Úvod > Články > Google Docs nyní i offline

Google Docs nyní i offline

Mezi jeden z nejvýznamnějších produktů společnosti Google patří jeho "office balík" - Google Docs. Ve své současné verzi přináší řadu novinek, mj. také práci v off-line režimu.

Google Docs je již natolik známou aplikací, že ji není potřeba ani příliš představovat. Jde o webovou platformu umožňující prakticky plnohodnotnou práci s dokumenty, tabulkami a prezentacemi. Oproti klasickým kancelářským balíkům umožňuje využít potenciálu webové aplikace se vším, co s sebou tento model nese. Namátkou lze zmínit např. současnou práci více uživatelů nad jedním dokumentem či tabulkou, automatické verzování, či maximálně snadnou možnost publikování a sdílení dokumentů.

Přestože o Google Docs bylo již napsáno hodně, a jde zároveň také o oblíbené téma zahraničních i českých blogů, nové vlastnosti této aplikace, které byly postupně zaneseny během posledního půlroku, rozhodně stojí za bližší zmínku.

Seznam aktuálně nejnovějších vlastností, potažmo vlastností, na kterých se v současné době pracuje, je k dispozici na stránkách projektu. Mezi ty nejzajímavější lze zařadit ty následující.

Nově přibyla podpora PDF. Nejde sice o podporu editace (jak by měla umět očekávaná verze 3.0 balíku OpenOffice), ale PDF lze do aplikace nahrát a prohlížet. Osobně tuto vlastnost velmi oceňuji, nevím, kolikrát jsem už nutně potřeboval z práce nahlédnou do dokumentu, který ležel na disku mého vypnutého počítače doma...

Mezi další nové vlastnosti patří například možnost editovat CSS u dokumentů (vhodné především v kombinaci s volbou publikování či sdílení dokumentu), možnost v tabulce vytvořený dotazník publikovat na webu, autorské poznámky u prezentací, možnost vkládání videa z YouTube pomocí několika kliknutí přímo do prezentace, podpora mini-aplikací (např. interaktivních mapových podkladů) v tabulkách a mnoho dalších.

Nejvýznamnější vlastností, která podle mne z aplikace činí opravdu robustní nástroj, je podpora práce v režimu, kdy není dostupná síťová konektivita (tzv. off-line). Jak takový režim funguje?

Google před cca půl druhým rokem přišel s technologií Google Gears. Nejde vlastně o nic jiného, než o open-source doplněk k prohlížečům Internetu (podporovány jsou prohlížeče Firefox na platformách Linux, Mac a Windows a prohlížeč Internet Explorer na platformách Windows včetně Windows Mobile 5).

Technologie Google Gears ( aktuálně přejmenována na "Gears" - což by mělo reflektovat tu skutečnost, že tato není využitelná a využívána pouze produkty, jejichž autor je Google) umožňuje uložit data a část aplikační funkcionality přímo u klientského prohlížeče. Tato funkcionalita (aplikační logika, chcete-li) pak umožňuje běžnou práci s aplikací a zároveň se stará o synchronizaci provedených změn se serverovou částí. Co je nejdůležitější, že z pohledu uživatele jde o naprosto transparentní mechanismus, lapidárně řečeno, kromě ikonky v horní části panelu a textového upozornění vše probíhá tak, jak kdyby byl uživatel připojen přímo k serveru.

Technologie "Gears" je sice vyvinutá společností Google, ale ten ji až donedávna podporoval pouze v aplikaci Reader (což je jeho verze online RSS čtečky). Podpora Google Docs je relativně nová, avšak podle toho, co Google avizuje, jde teprve o začátek jeho pronikání do off-line světa a tudíž lze očekávat, že jeho aplikace budou připraveny (podpora aplikací typu Google Notebook, nebo Picasa se přímo nabízí). Oproti tomu je "Gears" široce využívána ostatními produkty a subjekty, které nemají s Google nic společného (např. Zoho a další). 

Nyní je vhodné zmínit se o praktických zkušenostech s použitím off-line režimu u Google Docs. Test probíhal v prostředí prohlížeče Firefox 3.0 na platformě Linux a hned na začátku je potřeba zdůraznit, že vše proběhlo korektně a bez problémů. Docs off-line je možno využít buď vědomě, tj. bez připojení k internetu zadat do prohlížeče adresu http://docs.google.com/ a dále normálně (i když s omezeními - viz níže) využívat funkcionality aplikace.

Druhou možností využití je jakási forma "nouzového řešení", kdy pracujeme s on-line verzí, a internetové spojení vypadne. V tomto druhém případě se ihned při detekci chybějícího spojení objeví informace, a dále je rozpracovaný dokument synchronizován pouze lokálně. Při naběhnutí spojení se vše na pozadí a transparentně synchronizuje. Práce tak může po celou dobu probíhat zcela bez přerušení.

Jak tomu u nových a zásadních vlastností jakéhokoliv produktu je (a off-line režim bezpochyby takovou zásadní vlastností je) trpí rozhraní i několika omezeními, z nichž nejnepříjemnějším je možnost off-line editace pouze u textových dokumentů. Tabulky a prezentace jsou v tomto režimu zatím pouze ke čtení. V situaci, kdy editujeme tabulku a vypadne konektivita, tabulka se automaticky přepne do needitovatelného režimu. Po obnovení spojení je naopak opět odemčena.

Dalším nedostatkem je nemožnost tvorby nových dokumentů v off-line režimu, existuje pouze možnost editace těch stávajících. Poněkud kuriózním omezením je možnost využívat off-line vlastností pouze v anglicko-jazyčné verzi aplikací (že by jazykové mutace nebyly u Google propojeny pouze s prezentační vrstvou? Nebo pouze chybí český překlad těch informačních hlášení, které se v souvislosti s off-line režimem vyskytují?).

Závěrem bych rád konstatoval, že nové vlastnosti Google Docs & Spreadsheets z něj dělají velmi silný nástroj, který nám možná již brzy umožní opustit koncept lokálně instalovaných kancelářských aplikací. Z vlastní zkušenosti mohu říci (Google Docs se již nějakou dobu snažím využívat jako primární aplikaci pro práci se všemi svými dokumenty), že tento "nový svět" je velmi silně návykový, jednoduchý a překvapivě spolehlivý (během testování off-line režimu jsem i při častém záměrném vytahování ethernetového kabelu z PC nepřišel o jedinou řádku, kterou jsem mezi poslední synchronizací a odpojením napsal). Několik (pravda podstatných) nedodělků se najde, ale podle ujištění se na jejich odstranění pracuje.

3. 7. 2008

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...