Úvod > Články > Aplikace pro Windows Mobile, bez kterých se neobejdete

Aplikace pro Windows Mobile, bez kterých se neobejdete

Mobilní telefon se stal stejnou samozřejmostí, jako klíče od bytu nebo pro mnohé automobil. Bez mobilu si zkrátka většina z nás nedokáže představit život. Chytré telefony se od těch normálních liší tím, že je lze do značné míry vylepšit o aplikace třetích stran.

Dnes jsme si vzali do hledáčku komunikátory s Windows Mobile a pokusíme se udělat přehled takových aplikací, které jsou pro uživatele prakticky nezbytné. Když jsem s Windows Mobile začal, neměl jsem ani ponětí, jak dalece lze pomocí aplikací rozšířit použitelnost komunikátoru. Až jsem několik aplikací nainstaloval, několik odinstaloval, prošel fóra a na řadu pomůcek si přivykl, tak jsem pochopil, že Windows Mobile je stejná skořápka tohoto zařízení, jakým je Windows pro PC. Článek rozdělím do několika částí, dle nejčastějšího využití komunikátoru.

Synchronizace, ovládání skrze PC

Komunikátory postavené na operačním systému Windows Mobile obsahují standardně synchronizační aplikaci ActiveSync, kterou je nutné pro korektní spojení s PC nainstalovat také na desktop. Ve Windows Vista nahrazuje tento produkt Windows Mobile Device Center. Tyto aplikace zaručují jednak synchronizaci, dále pak sdílení internetového připojení, možnost procházení zařízení na PC, instalaci nových aplikací apod. Ideální je také spojení s Microsoft Outlook. Takováto kombinace pak funguje skvěle, v Outlooku zadáte vše potřebné v oblasti kontaktů, úkolů, e-mailů a kalendáře a rychlou synchronizací dostanete data do komunikátoru. Toto platí samo sebou i naopak.

Výše uvedené čeká každého začínajícího uživatele komunikátoru, zkušeného matadora to nepřekvapí a jde o jakýsi „dobrý základ“. Jakmile jsem ale začal více využívat svůj komunikátor, zatoužil jsem po ovládání prostředí MDA pomocí počítače. Čas vás totiž dovede k tomu, že se budete čím dál více snažit opustit stylus. K tomuto účelu existuje bezplatná aplikace My Mobiler, která zpřístupní plochu Windows Mobile v prostředí desktopových Windows. Veškeré ovládání se tak přesouvá do oblasti počítačové klávesnice a myši. Aplikace dovoluje kopírovat text mezi PC a MDA, zachycovat obrazovku a mnoho dalšího. Ideální je při psaní SMS, mailů a dalších složitějších úkonech.

Internet

Komunikátory s Windows Mobile v sobě nesou integrován Internet Explorer. Jako zapřisáhlý uživatel desktopové Opery jsem ihned vyzkoušel tento prohlížeč na MDA a musím říci, že jde o mnohem komplexnější řešení surfování po internetu, než v případě implicitního prohlížeče. V zásadě existují dvě verze mobilní Opery. Jednak jde o Javovou Operu Mini, kterou nainstalujete i na telefony s podporou Javy, tedy na všechny dnes běžné modely. Zajímavější je ale Opera Mobile určená výhradně pro komunikátory. Ta již přináší na displeje chytrých mobilů řadu „vychytávek" z desktopové verze. Bohužel si ale také nárokuje vyšší podmínky na výkon MDA, takže na levnějších a pomalejších kouscích je využívání této verze tak trochu za trest.

IM sítě a VoIP

Komunikace pomocí zasílání rychlých zpráv je dnes velice populární. Jen málokdo se vyhnul sítím jako je ICQ, Jabber či Skype. A samozřejmě i pro Windows Mobile existují zástupci těchto sítí. Osobně využívám placenou aplikaci IM+, která dovoluje komunikovat mnoha protokoly. Asi nejdůležitější je podpora ICQ, různých mutací Jabberu a ve světě oblíbené MSN sítí. Na domovských stránkách si můžete stáhnout sedmidenní trial verzi, plná verze přijde na cca 640 Kč (40 USD).

Jen doplním, že aplikace dokáže pracovat se všemi protokoly současně a existuje také ve verzích pro Symbian, Palm a pro běžné telefony s podporou Javy. Kdo se spokojí se sítí ICQ, která je v ČR velmi oblíbená, pak může sáhnout po bezplatné aplikaci QIP, o které jsme toho na DSL napsali již mnoho. Mimo IM sítě lze komunikovat také pomocí mobilní verze aplikace Skype, která je pro většinu z nás notoricky známá z prostředí Windows.

Navigace

Moderní doba vede k využívání zařízení „all-in-one“. Většinou si tak lidé pořizují jedno zařízení pro telefonování, SMS, MMS, surfování na webu, IM sítě, synchronizace, pouštění multimédií, organizaci času, připojení přes WiFi a v neposlední řadě také jako GPS navigaci. Takovýchto zařízení je dnes na trhu celá řada a ceny se začínají dostávat na úroveň běžných mobilních telefonů. Jen minimum komunikátorů s GPS navigací je vybaveno mapovým softwarem.

Ten si zkrátka musíte zakoupit. Mezi věhlasné výrobce patří TomTom, MioMap či iGO. Cena za navigační software odráží podrobnost mapových podkladů, funkční výbavu aplikací a zejména mapové podklady. Čím více map, tím větší cena. Často se setkáte se sety navigačního softwaru a paměťové karty. Takovýto produkt pak postačí zastrčit do slotu MDA a vyjet.  Hitem se stává navigační software, který nabízí 3D plastickou navigaci, kdy z mapy odhadnete stoupání, klesání, můžete zobrazit plastickou podobu některých budov apod.

Další aplikace, utility a pomůcky

V této oblasti je obrovská spousta softwaru, který nejsme schopni detailně popsat ani zmapovat. Uvedu alespoň příklady pomocných aplikací, které zjednoduší vaše soužití s komunikátorem, s dotykovým displejem a usnadní některé postupy či činnosti. Určitě doporučuji aplikaci BatteryStatus, která jednak zobrazuje důležité informace na Today obrazovce, dále dovoluje přetaktovat vašemu PDA/MDA procesor. Geniální na tomto přetaktování je fakt, že lze nastavit dynamickou volbu výkonu dle vytížení procesoru. Procesor tak lze jak přetaktovat v době zvýšené zátěže, tak podtaktovat a získat tak delší výdrž baterie.  Tato aplikace je zcela bezplatná.

Dále lze vřele doporučit aplikace společnosti Spb Software House. Tyto aplikace jsou sice placené, ale dovolují využít váš komunikátor skutečně maximálně. Osobně mám zkušenosti s aplikací Spb Mobile Shell, která zrychluje většinu činností s komunikátorem. Aplikace mění Today obrazovku tak, aby jí bylo možné ovládat co nejvíce bez stylusu. Ovládání se pak stává bezproblémové a rychlé. Jelikož Windows Mobile nepodporuje standardně měření datových přenosů, doporučuji také aplikaci Spb GPRS Monitor. Na stránkách výrobce naleznete velké množství utilit, pomůcek a dalších aplikací.

Kde se dočíst více

Pro uživatele komunikátoru je vhodné, když v případě problémů či nejasností navštíví diskusní fóra, kde již jiní uživatelé podobné problémy řešili. Mezi uživateli Windows Mobile je asi nejoblíbenější fórum, které je součástí webu XDA Developers. Naleznete zde rady, návody, odkazy a další informace.

12. 6. 2008

Autor: David Procházka

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...