Úvod > Články > Chcete být in?

Chcete být in?

Co je dnes na internetu populární a trendy? Bez čeho se opravdu nedá žít a jaké služby a technologie hrají první housle? Možná vám napoví následující řádky.

V prvé řadě je potřeba zařadit předběžnou poznámku o tom, že následující řádky je potřeba bráti s nadhledem. Jsou jakýmsi přehledem toho, o čem se v oblasti internetu mluví a čím žijí "mladí". Také se nejedná o nějaký vyčerpávající soupis. Spíše mé zkušenosti z oblasti žurnalistiky věnované internetu a diskuzemi s kamarády a spolužáky. 


1. Vyhledávejte v Google 
Zní to jako klišé? Pro mnohé dnes zřejmě neexistuje jiný vyhledávač. To Google se dokonce jako sloveso před časem objevilo v několika slovnících spisovné angličtiny. U nás stále hraje prim Seznam, který ale hledá jen české stránky, má nesrovnatelně menší index a horší kvalitu výsledků. A to ani nehovoříme o tom, že některé formáty jsou pro něj tabu. Pokud za nedostatek vnímáte to, že Google nezobrazuje náhledy vyhledaných stránek, pak, pokud užíváte Firefox, můžete užít GooglePreviw (aktuálně ve versi 3.11). 
 
2. Blogujte 
Jeden z největších fenoménů posledních let se jmenuje blog. Stává se doslova zaklínadlem internetu. Google po zadání slova blog vygeneruje pěkných 3,3 mld. odkazů. Začíná se říkat, že kdo nemá blog na internetu jako by nebyl. A je v celku jedno, zdali svou důvěru vložíte do vlastní domény, na které poběží Wordpress či Drupal, užijete bloguje, blogger či blog, nebo sáhnete po blogování na některém zpravodajském serveru. Adresa blogu se postupně stává běžnou součástí vizitek. Blog nabízí možnost se k čemukoli svobodně vyjádřit, napsat co si myslíte, ale i ukázat své fotografie. Navíc ho hodně lidí a firem používá jako jednoduchý a efektivní nástroj neformální komunikace. 
 
3. Družte se 
Komunitní projekty se stávají synonymem k dnešnímu internetu. Weby, které jsou zaměřeny na budování sociálních vazeb mezi uživateli se přes všechny problémy těší stále větší popularitě. Asi světově nejznámějším a nejpopulárnějším je Facebook, který čím dál více utlačuje dřívějšího hegemona MySpace. Google se snaží i zde protlačit své představy o tom, jak by měl komunitní web vypadat a zatím spíše tápe se stagnujícím Orkut a poněkud odlišným přístupem i s Groups. Ač jsou podobné služby velmi populární je nutné si dát pozor na to co sdílíte a že ne každý kdo se zde objeví má čisté úmysly. U nás je populární  server Lidé, ale možnost si vybrat je skutečně široká. Připomeňme například Límseti.cz. 
 
4. Sdílejte videa 
Ač je pravda, že servery které nabízí možnost nahrát videa nejsou jen YouTube a jeho klony, je potřeba říci, že právě zmíněný projekt si vydobyl největší místo na slunci. Poslední rok se ale začalo dařit českým serverům v oblasti Videa silně expandovat. Seznam boduje se Stream, Internet Info nastoupil s (nejen) agregátorem YouTube videí Bomba, N-Yoy ale i další. Prohlížení, nahráván a sdílení videa na internetu je tím rozšířenější čím více roste vysokorychlostních přípojek na internet. Celému jevu napomáhají také mobilní telefony, které jsou schopny natáčet videa ve stále vyšší kvalitě. 
 
5. Záložkujte 
Máte nějaké oblíbené stránky? Pak neváhejte užít některého z populárních sdílečů záložek a podělte se s ostatními. Také od nich se můžete inspirovat tipy na zajímavé stránky, o kterých byste se jinak jen těžko dozvěděli. Stránky můžete také bodovat, hodnotit či ukládat do vlastních profilů. Záložky jsou tedy stále populárnější a jejich sdílení také.  Mezi světově  nejznámější patří del.icio.us či digg.com . U nás bychom nalezly například Jagg či Linkuj. Ve svět a hlavně v USA jsou tyto služby velice populární. U nás si své místo zatím spíše hledají. 
 
