Úvod > Články > Internetové IT magazíny II. - Linux, software, zahraniční zdroje

Internetové IT magazíny II. - Linux, software, zahraniční zdroje

Volné pokračování prvního dílu seriálu věnujícího se českým IT magazínům se dnes bude věnovat Linuxu, software, komplexnějším webům a přijde na řadu i krátký pohled do zahraničí.

Linux

Téma Linuxu je relativně populární - zvláště mezi profesionálními administrátory, programátory či mladými lidmi, pro které představuje určitou formu revolty. Každopádně je pro lidi, kteří tento operační systém používají. Na českém internetu je k dispozici nemalé množství informací a dokonce se zde uživí i dva poměrně velké a kvalitní magazíny. 
 
Root (www.root.cz ) je dalším projektem společnosti Internet Info. Jeho zaměření je na poměrně širokou skupinu čtenářů od administrátorů až po fanoušky a začínající uživatele. Články se tedy věnují tématice Linuxu a jiných open-source programů. Naleznete zde opravdu zajímavé informace o programování, práce s alternativními operačními systémy či výukový text pro začínající uživatele. 
 
Kromě toho zde naleznete plné texty některých knih věnujících se této problematice nebo otevřená encyklopedie Linuxu. Samozřejmostí jsou také diskuse na nejrůznější témata. Pokud hledáte nějakou radu či pomoc, která souvisí se zaměřením serveru, jste na správné adrese. 
 
Web navštěvuje necelých 110 tisíc unikátních návštěvníků měsíčně. S tímto výsledkem se rozhodně řadí mezi úspěšné oborové magazíny. Stejně jako u Lupy i zde hrají velkou roli externí přispěvatelé. A také zde naleznete velice dobrý zpravodajský servis. 
 
ABC Linuxu
(www.abclinuxu.cz ) je server zabývající se především návody a radami pro uživatele Linuxu. Také zde naleznete zprávičky nebo poradnu. Celý projekt není, na rozdíl od Root, ani tak profesionálně vedený magazín (především ve smyslu formy, jako jsou informace předávány), ale spíše stránka pro nadšence (a psána nadšenci) a uživatele hledající pomoc. Velice užitečné může být například to, že zde vycházejí informace o odborných konferencích. 
 
Návštěvnost serveru je asi 153 tisíc reálných uživatelů měsíčně, což svědčí jak o jeho kvalitě, tak popularitě a použitelnosti u širší čtenářské obce.

Software

Psát recenze na programy a vůbec dělat magazín, který by byl věnovaný software, nemusí být vůbec obtížné. Programů vychází stále dost, k tomu nové aktualizace, trendy, občas nějaký rozhovor. Po pravdě řečeno (má osobní zkušenost) není mnoho snazších témat k recenzi než programy. A vytvořit redakci nemusí být zas až takový problém. O to více překvapí skutečnost, že u nás nenalezneme v podstatě žádný větší magazín tohoto zaměření. Paradoxní je také skutečnost, že minoritnímu Linuxu jsou věnovány hned dva velké servery. 
 
Navíc to nevypadá, že by se situace měla nějak radikálně změnit. Emag, který provozuje Centrum, se ocitl v jakémsi vzduchoprázdnu a magazín na Slunečnici je stále jen přívěškem ke katalogu programů. Nicméně se na oba dva pokusíme podívat trochu podrobněji. 
 
Magazín Slunečnice (magazin.slunecnice.cz ) má za sebou více než rok provozu a jeho rozvoj poměrně graduje především v posledních měsících, kdy se z něj stalo periodikum, které vychází každý den a nabízí aktuální zpravodajský servis z oblasti software. Stejně jak Lupa a Root patří i tento magazín do rodiny Internet info. Množství návštěvníků lze odhadovat poměrně těžko. Samotná Slunečnice má něco kolem 805 tisíc reálných uživatelů za měsíc, ale čtenost nejčtenějších článků je asi poloviční oproti Lupě. Přesná čísla čtenosti však nejsou k dispozici. 
 
