Úvod > Články > Open Office Novell edition

Open Office Novell edition

Jaká je vlastně tato speciální verze stále populárnějšího kancelářského balíku? Stojí za pořízení? A musí se Microsoft bát o svůj trůn? Text před vámi je pokusem o recenzi kancelářského balíku ve verzi 2.4.1

Po bezproblémové registraci na stránkách firmy Novell si můžete stáhnout (například z http://download.novell.com/Download?buildid=fNA8j85cr8M~) aktuální verzi kancelářského balíku, který je nabízen bezplatně, jako open source. Edice od známé firmy, která patří mezi největší přispěvatele do celého kancelářského balíku, se zdá být velice zajímavá. Podle samotné firmy je o krok napřed před klasickými OpenOffice.org, který na nové funkce a vlastnosti reaguje s mírným zpožděním. 


Asi největším lákadlem má být lepší kompatibilita s produkty Microsoftu, což je konec konců hlavní oblast zájmu vývoje Novellu, možnost spouštět VBA Makra v Excelu a některé fonty navíc. Instalační balíček má pak asi 470 MB. Na svém počítači jsem měl nainstalovanou českou verzi Oo 2.2.x včetně češtiny, zásuvných modulů a české kontroly pravopisu. Přeinstalace proběhla hladce a většina nastavení zůstala zachována. Narazil jsem však na dvě, kde nikoli - jednak se mi zvětšili ikonky v samotném programu, a jednak, a to je zcela nepochopitelné, se mi vypnulo Rychlé spuštění, které bylo vždy u klasických Oo stadartně zapnuté. 
 
Právě druhá změna oproti předchozímu stavu mě zaskočila. Největší slabinou programu není nedostatek funkcí a zřejmě ani ne kompatibilita s MS Office, ale rychlost. Start je oproti všem předchozím verzím sice srovnatelný, ale následuje nepochopitelné několikavteřinové zatuhnutí. Po jeho uplynutí již vše pracuje tak, jak má. Podobné je to i při otevírání starých souborů. 
 
Při zapnutí volby Rychlé spuštění je sice start o něco pohotovější, ale zatuhnutí je stále stejné. Tento malý velký problém dělá z jinak poměrně kvalitního nástroje program, který vyžaduje jednak trpělivost a pak také čas. Díky instalaci tohoto balíku jsem si zvykl užívat rychlé poznámky v různých obměnách (a programech), zatímco před tím jsem i pár řádků psal v Office. 
 
Jako pozitivum bych, zcela subjektivně, viděl "startovací animaci", tedy obrázek s postupně se vyplňujícím proužkem indikujícím míru připravenosti startu programu. Ta je větší a dle mého soudu působí daleko lépe než to klasické. 
 
S češtinou nebyl žádný zásadní problém. Snad jen, že člověk provádějící lokalizaci zřejmě zapomněl smazat své značky (tedy "!!"). Místo tabulka tak je v menu tabulka!!, odstranit!! a pod. Na dva vykřičníky je tedy potřeba si zvyknout, protože na ně narazíte poměrně často. Jedná se maličkost, která ale trochu kazí výsledný dojem z lokalizace. 
 
Pokud jde o mou zkušenost se spouštěním maker z Excelu, pak se mi z náhodně vybraných deseti podařilo spustit jedno. Nevím, zdali jsem měl smůlu, nebo již několik let avizovaná snaha nefunguje zrovna ideálně. 
 
Kompatibilita se postupně zlepšuje. V textovém editoru jsem na nic vážného nenarazil, hůře na tom byl tradičně tabulkový editor, který si stále dobře nerozumí z grafy. Některé jednodušší ale dokáže již docela dobře editovat a nevidí je jako v minulosti jako obrázek. To je ale asi do značné míry přínos celého Oo 2.4 generace. Problémy jsem měl také s prokladem funkcí, který nebyl zcela ideální. Grafy se tedy tváří tak nějak mezi grafem a obrázkem. Ale pokrok je znát. 
 
