Úvod > Články > Spolehlivější a rychlejší Windows Vista i XP. Stahujte opravy

Spolehlivější a rychlejší Windows Vista i XP. Stahujte opravy

Společnost Microsoft vydala několik důležitých aktualizací pro své systémy Windows. Jestliže jste majiteli Windows Vista nebo XP, měli byste zbystřit. Uvolněné opravné balíčky váš systém zrychlí a Windows budou i stabilnější.

I mimo klasické druhé úterý v měsíci, jež se tradičně nese duchu oprav od Microsoftu,  vyšlo několik aktualizací, které vašim Windows velice pomohou. Protože se některé z aktualizačních balíčků ještě neobjevily v automatických aktualizacích systému Windows a ani při kontrole na webu vám nemusí být doporučeny, v dnešním článku na ně uvedeme odkazy a taky si o nich něco řekneme.

Spolehlivější a rychlejší Windows Vista

Co se týká Windows Vista (s již nainstalovanými prvním servisním balíkem), neměli byste přehlédnout aktualizaci s označením KB952709/64bitová verze (malé upozornění pro ty, kdo si nejsou jisti legálnosti používané kopie: vyžaduje ověření pravosti systému). Co do velikosti vcelku malý instalační soubor (3,4 MB) vylepšuje spolehlivost, odezvu a výkon systému Vista. Jak stojí v anglicky psaném znalostním článku, s nainstalovaným balíčkem na Vista SP1 by již nemělo docházet k pádům při kontrole pošty přes protokol POP3 v e-mailových klientech, jako je Windows Mail nebo Mozilla Thunderbird. Pády se objevují ve dvou případech ― při monitorování provozu příchozí pošty přes POP3 a odchozí přes SMTP protokol a také tehdy, když jsou v systému nainstalované antivirové programy a antispyware programy,  jakými jsou ZoneAlarm a SpySweeper.

V balíčku KB952709 se také skrývá řešení potíží, jež se objevují při smazání uživatelského účtu v Ovládacích nástrojích ― často dochází k naprostému zamrznutí systému. Tím výčet oprav ale nekončí: vyřešena byla i chyba, kvůli které v důsledku dlouhého běhu systému nešlo spouštět určité aplikace (co znamená pro Windows „dlouho běžet“ ale článek nespecifikuje). Jako příklad slouží těžkosti se spouštěním tabulkového procesoru Excel 2007 ― start tohoto programu končí s chybovou hláškou: EXCEL.EXE není platná aplikace typu Win32.

Zmíněná oprava odstraňuje také pády způsobené miniaturami (náhledy) souborů, o které se jinak stará přehrávač Apple QuickTime, v aplikaci Windows Live Fotografie  a konečně taky by už nemělo docházet k trhání obrazu a zvuku při streamování z počítače, na kterém se nachází síťová karta v nVidia nForce čipsetu s ovladači verze 67.5.4.0, do zařízení Windows Media Center Extender.

Oprava poškozených „Xpéček"

Jak to tak vypadá, Microsoft si může v seznamu úkolů odškrtnout bod „vyřešit největší problémy s třetím servisním balíkem pro Windows XP“. Poté, co vyšlo už několik bezpečnostních záplat, byla konečně uvolněna aktualizace, která opravuje poškozené registry Windows XP.

Problém s třetím service packem a poškozenými registry se objevil okamžitě po oficiálním uvolnění SP3. Uživatelé si stěžovali, že po instalaci zmizel seznam síťových připojení a také že se nezobrazovaly připojená zařízení v položce Systém | Správce zařízení. Od počátku bylo jasné, že tyto problémy potkaly hlavně majitele antivirových programů ― nesnáze přivodil s největší pravděpodobností jen software společnosti Symantec (Norton). Symantec sice vinu svaloval nejdříve na Microsoft, ale časem převzal i on část odpovědnosti na sebe a před třemi týdny sám vydal opravný balíček, který zmíněné problémy řeší (více zde).

