Úvod > Články > Kancelářské programy od IBM zdarma

Kancelářské programy od IBM zdarma

A další novinky uplynulých dní: V SP3 pro XP chybí kritická bezpečnostní záplata ― Volný zvažuje mobilní služby ― Symantec vydal software pro opravu registrů ― a více...

Volný zvažuje mobilní služby

Společnost Telekom Austria Czech Republic, působící pod značkou Volný, zvažuje, že svým zákazníkům nabídne i mobilní služby. Informoval o tom Ekonomický server České tiskové kanceláře.

Ze strany Volného ale nepůjde ale o přímou konkurenci třem mobilním operátorům, ale naopak se bude snažit využít již existujících služeb jednoho z nich. Vyvoleným partnerem má podle ČTK být T-Mobile, se kterým Volný už spolupracuje v oblasti poskytování internetového připojení přes ADSL. "Konvergence fixních a mobilních služeb je v současné době velkým trendem. V zahraničí již podobné typy služeb fungují, a to velmi dobře, a i na našem trhu už vidíme spolupráci mobilních a fixních operátorů," uvedl pro ČTK generální ředitel Telekomu Austria CR Clemens Wohlmuth.

Google Desktop pro Linux už i s miniaplikacemi

Ačkoliv samotný desktopový vyhledávač Google Desktop je už delší dobu dostupný pro všechny tři nejpoužívanější desktopové platformy, absence Gadgets byla tím hlavním, kvůli čemu verze po Linuxu zaostávala. Uživatelé Linuxu se ale konečně dočkali a už nyní si mohou stáhnout balík základních aplikací, které se „přišpendlí“ na pracovní plochu podobně jako ve Windows nebo Mac OS X.

Google ale upozorňuje, že miniaplikace ― častěji nazývané jako gadgets ― jsou stále ve fázi vývoje. Nicméně nadšencům v jejich vyzkoušení nic nebrání. Dá se předpokládat, že miniaplikací se odteď bude objevovat stále víc. Toužíte-li tedy po programu, který vám rychle bude prohledávat počítač, obsah dokumentů nebo i on-line poštu, můžete vyzkoušet Google Desktop nově i s podporou „hraček“ na ploše.

Více zde (anglicky). Pokud chcete rovnou vyzkoušet Google Gadgets, stahujte zde.

Symantec vydal software pro opravu registrů

Možná si pamatujete, že jsme v jednom z nedávných článků o problémech s třetím servisním balíkem pro Windows XP (SP3) psali o tom, že SP3 ve spojení s programy pro zabezpečení od společnosti Symantec dělá neplechu v registrech Windows. Jak jsme se zmínili, kvůli porušení registru může dojít k nestabilitě systému a také k narušení funkčnosti sítě a nastavení hardwaru (více ve zmiňovaném článku SP3 pro XP: na co si dát pozor a jak řešit problémy).

Ačkoliv Symantec nejdříve vinu svaloval na Microsoft, teď část zodpovědnosti vzal i na svá bedra. Pokud se vám stalo, že i registry vašich Windows byly zaplaveny nesmyslnými údaji a jestliže jste zaznamenali s tím související problémy, a zároveň vlastníte zabezpečovací produkty Symantecu (Norton),  můžete si přímo ze stránek této společnosti stáhnout opravný balíček, který se postará o nápravu. Popis naleznete na těchto stránkách (anglicky), nebo si ho rovnou stáhněte odtud. Uvedenou opravu lze aplikovat i na Windows Vista SP1 (při instalaci SP1 došlo ke stejným problémům).

Microsoft zapomněl na kritickou bezpečnostní záplatu v SP3 pro XP

Když už se zase bavíme o třetím servisním balíku pro systémy XP, musíme si říct o jedné zajímavé věci. Některá zahraniční média informovala o tom, že v něm chybí jedna záplata opravující kritickou chybu v zabezpečení. Microsoft to přiznal, ale na jeho obranu je nutno říct, že chybějící kritická záplata nesouvisí ani s jádrem Windows a ani s jiným produktem z Redmondu: dotýká se totiž aplikace Flash Player od Adobe.