Před tím, než se alespoň trochu přiblížíme k jednotlivým částem, tedy jakési mini shrnutí. Oo Novell edition je výborný nástroj s mírně nedodělanou češtinou a úděsnou startovací rychlostí. Je tedy otázka, zda je reálným konkurentem MS Office.

Writer

Dovolím si tvrdit, že pro každý kancelářský balík je asi nejdůležitějším programem a vlajkovou lodí textový editor. Ten bývá zpravidla také nejčastěji užívaným programem z celého komplexu nástrojů. Po svém předchůdci Star Office zdědil Oo poměrně značnou provázanost mezi jednotlivými programy, což je často rychlé a pohodlné. 
 
Na psaní běžných textů bez problémů dostačuje. Naleznete zde všechny běžné a důležité funkce, které byste od textového editoru očekávali. Nemá problémy ani s delšími texty, se kterými manipuluje dokonce rychleji než MS Word. 
 
Jak jsem předeslal, s kompatibilitou jsem žádný problém neshledal. Kontrola pravopisu je srovnatelná s tou, která je známá z komerčních programů. Schází jen kontrola gramatické správnosti vět. Právě to osobně vnímám jako nejslabší článek Oo Writeru. Chápu, že navrhnout a napsat efektivní a funkční algoritmus na shody podmětu s přísudkem či pády není úplně snadné, ale alespoň upozorňování na některé chybějící čárky či mezery navíc by zas takový problém být nemusel. To by ovšem téměř veškerá činnost české komunity nemohla směřovat k lokalizaci, což je dáno samozřejmě její velikostí (a velikostí českého trhu). 
 
Oproti Wordu je velice užitečný export nejen do PDF, ale také do TeX což ocení především lidé pracující na univerzitách či ve vědě, kde je tento sázecí jazyk velice populární. Pokud vám nestačí obyčejný export, pak lze najít poměrně dobré zásuvné moduly, které vám práci v TeX usnadní. Oproti Wordu potěší i export do formátu pro Palm či Wiki. 
 
Je potřeba pochválit práci s odstavci, která mi přijde rychlejší a přehlednější než ve Wordu. Naopak stále nepřehledná je hromadná korespondence, kterou Oo stále dokola předhazuje kde kdo. Osobně si ale myslím, že se pro většinu uživatelů o nějakou zásadní funkci nejedná.

Calc

Je jakousi černou ovcí celého balíku. I když kráčí dopředu mílovými kroky, je mu stále vytýkáno, že je Excel výkonnější a lepší. To ale není tak úplně pravda. Během svého testu jsem užil tabulku s nějakými 90 tisíci hodnotami, které měly být vyneseny do grafu a proloženy logaritmickou funkcí. Oproti Excelu vše proběhlo doslova bleskovou rychlostí. 
 
Co je zřejmá nevýhoda, je nestejné pojmenování funkcí s Excelem. Vnímám, že oba programy mají rozlišné kulturní prostředí, ale i kdyby to mělo být za cenu duplicitních funkcí, myslím, že by pro mnohé uživatele získal program značně na hodnotě. 
 
Navíc je potřeba říci, že některé funkce vykonává přímo databázový Base, který je součástí balíčku. A kdo by chtěl hájit Excel, tomu doporučuji zkusit si vyrobit graf v Originu. Ten je nejen mnohem lepší a nabídne plné informace o tom, co je vlastně vykresleno a jak, ale především je neskutečně rychlejší. Užívám archaickou verzi 6.0, která vzhledově odpovídá Office 97, ale funkčně Microsoft převyšuje. Excel je zcela nevhodný pro jakoukoli vědeckou práci stejně jako Calc. Oba jsou nástroji kancelářskými a jiné využití hledají jen obtížně. 
 
