Úvod > Články > Telefónica O2 ode dneška zrychluje: rychlosti 8 a 16 Mbit/s

Telefónica O2 ode dneška zrychluje: rychlosti 8 a 16 Mbit/s

A další novinky uplynulých dní: Microsoft si patentoval PageUp a PageDown ― Počítačový virus na vesmírné stanici ISS ― Internet Explorer 8 Beta 2 ke stažení ― a více...

Telefónica O2 ode dneška zrychluje a zlevňuje: rychlosti 8 a 16 Mbit/s

Jak jsme vás v minulých dnech několikrát informovali, čeští poskytovatelé internetového připojení přes ADSL zrychlují své přípojky a zároveň redukují počet nabízených rychlostních variant. Reagovali jednak na změnu ve velkoobchodní nabídce Telefónicy O2 a také si dovolili zásadní změny v rámci svých sítí na bázi LLU. Standardní základní rychlost je nyní nastavena na 8 Mbit/s (download) a druhá dražší varianta dosahuje maximální rychlosti 16 Mbit/s s rychlostí uploadu 768 kbit/s. Nabídka Radiokomunikací se však od konkurence liší ve dvou směrech. Za prvé ČRa ve vlastní síti nenabízejí v druhém rychlostním pásmu 16 Mbit/s, ale rovnou 20 Mbit/s s rychlostí uploadu 1 Mbit/s. Za druhé,  stále v síti Telefónicy O2 nabízejí klasické ADSL s rychlostmi od 2 do 8 Mbit/s a nadále používají datové limity a aplikaci FUP. 

Čekalo se ještě na maloobchodní nabídku Telefónicy O2, která tedy přišla teď. Je stejná jako většina nabídek konkurenčních operátorů. Rovněž došlo k redukci počtu rychlostních variant, a tak jsou nabízeny přípojky s rychlostí až 8 Mbit/s a 16 Mbit/s s maximální rychlostí uploadu 768 kbit/s. První varianta je doprovázená uploadem s hodnotou 512 kbit/s.

Co se týká cen, Telefónica O2 první rychlostní pásmo nabízí za 475 Kč měsíčně a za druhé zákazník každý měsíc zaplatí 832 Kč. K nákladům je však třeba započítat paušál za pevnou linku.

Ačkoliv k zrychlování dochází ode dneška, část zákazníků se vyšší rychlosti na své přípojce dočká až od 1. února příštího roku. Na vině jsou nutné technické úpravy v sítí Telefónicy.

Všechny zmíněné rychlosti platí opět jen teoreticky při dobrých podmínkách a vhodné vzdálenosti od ústředny. Většina zákazníků bohužel těchto hodnot nedosáhne.

Více informací v následujících článcích:

Radiokomunikace: ode dneška navyšujeme na 20 Mbit/s
Velké letní navyšování rychlostí ADSL

Microsoft si patentoval PageUp a PageDown

Informace o tom, že společnost Microsoft dostala patent na používání kláves PageUp (Pg Up) a PageDown (Pg Dn) se objevila už minulý týden, ale moc se nám tomu nechtělo věřit. Po dohledání dalších informací však musíme konstatovat, že o vtip nešlo.

Podle oficiálních informací o patent Microsoft zažádal už 4. března roce 2005 a udělen mu byl teď 19. srpna 2008. Veden jen jako americký patent číslo 7 425 666 a věřte tomu nebo ne, ale popisuje „Metodu a systém v prohlížeči dokumentů k posouvání v dokumentu o přesný přírůstek, například o jednu stranu, bez ohledu na to, zda v závislosti na přiblížení se zrovna prohlíží kousek nebo celá stránka. Jednou z implementací [tohoto vynálezu] je, že stisknutí klávesy Page Down nebo Page Up umožňuje uživateli začít na libovolném počátečním vertikálním místě na stránce a přejít na totéž místo na další nebo předchozí stránce. Prohlíží-li si uživatel například stránku v oblasti prohlížení začínající uprostřed této stránky a končící na jejím spodku, příkaz Page Down zajistí, že další stránka se ukáže v oblasti prohlížení začínající uprostřed další stránky a končící na spodku další stránky. Podobné chování nastane i tehdy, když je zobrazen více než jeden sloupec stránek v řadě.“

V příslušném dokumentu o patentu jsou uvedeni i jeho "vynálezci" Timothy Sellers, Heather Grantham a Joshua Derch ze společnosti Microsoft. Pokud umíte anglicky, doporučujeme, abyste si příslušný popis "vynálezu" přečetli.

