Úvod > Články > Windows 7 ― konkrétnější rysy, větší výkon a rychlost

Windows 7 ― konkrétnější rysy, větší výkon a rychlost

A další novinky uplynulých dní: Cuil agresivním indexováním zabíjí weby ― Vodafone posiluje v oblasti pevného internetového připojení ― Microsoft kupuje další známou firmu ― a více...

Vodafone posiluje v oblasti pevného internetového připojení

Český mobilní operátor Vodafone (přímo Vodafone Czech Republic) se rozhodl posílit svou pozici v oblasti poskytování internetového připojení ― kupuje 100% podíl ve společnosti BroadNet.

Vodafone u nás často bývá kritizován za svůj postoj k mobilnímu internetu (zejména ohledně 3G), ale jak se zdá, reputaci v této oblasti nehodlá ještě nijak zásadně vylepšovat. Naopak teď posiluje v oblasti poskytování fixního připojení. Poté, co už dříve začal firemní klientele nabízet broadbandové připojeni přes ADSL kvůli výhodám konvergence hlasových, mobilních a datových služeb (OneNet), nyní kupuje BroadNet a s ním jeho infrastrukturu s technologií FWA (Fixed Wireless Access) v pásmu 26 a 28 GHz.

„Akvizice BroadNetu je dalším potvrzením strategie Vodafonu nabídnout firemním zákazníkům v České republice komplexní telekomunikační služby nové generace,“ říká Muriel Anton, generální ředitelka Vodafonu Česká republika a dodává: „Od úspěšného spuštění konvergované služby Vodafone OneNet, vytvoření strategického oddělení pro nabídku firemním zákazníkům a příchodu bývalého ředitele společnosti Vegacom Pavla Hlavinky na pozici viceprezidenta pro firemní zákazníky, jsme výrazně posílili svou pozici a kredibilitu v segmentu firem.”

Windows 7 ― konkrétnější rysy

Microsoft začíná, byť opatrně, čím dál více otevřeně hovořit o budoucím operačním systému Windows 7, jež budou následovníkem Vist. Microsoft spustil i blog věnovaný tomuto připravovanému systému a od lidí očekává jediné: nápady a ohlasy. (Blog zde.) Blogové příspěvky jsou pro běžného čtenáře sice sáhodlouhé a výhradně vedené v angličtině, ale objevují se v nich velmi zajímavé informace.

Jak se můžete na výše odkazovaném blogu dočíst, jedním z úkolů vývojářů Windows 7 je snížit dobu startu systému. Na jednom grafu, který znázorňuje, jak dlouho se uživatelům startují Windows Vista, je patrné, že ač nejčastěji Visty startují 30 až 40 sekund, jde vidět, že hodně uživatelům trvá start podstatně déle. Microsoftu se to nelíbí (třebaže velice dlouhé časy startu jsou spíše zapříčiněny nějakým problémem způsobeným přímo uživatelem), a tak slibuje, že se bude snažit, aby „Sedmičky“ nastartovaly i za 15 sekund. Toho chce dosáhnout nejen optimalizačními algoritmy a různými vylepšeními kódů, ale také redukcí služeb a procesů, které se startují souběžně s Windows a které nejsou v tu chvíli přímo kritické pro běh systému. Podle plánů se tak má snížit i vytížení procesoru, disku a operační paměti. Hlavním úkolem je zkrátka zvýšit rychlost a odezvu při práci se systémem.

Zatímco zvýšení výkonu a snížení plýtvání CPU, disku a paměti zní rozumně, doba startu systému se dnes jeví spíše už jako marketingový tah ― řada pokročilejších uživatelů, kteří počítač používají po většinu denního času, totiž stroj málokdy vypínají a pokud, tak volí spíše režim uspání do RAM. Probuzení, po kterém jsou k práci připraveny všechny spuštěné programy, totiž opravdu na rozdíl od kompletního čerstvého startu trvá pár vteřin.

Opera: těší nás, že Google nás kopíruje

Jestliže si uživatelé webového prohlížeče Opera v minulých dnech stáhli Chrome, nový webový browser od Googlu, musela jim být řada jeho rysů velice dobře známá: Google se totiž v mnoha ohledech inspiroval právě Operou, jíž vyvíjí norská firma Opera Software ASA.

