsoftu, nás taky nic zcela nového nečeká ― „Sedmičky“ budou oblečeny do kabátu ne nepodobného tomu z Vist. Kde jsou dřívější sliby o Windows, z jejichž GUI nám spadne čelist? Že by se i tady Microsoft poučil a nechce začátečníkům, pro něž není počítač zábavou, ale nástrojem k práci, zase způsobovat těžkosti s ovládáním?

Nabízí se jedno srovnání: Že by „Sedmičky“ byly něco podobného jako Windows XP SP2 oproti „čisté“ verzi nebo SP1? Druhý servisní balík pro XP přinesl totiž řadu zásadních vylepšení a rozšíření původních Windows XP ― a mnozí analytici se pozastavovali nad tím, proč Microsoft XP SP2 nevypadal jako nový operační systém. Stačilo je jen mírně graficky upravit a prodej mohl začít. Možná i proto někteří komentátoři připravované Windows 7 označují za vyladěné Windows Vista SP2. Že by se Microsoft i v tomhle poučil?

To, že „Sedmičky“ mohou být jen nadstavbou Vist, jste vlastně mohli už jednou vidět. Připomeňme si článek z konce ledna letošního roku: Zapomeňte na Visty, Windows 7 jsou zde. Jak jste se mohli dočíst, raná vývojová verze Seven se instalovala na Visty, na jejich jádro. Jestliže se to někomu v té době zdálo divné, tak dneska má pro to vysvětlení. Stejné platí i pro zmíněné GUI (to se nicméně může kosmeticky upravit těsně před vydáním hotovější verze).

Přeskočit Visty?

Mnozí uživatelé Windows XP stále váhají, zda přejít na Visty, nebo zda vydržet s XP a poté, až nebudou podporovány a objeví se zásadní problémy, přejít buďto na jiný operační systém, nebo počkat na další generaci Windows.

Musíme si ale uvědomit jednu věc: pokud má někdo strach z nekompatibility a nového ovládání Vist, čekáním na Seven toho moc nevyřeší. Jádro bude v tomto směru vlastně totožné, takže pokud nějaký starý software nebo hardware nefunguje na Vistách, nebude fungovat ani na Seven. Jestli je tedy důvodem to, že lidé čekají, „až se vrátí XP v novém“, mají jednoduše smůlu. XP budou už mrtvé.

Na druhou stranu je může těšit zpráva, že Microsoft se bude snažit „Sedmičky“ udělat tak, aby eliminoval všechny chyby, kterých se dopustil s Vistami ― hardwarová náročnost má být menší (ovšem v roce 2010 tahle otázka už nebude tak žhavá), Seven mají pracovat s pamětí efektivněji a v té době bude rovněž vyladěno nejen jádro, ale vyřeší se i svízele s ovladači k hardwaru. Ale právě tohle může být pro někoho důvodem, proč Visty dnes ještě přeskočit.

Nicméně z velké části jde o dohady. Ani vlastně nevíme, jak to bude s již kdysi slibovaným souborovým systémem WinFS ― MS prostě teď raději mlčí, i v tomhle se poučil a už nic velkého neslibuje. A ani nevyjmenovává, co přesně se v novém systému objeví ― nevyplatilo se mu  to s Vistami, neboť nejenže nepřišly některé funkce, ale ani tolik slibované a opěvované „Extras“ pro majitele nejdražší edice Vista Ultimate.

6. 6. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.