Magazín je zaměřený na širokou veřejnost a má návštěvníkovi poskytnout co nejsrozumitelnější a nejjasnější informace o užitečných programech. Cílem textů tedy není odbornost, ale spíše užitnost pro základní přehled. Magazín je však stále koncipován jako doplňková služba, což je poměrně škoda. Kdyby se osamostatnil, mohl by z "nej" být jeden z velkých hráčů na trhu po vzoru jiných webů Internet infa. Zdali se ale jednou dočkáme jeho alespoň částečného odloučení od Slunečnice je nejasné. Přitom by stačilo jen málo, aby se z magazínu Slunečnice stal samostatný perspektivní magazín. 
 
Emag (www.emag.cz ) se nedávno oddělil od serveru Stahuj.cz a stal se zatím jakýmsi nezařazeným projektem. Kromě na problematiku software (která mu byla díky příbuznosti se stahuj tradičně blízká) se stále více zaměřuje na internet a povšechnou IT žurnalistiku a hry. 
 
Určitou zajímavostí je výborně vytvořený katalog web 2.0 aplikací. Začíná se rozvíjet také zpravodajství (ovšem nikoli čistě softwarové). V současné době nepůsobí zcela logicky integrovaný obchod se software (www.sw.cz ). Celkově se v současnosti Emag od software problematiky poněkud vzdaluje (což je dáno tím, že se odloučil od Stahuj.cz), ale i tak zde najdete zajímavé texty a informace, které vám mohou dobře posloužit. 
 
Samozřejmě, že se problematice čas od času věnují i jiné servery, ale pro žádný větší to není téma číslo jedno, což je zřejmě škoda. Pokud tedy hledáte magazín o programech, zatím budete muset zřejmě sáhnout po nějakém tištěném IT magazínu.

Mix

Internet je vhodným místem nejen pro velmi úzce profilované magazíny (jako je například Lupa či CD-R), ale své místo zde najdou také weby, které se věnují IT zcela obecně. Z již zmíněných by to mohlo být právě Živě, jehož těžiště ale leží především u internetu s laptopy a ostatní témata jsou silně minoritní. 
 
Zásadní výhodou vedení takového širokospektrálního magazínu je skutečnost, že lze oslovit velké množství čtenářů, je relativně snadné poskládat redakci a pokud se vše umí dobře, je možné vést magazín jako výběr toho nejlepšího a nejzajímavějšího. Takový web je pak pro běžného čtenáře zpravidla více než přitažlivý. 
 
DSL (www.dsl.cz ) netřeba čtenářům příliš představovat. Článků vychází zpravidla šest do týdne. Redakce je převážně tvořena externisty. Výběr témat je poměrně široký s tím, že hlavní důraz je kladen na internet, stranou nezůstává ani otázka software. Zajímavou rubrikou, která do jisté míry odděluje a profiluje DSL od zbytku IT magazínů, je O IT nevážně. Pokud jsme hovořili o tom, že Čechům je vlastní jistá míra nadhledu a smysl pro humor, pak je právě tato textová kategorie pěkným příkladem. 
 
I pokud jde o vzhled DSL, nejde cestou nějakého líbivého kabátku a zůstává velice konzervativní (ostatně podobně jako Root či Lupa). Server je zajímavou ukázkou toho, jak může vedle sebe žít obchod (nabízející služby související s připojením na internet) a magazín. 
 
Digitálně (digitalne.stahuj.centrum.cz/ ) představuje projekt Centrum. Je propojen se serverem Stahuj.cz a ve své nové podobě má velké ambice a velice zkušený tým redaktorů. Témata mají být podobná jako na Živě, i když podávána trochu jiným stylem. Na soud ohledně kvality a opravdového obrazu magazínu je ale příliš brzy. 
 
PC World (www.pcworld.cz/ ), Computerworld (www.computerworld.cz/ ) a další z rodiny IDG představují dohromady zajímavý mix informací a zpráv. Jejich profilace  není systematická a pokud potřebujete mít o IT světě dokonalý přehled, pak vás zřejmě příliš nezaujmou. Jinak ale představují zajímavý výběr novinek a informací z celého spektra IT. Jsou ideálním místem k inspiraci na napsání článku, vysoušení nového programu či webové služby. 
 
