Úvod > Články > Nové specifikace pro kabelové a DSL přípojky

Nové specifikace pro kabelové a DSL přípojky

Stávající možnosti dvou základních technologií širokopásmového přístupu se stále vyvíjejí, jak také dokládají zprávy z normalizačních i průmyslových organizací, které vytvářejí nové mezinárodní specifikace a doporučení. Dnes se podíváme na novinky zvyšující kapacitu všech typů xDSL a další umožňující VoIP po kabelových sítích.

PacketCable 1.5

CableLabs , průmyslová organizace starající se o rozvoj kabelových přípojek a služeb na nich, před vydala na konci ledna novou verzi specifikace pod označením PacketCable 1.5. Verze 1.5 sdružuje dohromady předchozí verze PacketCable 1.1, 1.2 a 1.3 a přidává pár novinek, mezi jiným podporu pro faxové služby (předávání faxového volání) a podporu moderních kodeků od Broadcom Corp. a Global IP Sound. Z předchozích verzí se zachovaly základní prvky jako elektronický dohled a vysoká dostupnost (1.1), VoIP mezi doménami (1.2) a poskytování managementu volání (1.3). Specifikace základní architektury a jejího rozšíření pro telefonní služby je tak dokončená.

Specifikace PacketCable je úzce spojena s certifikací a kvalifikací kabelových zařízení s podporou VoIP (Voice over Internet Protocol). V platnosti zůstávají dokumenty PacketCable verze 1.0 a nově 1.5.

Změny se nedotkly jiné specifikace, zabývající se obecnější podporou kvality služby (QoS, Quality of Service) pro nejrůznější IP služby a aplikace, která se označuje jako PacketCable Multimedia.

Nově DSL po svazku vedení podle ITU-T

U konkurence kabelových sítí, DSL, také nespí. Mezinárodní telekomunikační unie, ITU-T, která tvoří základní specifikace (pod označením doporučení, nikoli norma), právě schválilo doporučení slibující možnosti navýšení rychlosti DSL přípojek bez ohledu na jejich typ. Nová doporučení totiž umožňují kombinovat dvě nebo více tradičních telefonních vedení pro přenos dat od poskytovatele služby k zákazníkovi. Pokud tedy k uživateli (domácnosti nebo podniku) vede více telefonních linek, pak je lze účinně využít pro navýšení kapacity širokopásmové přípojky, což dříve nebylo možné.

Pro poskytovatele xDSL je to také výhodné řešení, protože mohou skutečně plně využít stávající infrastrukturu pro zvýšení propustnosti DSL přípojky, aniž by museli pokládat optiku. Agregace vedení (bonding) umožní snazší poskytování trojkombinace služeb (triple play), zejména video služeb nebo her. Ale otevírá se tím také cesta pro poskytování DSL podnikatelským subjektům, které mají většinou vyšší požadavky na kapacitu svých přípojek.

Nové doporučení G.998 (dříve označované jako G.bond) jednoduše zvyšuje datovou rychlost v přímé úměře k počtu agregovaných vedení. Takže např. využití dvou linek znamená zdvojnásobení rychlosti jak v dopředném (downstream), tak zpětném směru (upstream) a nijak to nezávisí na konkrétním typu xDSL technologie (např. ADSL, VDSL).

ITU-T G.bond nabízí konkrétně hned tři varianty multiplexování datových toků po agregovaných DSL přípojkách – pro ATM, Ethernet i TDM:

G.998.1 (01/05) - ATM-based multi-pair bonding   
G.998.2 (01/05) - Ethernet-based multi-pair bonding   
G.998.3 (01/05) - Multi-Pair Bonding Using Time-Division Inverse Multiplexing   

Více informací o doporučeních řady G jsou k dispozici na adrese

http://www.itu.int/rec/recommendation.asp?type=products&lang=e&parent=T-REC-G.

23. 2. 2005

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

 

Microsoft: Rusko spustilo kampaně cílené na ovlivňování prezidentských voleb v USA

Společnost Microsoft uvedla, že už se na internetu začaly objevovat ruské kampaně, které mají za cíl ovlivnit...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...