6. Užívejte IM 
U nás hraje stále prim ICQ, které je sice uzavřené, plné reklam a mnohými nenáviděné, ale u nás hojně užívané. Zdá se být téměř samozřejmostí, mít své ICQ číslo. Snad stejně jako to mobilní. Pokud se chce udržet v kontaktu se svými známými a kamarády, občas poklábosit či poslat nějaký soubor, pak ho prostě musíte mít. Problém je často v bezpečnosti tohoto protokolu a tak je užitečné mít dobře nakonfigurovaný antivir. Šancí, pokud neradi používáte klasické ICQ plné reklam, může být nějaký alternativní klient. Příkladem budiž stále užívanější Miranda. Problém je ale v tom, že užívat alternativního klienta je v rozporu s licenčními pravidly. 
 
Každopádně jsou IM stále populárnější, zatímco internetovým chatům zdá se odzvonilo. Pokud chce být stylový vyberte si některého klienta ze sítě Jabbler (například GTalk), která je otevřená, nebo IRC, který je dnes rozšířen snad jen mezi IT. Musíte za to ale zaplatit kompromisem v tom, že většina lidí u nás používá odlišný protokol. Výhodou vám budou služby a komfort, o kterých se vám na ICQ ani nesnilo. 
 
7. Pište encyklopedii 
Pečlivě budujete image intelektuála a vzdělance, nebo jen chce pomoci šířit vědu? Pak je Wikipedie to pravé místo pro vaši realizaci. Vždyť co může být sladšího, než provozovat vlastní portál věnovaný určitému segmentu lidského bytí, nebo být autorem zajímavého encyklopedického textu, který pak budou citovat autoři článků či diplomových prací? Wikipedia, bývá často opěvována i zatracována a je těžké rozhodnout, kde je pravda. Na druhou stranu se stala nesmírně populární a módní záležitostí, které jen málokdo dokáže odolat. Dokonce se rozšiřují názory, že je to právě Wikipedia, která definuje co je a co není pravdou. 
 
8. Telefonujte přes internet 
Skype a virtuální operátoři postupně vytlačují pevné linky (viz. zpráva ČTK ). Pokud již nedostačuje ICQ, které nenabízí v podstatě žádnou garanci či možnost ochrany soukromí. Stále kvalitnější přístroje, které se visuálně podobají mobilním telefonů a jistý komfort v ovládání. To vše jsou důvody proč se IP telefonii daří víc než dobře. A to i přes určité obtíže. Mít Skype začíná být nejen módní, ale také užitečné. Dnes je již běžně Skype číslo uváděno na vizitkách. 
 
9. Vyrobte si vlastní rádio 
Zvukové stopy rozhodně nejsou mrtvé. Při práci se poslouchá lépe, než sleduje video. Last.fm není jen nějaký přehrávač hudby. Umožňuje namixovat si vlastní rádio výběrem oblíbených interpretů, písní i žánrů. Navíc algoritmy na serveru dokáží postupně odhadovat, co by se vám mohlo líbit a nabízí vám tedy snadné doplnění svého jumboxu. Projekt je navíc komunitně laděný a tak můžete hledat přátele, kteří mají stejný vkus stejně dobře jako si rozšířit hudební obzory a názory. Nehledě na to, že provozovat vlastní rádio bylo dětským snem nejednoho z nás. 
 
10. Buďte sami sebou 
Ve skutečnosti je vlastně jedno co je in či trendy. V době davů a mas je důležité zachovat si vlastní tvář a pohled na věc. Není důležité být jako ovce ve stádu, ale rozumě myslící člověk. Ač tento bod zní jako heslo z časopisů pro ženy, nemusí se jednat jen o frázi, ale o rozumné doporučení, které vám může ušetřit nemálo stresu s registrací u všech serverů. Mimochodem, pokud to již nevydržíte, můžete zkusit fenomén, který se fenoménem nikdy nestal a asi ani nestane - elektronickou občanku či identitu nesoucí název openID. Ten vám umožní přístup k mnoha službám na základě jedné registrace u některého z registrátorů. Myšlenka se zatím ale zcela neujala.

Slovo závěrem

Současný internet nabízí mnoho lákadel a možností, která jsou tím širší, čím větší jsou rychlosti připojení, ale také čím více je otevřených API a jiným projektů. Právě ty umožňují tvorbu zajímavých projektů i bez velkých programátorských týmů a výkonných serverů. To kdo se prosadí a neprosadí tak stále více záleží na reklamě a marketingu. Mnohé služby jsou jen in. Jinak nenabízí oproti konkurenci nic navíc. Zdá se však, že to stačí.

5. 7. 2008

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...