Naleznete zde například pravidelný týdenní výběr freeware programů, zajímavosti z oblasti bezpečnosti, krátké testy programů, hardware komponent,... Úplně přesně jsem nepochopil, proč jsou tyto informace roztříštěny mezi několik webů a navíc nemají souhrnné RSS, ale i tak stojí určitě za občasné přečtení. Primárně se jedná o doplněk k tištěným magazínům, které nakladatelství IDG vydává
 
Chip
(www.chip.cz ) je internetovou variantou známého papírového měsíčníku. Na internetových stránkách najdete informace ze světa IT, typy a triky nebo upoutávky na nové číslo či nějaký zajímavý článek. Co je na tomto webu opravdu zajímavé, je přístup ke kompletnímu archivu po registraci (která je zdarma). Jelikož se jedná o jedno z nejtradičnějších a nejlepších tištěných médií o IT v Česku, stává se web více než zajímavý. A to je potřeba připomenout, že dříve byl postoj Chipu k webu velice rezervovaný. Právě díky přístupu k archívu včetně procházení sekcí, ročníků či klíčových slov se jedná o jeden z nejzajímavějších zdrojů informací. 
 
Zajímavé je, že web má návštěvnost jen asi 21 tisíc návštěvníků měsíčně, což může být pro nakladatelství Burda Communications asi poměrně zklamáním.

Jak vypadají IT magazíny v zahraničí

Ke krátkému pohledu, jak vypadají zahraniční weby, si vybereme dva zcela odlišné koncepty. Tím prvním je slovenský magazín IT News (www.itnews.sk ). Ten spolu s několika svými sesterskými weby přináší zajímavé průřezové zpravodajství ze světa informačních technologií. Informací i článků nabízí sice relativně dost, ale oproti českým protějškům mu chybí širší pohled na souvislosti. V tomto ohledu by to na českém trhu měl asi hodně obtížné. Podobně komentáře se mi jeví oproti glosám z Lupy poněkud slabší. Slovenský web není špatným zdrojem informací a zpráv, ale čtenář je musí sám chápat v určité souvislosti a kontextu. 
 
Zajímavým anglicky psaným webem je také Computerworld (www.computerworld.com ), který ovšem nemá obsahově ani vzhledově s tím českým příliš mnoho společného. Navigace a ovládání je poměrně konzervativní. Naleznete zde nejen nejnovější zprávy ze světa počítačů, ale také analýzy, komentáře, velký prostor je dán tzv. white papers (což je pro anglicky psané weby příznačné). Po obsahové stránce asi jeden s těch lepších magazínů věnujících se IT má ovšem i své drobné nedostatky, především na straně designové. Na stránce umístěné boxy informací sice zlepšují přehlednost informací v nich uložený, ale okolní obsah zcela utlačují, takže samotným článkům zbývá jen velmi malý sloupec, což výrazně snižuje přehlednost a čitelnost celého webu. 
 
Asi jedním z nejvýraznějších projektů je TechCrunch (www.techcrunch.com ), který nabízí poměrně hluboké informace a zprávy zasazené do širších souvislostí a patří mezi největší dodavatele zpráv ze světa internetu například pro česká média. Je psán přitom formou blogů a nabízí tak zcela jasný příklad toho, že tento publikační formát může být i velmi odborným médiem.

Jak je vidět, česká média za světem příliš nezaostávají. Nabízejí obvykle kvalitní texty, nebojí se užít nadsázku a mají určitý nadhled, což většině zahraničních médií poněkud chybí. Na druhou stranu u nás nenalezneme tak silné generátory nových zpráv (tedy u nás se novinky zpravidla přejímají) a máme stále problém s jazykovou bariérou, takže množství textů přístupných pro běžného čtenáře je omezen velikostí českého trhu.

V příštím volném pokračování povídání o internetových magazínech se podíváme na ekonomické servery psané v češtině.

29. 8. 2008

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.