To, že se na webu objeví hodně článků a povzdechů skalních fanoušků Opery o vykradených nápadech, se dalo čekat. Nicméně tak to prostě chodí a spoustu novinek, které se v Opeře objevily už v minulosti, převzaly konkurenční prohlížeče už i předtím. Mezi prvními médii, které se na toto zeptaly přímo představitelů Opera Software ASA, byl The Register, jenž vyzpovídal rovnou jejího šéfa, Jona von Tetzchnera.

Jednou z otázek bylo ― vzhledem k tomu, kolik věcí z Opery se v Chrome objevuje ―, zda si Google čirou náhodou nenajal některé zaměstnance Opery. Jon von Tetzchner odpověděl, že nikoliv. „[V Chrome] jsme si všimli několika věcí, které pocházejí z Opery ― panely stránek nad adresním řádkem, rychlý přístup ke stránkám na úvodní stránce a v zásadě i hledání [jak na internetu v adresním řádku, tak i v historii] ― ale to jen ukazuje to, že děláme správné věci,“ řekl.

Drtivá většina uživatelů se s těmito a dalšími funkcemi a rysy, jež se objevily už před nějakou dobou v Opeře, setká až nyní v Chrome, takže podvědomě přisoudí zásluhy na inovacích Googlu. To ale šéfa Opery nemrzí. Ten neskrývá svůj obdiv k tomu, jak se Googlu mistrovsky povedlo přidělit panelům s webovými stránkami vlastní samostatné procesy. „Tohle provést je setsakramentsky těžká věc. Je to přístup, jaký se objevuje v operačních systémech, ne v jedné aplikaci, jako je webový prohlížeč.“ Podle Tetzchnera je Chrome dobrou zprávou pro vývojáře a i samotnou Operu: „Uzme-li Microsoftu podíl na trhu, pro nás je to jen dobře ― jejich implementace standardů je totiž lepší než v Internet Exploreru.“

O Chrome více v článku: Chrome. Webový prohlížeč od Googlu značí začátek revoluce.

Microsoft dál nakupuje weby, teď pohltí Ciao.com

Ani poté, co Microsoft selhal a nedosáhl na Yahoo, se v online světě nevzdává a pokračuje ve skupování společností, které jsou v oblasti webu a poskytování specifických služeb velice úspěšné. Další takovou firmou, která spadne pod křídla Microsoftu, je Greenfield Online, jež provozuje portál ciao.com. Ten je zaměřený hlavně na porovnávání cen zboží na evropském trhu. Redmondská společnost si od toho slibuje zase určité posílení v online světě a hlavně taky svého vyhledávače Live.com. Celá akvizice za skoro půl miliardy dolarů by měla proběhnout do konce letošního roku.

Mimochodem, na špatnou situaci služeb Live.com ukazuje mimo jiné i to, že Microsoft v květnu začal lidem platit, když budou jeho vyhledávač používat. Objedná-li si člověk nějaké zboží z výsledků hledání přes Live.com, Microsoft mu může vrátit 2 až 30 procent z ceny. Po prvotním zájmu o službu během jediného měsíce došlo k návratu na původní hodnoty podílu Live.com na trhu, což znamená skoro až naprostý nezájem o tuto službu ze strany uživatelů. V současnosti patří na trhu vyhledávačů Live.com asi 1,5 % a MSN.com, který používá engine Live.com, dalších 3,5 %. Google má zhruba 80 % (na americkém trhu je pozice Googlu slabší kvůli Yahoo ― Googlu tam patří zhruba 69 %).

Cuil agresivním indexováním zabíjí weby

Internetem se nesou rozhořčené zprávy mnoha administrátorů a provozovatelů větších webů ― Cuil.com, nový vyhledávač vytvořený bývalými špičkovými zaměstnanci Googlu, totiž kvůli své agresivitě v indexování stránek ochromuje mnohé internetové prezentace a portály. K zaznamenávání a analýze stránek používá totiž až příliš velkou část konektivity, takže některé firmy musely omezit datový provoz na webových serverech. Ale to až poté, co jim Ciul shodil servery a některé webové projekty byly nepřístupné.

Na spoustě zahraničních diskusních fór se množí dotazy, jak blokovat Twiceler, vyhledávacího robota vyhledávače Cuil. K tomuto kroku sahá čím dál více lidí, není totiž prý výjimkou, že Twiceler navštíví jeden web i 70 000x za měsíc (sic!).

8. 9. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...