Microsoft sice nevysvětlil, proč záplata z roku 2006 chybí, ale upozorňuje, že v systému zůstala, pokud se SP3 instaloval na předešle aktualizovaný systém. V případě čisté instalace z instalačního CD s integrovaným SP3 se záplata má automaticky nabídnout ve Windows Update. Nicméně je zarážející, že aktualizace chybí, když SP3 ― ostatně jako další servisní balíky ― je prezentován jako kumulativní aktualizace obsahující (mimo jiné) i všechny předešle vydané záplaty a aktualizace.

Pokud se obáváte, že by přes Flash Player mohl být váš počítač napaden, navštivte Windows Update nebo si stáhněte poslední verzi Flash Playeru.

Kancelářské programy od IBM zdarma

Někým dlouho očekávaná finální verze kancelářského balíku od IBM, Lotus Symphony, konečně vyšla. Společnost IBM jej postavila na známém OpenOffice.org, ale kompletně přepracovala uživatelské rozhraní, které je v Lotus Symphony více než elegantní ― pohodlnou práci s dokumenty pak zaručují panely (dokumenty se v nich otevírají podobně jako webové stránky ve Firefoxu, Opeře nebo IE 7).

Lotus Symphony

Balík obsahuje programy pro práci s textem, tabulkami a prezentacemi. Nechybí ale ani integrace webového prohlížeče přímo do prostředí Lotus Symphony. Podporovány jsou dokumenty nejen ve formátu ODF (OpenDocument Format), ale i „klasické“ formáty známé ze starších verzí MS Office. Podporu OpenXML od Microsoftu (nové formáty jako docx) však budete hledat marně.

Je dostupný i v češtině (na českém systému se aktivuje automaticky), stejně tak je dostupná i kontrola českého pravopisu a zájemci si mohou pro rozšíření funkčnosti doinstalovat i rozličné pluginy.

Stahovat můžete přímo ze serveru IBM, ale vzhledem k velkému zájmu uživatelů může být rychlost stahování nízká: v tom případě využijte například služeb Softpedia.com (raději ale rumunské „zrcadlo“ - ke stažení zde) nebo české Slunečnice.cz.

Lotus Symphony existuje ve verzi jak pro MS Windows XP/Vista (asi 190 MB), tak i Linux (300 MB; podle IBM jsou podporovány systémy SUSE a Red Hat).

Čínské OpenOffice ve stylu MS Office 2007

Když se už bavíme o kancelářských balících, jako takovou zajímavost zmiňme čínskou verzi OpenOffice, zvanou RedOffice (jak jinak). Tato speciálně upravená verze populárních programů se přehoupla do fáze beta verze 4 ― překvapuje hlavně tím, jak vypadá. Nese se totiž v duchu uživatelského rozhraní známého z komerčního balíku MS Office 2007, který poprvé ve své historii nepřišel s klasickým panelem nabídek, ale s nabídkami v podobě tzv. ribbon. Viz tento obrázek.

Skoro finální Opera 9.5

Vývojáři z Opera Software ASA vydali v rozmezí dvou dní dva „snapshoty“, nová testovací sestavení webového prohlížeče Opera 9.5 (Kestrel). První z 5. června obsahoval kromě různých oprav (řešící problémy se stabilitou a rozličné chyby) i nové grafické téma ― Sharp.

Den nato vyšlo další sestavení, v němž tento skin doznal prvních změn: byl zvýšen kontrast mezi aktivním a neaktivními panely, ale i u písma na neaktivních panelech, pozadí panelů je světlejší atd. Mimoto byly opraveny i pády s aktivními pluginy na stránkách.

Jinak nová sestavení Opery obsahují nově i ochranu proti stránkám s obsahem škodlivého software (malwaru). Pokud byste se náhodou na takový web, na kterém může číhat nebezpečí, dostali, Opera vás ihned varuje.

opera-web-s-malware.jpg

Nicméně lišta s panely je až moc sytá, vůbec se nehodí do Windows XP,  natož do Linuxu s GNOME nebo KDE (viz snímky). Chtělo by to možnost nastavit více odstínů a hlavně: kdy už vývojáři odstraní obskurní panel nabídek (Soubor, Úpravy,...)?

Snapshot pod Windows

Snapshot pod openSUSE 10.3 (KDE)

Nebylo by lepší, kdyby panel nabídek prostě odstřihli? Ať si vezmou příklad třeba z Windows Live aplikací... (Panel se dá pak pohodlně vyvolat přes ALT). Snapshot s uměle ustřiženým panelem nabídek.

Stahovat můžete z blogu vývojářů.

9. 6. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...