O kompatibilitě jsme již mluvili. S tabulkami není problém, makra jsou stále více nefunkční než funkční a grafy někde mezi tím. Oproti kompatibilitě MS Office k Oo je ale změna k nezaplacení. 
 
Osobně postrádám lepší nástroje pro případný tisk, který se mi jeví jako poměrně nepohodlný. Pokud chcete něco tisknout, připravte se na práci z části založenou na metodě pokus omyl.

Impress a další


Proti Power Pointu stojí Impress. Jedná se o nástroj na tvorbu prezentací. Ten se zřejmě nejvíce ze všech přiblížil nástroji Microsoftu. S kompatibilitou jsem neměl žádný problém. Ovládání mi přišlo snadné a pohodlné. Pro běžnou prezentaci jsem nic nehledal, práce byla snadná a bezproblémová. 
 
Pokud jde o množství efektů, jsou srovnatelné (i co do kvality) s Power Pointem. Za jediný drobný nedostatek považuji motivy vzhledu či šablony. Těch sice není úplně málo, ale jsou takové nijaké. Nehodí se na nic moc jiného než na školní referát, což je škoda. Na druhé straně najít si na internetu vhodnou šablonu pro konkrétní prezentaci by neměl být problém. 
 
Mezi možnosti exportu patří EPS a SWF, což je oproti jeho rivalovi nemalá výhoda. Na druhou stranu zde chybí klasické PS i TeX, což je jednoznačně negativní. 
 
O databáze se v celém balíku stará Base, který je díky dobře zvládnutým průvodcům poměrně snadno použitelný i pro ty, co nemají s databázovými nástroji žádnou zkušenost. Jeho využití opět míří do kanceláří. Těžiště tedy nalezneme v jednodušších tabulkách, spíše než ve složitých a velkých databázích. 
 
Draw je jednoduchý vektorový nástroj, který by měl být ideální na tvorbu jednoduchých schémat či obrázků. Práce v něm je ale poněkud nešikovná (mřížka ani kotvení nefungují zcela ideálně) a při přenosu obrázků mezi Draw a Writer po uložení a znovuotevření dochází k chybám (například různé posunutí či rozházení objektů). Za nedostatek lze uvést absenci podpory svg (což se dá ale spravit zásuvným modulem) 
 
Math je nástroj pro tvorbu rovnic. Je pro mě osobně důvodem, proč užívám Open Office. Možnost psát přímo textově rovnice v jazyce jednodušším než TeX a současně mít možnost si některé prvky naklikat je při větším objemu práce k nezaplacení a to i přes drobné nepochopitelné chyby v programu, které mnohdy mohou zkomplikovat život.

Vzít či nevzít?

Otázka je překvapivě těžká. Oo je zdarma přístupný program, což je jeho velké plus. Na druhou stranu stále nezvládá plně kampatibilitu (což je ale samozřejmě dílo převážně MS nikoli neschopnost komunity), některé pokročilejší funkce (hromadná korespondence) nepracují ideálně nebo trochu zlobí. Proti tomu pak ale stojí podpora zajímavých formátů a výborný Math. 
 
Osobně bych tedy nebral Novel edition, především kvůli zoufalé rychlosti, ale klasické čisté OpenOffice.org. Mnohé se dá vylepšit zásuvnými moduly a celý balík pro většinu kancelářské a domácí činnosti poslouží dobře. 
 
Nevýhodou ne zrovna často zmiňovanou je pak nutnost stahovat stále nové verze, které vychází relativně často jako celek, nikoli jako oprava, podobně jak to známe například z Firefoxu. Zapomenout nesmíme ani na náročnost především na paměť, protože bez rychlého spuštění je start opravdu dlouhý. 
 
A jen tak na okraj. Vypadá to, že by třetí generace Oo mohla být zlomová. Podaří se mu podobný výsledek jako Firefoxu proti IE? To se ukáže až za několik měsíců.

17. 7. 2008

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...