Jde o další z mnoha patentovaných "vynálezů" Microsoftu na již předem vymyšlenou a samozřejmou věc ― mezi ty nejznámější patří například kolečko myši, kterým se lze pohybovat v dokumentu  nebo dvojklik myší. Kolečko přitom existuje u myší vyrobených společností Genius už od roku 1995, ale Microsoft na ně dostal patent v roce 2004; dvojklik existoval už v operačním systému Pilot na osobních počítačích firmy Xerox, jejichž vývoj započal už v 70. letech 20. století, na osobních počítačích firmy Xerox se vlastně prvně objevilo i grafické uživatelské rozhraní, GUI. Microsoft na dvojklik dostal patent rovněž v roce 2004.

Pro lepší představu o vynalézavosti Microsoftu: mílovými kroky se blíží k udělení již 10 000. patentu, přitom v březnu 2006 za celou dobu své existence dosáhl svého 5 000. patentu.

My vývojovým laboratořím Microsoftu gratulujeme k úžasnému objevu, jež jistě změní celou oblast IT na fundamentální úrovni.

Počítačové viry už i ve vesmíru

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) byl nalezen počítačový virus, informovaly o tom jako první americká média v čele se SpaceRef.com. Jelikož vesmírná stanice nemá přímý přístup k internetu, počítačová nákaza se musela na její palubu dostat jiným způsobem. Mezi nejpravděpodobnější scénáře patří zanesení viru na jednom z nových laptopů, které byly na ISS přivezeny, nebo nakažení přes napadenou USB klíčenku. Zprávy hovoří o tom, že virová infekce se rozšířila na několik počítačů.

Jak se píše na výše zmíněném serveru, podle zjištění jde o červa W32.Gammima.AG, který je určen ke kradení osobních údajů.

Zástupci NASA 26. srpna potvrdili, že k infekci došlo, ale zároveň vyloučili možné dohady o tom, že by mohly být zasaženy i řídící systémy a vůbec důležité součásti vesmírné stanice.  Jak se ukázalo, některé laptopy na stanici vůbec neobsahují antivirovou ochranu.

T-Mobile vrátil SMS zdarma na web

Společnost T-Mobile učinila, jak slíbila: po dlouhých letech zase umožnila posílání krátkých textových zpráv ze svého webu. Nová SMS brána umožňuje odeslat SMSky všem bez ohledu na poskytovatele služeb. Jedna zpráva může být dlouhá 160 znaků a jednotlivé SMS lze posílat v intervalech 30 sekund.

Dříve se psalo o tom, že SMS zprávy z webu budou "neomezeně" dlouhé (a dělící se na více částí), jak to má ve své bráně Vodafone, ovšem tato funkce je dostupná jen platícím zákazníkům T-Mobile.

Internet Explorer 8 Beta 2 ke stažení

Microsoft dle předpokladů uvolnil k veřejnému testování druhou zkušební verzi nového webového prohlížeče Internet Explorer 8. Jak jsme psali minulý týden, mimo jiné se v něm opravdu objevila funkce "porn-mode" pro větší ochranu soukromí při prohlížení stránek. IE 8 Beta 2 je zatím dostupná jen v několika málo jazycích (angličtině, němčině, japonštině a čínštině), ale prý by se snad měla brzy objevit i česká lokalizace.

Jestliže si chcete tento nový prohlížeč ― jehož finální verze by se měla objevit snad v listopadu ― vyzkoušet, stáhněte si jej ze stránek Microsoftu.

1. 9. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.