Úvod > Články > Kterak stát zablokoval přístup k torrentovému serveru

Kterak stát zablokoval přístup k torrentovému serveru

A další novinky uplynulých dní: T-Mobile: SMS zdarma vrátíme na web ― Olympijský ohňostroj byl zčásti počítačovou animací ― Operátoři žádají od státu za dotované služby čtvrt miliardy ― a více...

Služby Googlu trpí závažnými výpadky

Internetem se v posledních dnech nesou rozhořčené nářky uživatelů služeb od Googlu: ať už jde o bezplatné varianty pro každého, nebo i ty placené, jež využívají i firmy v rámci Google Apps, uživatelé měli problém se ke svým účtům přihlásit. Po omylu, kdy došlo k zablokování některých nezávadných účtů v blogovacím systému Googlu, je to tak další z problémů, které musel Google vysvětlovat.

Potíže se nejvíce dotkly uživatelů e-mailové služby Gmail. Při kontrole pošty se namísto schránky objevila jen chybová hláška "502 Server Error". V posledních dvou týdnech došlo k třem velkým výpadkům a v jednom případě Googlu trvalo 15 hodin, než službu Gmail obnovil. Někteří uživatelé si v diskusních fórech stěžovali, že ke své poště se nemohou dostat ani po 24 hodinách.

T-Mobile: SMS zdarma vrátíme na web

Společnost T-Mobile oznámila, že jednou z novinek, které firma připravuje, bude i opětovné zavedení možnosti posílat z webu krátké textové zprávy. Vrací se tak k původnímu modelu, kterého se kdysi drželi všichni tři mobilní operátoři, ale u něhož zůstal pouze Vodafone (kdysi Oskar). Službu posílání SMS zdarma z webu sice zachoval i Eurotel (dnes tedy O2), ale zavedl omezení v podobě maximálně 60 znaků, z nichž se jedna SMS může skládat.

Posílat SMS zprávy z webu T-Mobilu můžou nyní výhradně jen zákazníci T-Mobilu ― těm registrovaným na T-Zones je přitom umožněno poslat zdarma jen omezené množství SMSek, další jsou zpoplatněné. T-Mobile tohle však mění a už brzy spustí novou verzi SMS brány, ze které textové zprávy budou s to posílat úplně všichni včetně zákazníků konkurenčních operátorů. Na rozdíl od O2 SMSky z webu T-Mobile nebudou omezené na 60 znaků, ale jako u Vodafonu budou „libovolně“ dlouhé.

Nova i Prima souhlasily s plánem digitalizace

Televize Nova i Prima v pátek 15. srpna oznámily, že podporují přechod na DVB-T podle Technického plánu přechodu (TPP) z analogového na digitální zemské vysílání.

Obě celoplošní komerční televize se tedy vzdají svých příslušných frekvencí, na kterých vysílají analogový signál a na něž mají do roku 2017 a 2018 licenci. Uvolněné kmitočty budou použity v budování digitálních sítí. Televize Nova začne analogový signál vypínat už od příštího roku.

Podle TPP dojde k úplnému vypnutí analogového signálu v červnu 2012.

Olympijský ohňostroj byl zčásti počítačovou animací

Působivý zahajovací ceremoniál letních olympijských her v Pekingu byl iluzí ― titulky v podobném duchu se v průběhu týdne objevovaly nejen v internetových médií. Pravda je taková, že "vyladěn" byla jedna část ohňostroje. Animací byly záběry, které v televizi vypadaly, jako by byly pořízeny z vrtulníku.

Důvodů, proč se čínští organizátoři rozhodli použít počítačové techniky namísto opravdového vrtulníku, je hned několik. Za prvé by z vrtulníku nebylo možné kvůli smogu a kouři z ohňostrojů pořídit tak čisté snímky a za druhé by těmi samými faktory a i samotnými ohňostroji byla ohrožena posádka stroje.

Organizátoři přiznali i další malý trik, a to s falešnou zpěvačkou. Hlas totiž patřil jiné dívce, než jaká na ceremoniálu "zpívala". Důvodem bylo jen to, že nastrčená dívka se organizátorům a skupině dalších lidí, kteří se o ceremoniál starali, zdála hezčí.

Vyšel WordPress 2.6.1 - opravuje desítky chyb

Jeden ze světově nejpopulárnějších publikačních systémů pro správu webu a osobních blogů, WordPress, vyšel v nové, opravené verzi. Po měsíci od vydání verze 2.6 vychází WP 2.6.1, v němž vývojáři opravili více než šedesát chyb. Mezi opravami nechybí ani vyřešení určitých bezpečnostních hrozeb, takže pokud WordPress používáte, neváhejte a stáhněte si aktuální verzi. Před přepsáním starých souborů novými nezapomeňte provést zálohování. Stahujte na http://wordpress.org/

Itálie zakázala přístup na The Pirate Bay

Zatímco u nás se pořád mezi lidmi řeší to, jak Vodafone zavedl filtr pro blokaci stránek s dětským pornem a rasistickou tématikou, v Itálii mají větší problém. Italské úřady totiž odstřihly uživatele od přístupu k největšímu torrentovému trackeru The Pirate Bay, který je kvůli svým nekonečným bojům s protipirátskými organizacemi a policií různých států proslulý.

V blogovém příspěvku na stránkách tohoto trackeru se doslova píše: "Už jsme si docela zvykli na fašistické země, které nedovolují svobodu slova. Mnoho menších národů, jimž vládnou diktátoři, blokuje naši stránku, jelikož my můžeme pomoci šířit informace, které by mohly škodit diktátorům. Tentokráte je to Itálie."

Provozovatelé The Pirate Bay pak blokování svých stránek svalují na obrovskou moc Silvia Berlusconiho, kterého nazývají "fašistickým vůdcem a nejmocnějším mužem v italských médiích, jehož společnosti jsou ve vzájemné konkurenci s The Pirate Bay."

V příspěvku dále informují, že už změnili IP adresu webu, takže u mnohých internetových poskytovatelů byl web ThePirateBay.org zase ihned dostupný  Mimo to radí, aby Italové namísto DNS použili OpenDNS, čímž obejdou filtry poskytovatelů a taky filtry italské vlády. Zároveň zprovoznili stránku labaia.org (La Baia v italštině znamená The Bay).

Operátoři žádají od státu za dotované služby čtvrt miliardy

Finanční noviny ČTK s odvoláním na zprávu Českého telekomunikačního úřadu informují, že společnosti Telefónica O2, T-Mobile a Vodafone žádají od státu celkem 264 milionů korun za dotované služby. Suma spočtená za loňský rok se odvíjí od výše zvláštních cen, které operátoři nabízeli například zdravotně postiženým. 

Nejvyšší částku žádá Telefónica O2, a to 140 milionů korun za poskytování speciálních cen zdravotně postiženým a sociálně slabým. Z toho 1,2 milionu korun připadá na mobilní služby a zbylých 118,8 milionu korun na univerzální služby, mezi něž patří provoz telefonních budek nebo speciální infolinky.

18. 8. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...