Pokud jste nezkoušeli opravu od Symantecu, sáhněte po řešení, jež vám nabízí Microsoft. Jak stojí v článku na stránkách této společnosti, problém nastane tehdy, když při instalaci SP3 pro Windows XP je zavolán proces Fixccs.exe. Ten v registrech vytvoří určité položky, jež později sám smaže, ale antivirový program někdy tomuto procesu zamezí vytvořené podklíče z registru smazat. (Zajímavé je, že k naprosto identickému problému docházelo už při vydání druhého servisního balíku, viz tehdejší článek na stránkách MS.)

Opravný balíček je malý (67 kB) a stáhnout si jej můžete přímo ze stránek Microsoftu. Ovšem pozor, jeho instalace není tak jednoduchá.

Po stažení budete muset restartovat počítač a spustit jej v nouzovém režimu. To provedete stisknutím klávesy F8 ještě před startem Windows. Z nabídky vyberte Nouzový režim (Save Mode) a vyčkejte. Po startu systému nainstalujte balíček a počítač opět restartujte, tentokráte Windows spusťte už v normálním režimu.

Jestliže jste po instalaci SP3 pro XP narazili na další problémy, zkuste se podívat na jeden náš článek, který se jimi zabýval ― SP3 pro XP: na co si dát pozor a jak řešit problémy.

Další aktualizace

V posledních dnech vyšla řada aktualizačních balíčků jak pro Windows Vista, tak i Windows Sever 2008, souvisejících s nasazením nového virtualizačního nástroje Hyper-V. Vzhledem k tomu, že důvod a zaměření těchto aktualizací může být většině uživatelů vcelku lhostejný, popisy těchto balíčku přeskočíme a jen uvedeme odkazy ― Server 2008: KB950050, 64bitová verze, KB951636, 64bitová verze; Vista: KB952627, 64bitová verze).

Vista

Jestliže jste zpozorovali, že vám ve Windows Vista tu a tam přestává fungovat služba Indexování, pak si nainstalujte aktualizaci KB952093, jež tento problém řeší. Pro stažení je nutná kontrola pravosti kopie Windows. (64bitová verze)

Používáte-li externí zařízení ve spolupráci s aplikací Media Center a používá-li toto zařízení k přenosu dat infračervený port, pak je pro vás určena aktualizace KB950124, která obsahuje potřebnou databázi. Pro úspěšné stažení je třeba projít testem pravosti kopie Windows. (64bitová verze)

Pokud využíváte XBox 360 jako zařízení Media Center Extender, pak by vás mohla zajímat aktualizace KB950125, která řeší problémy s kvalitou zobrazovaných fotek, HDMI, zamrzáním při přehrávání videa a také přidává podporu pro výstupy s frekvencí 50 Hz (tato součást je vhodné právě pro naše zeměpisné šířky, kde se používá video standard PAL). Opět je nutná kontrola pravosti. (64bitová verze)

XP

Mimo pravidelný úterek vyšla jedna bezpečnostní záplata s označením KB951376. Ta je opravenou verzí opravy, která vyšla právě úterý předtím. Abyste lépe rozuměli, Microsoft zjistil, že původní bezpečnostní záplata pro Bluetooth nefungovala a díra, které šlo využít k napadení systému, byla stále otevřená. Máte-li povolené automatické aktualizace, záplata se vám nainstalovala už sama. V opačném případě klikněte na odkaz na začátku odstavce.

Další aktualizací je KB952155, která do systému zavádí nové funkce Terminálové služby (k připojení k počítačům se systémy Vista a Server 2008) ― určena je jen pro XP SP2, v SP3 jsou již funkce integrované.

Posledním balíčkem pro XP SP3 je KB951978, který „odstraňuje problém ve skriptech jazyků VBScript a JScript z hostitelských počítačů obsahujících produkty CScript nebo WScript, kdy některé integrované funkce nepracují správně, když jsou změněna nastavení Standardy a formáty v panelu Místní nastavení.“ Pro stažení je nutná kontrola pravosti systému.

2. 7. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...