Úvod > Články > Co dělat při nakažení počítače virem a jinou havětí?

Co dělat při nakažení počítače virem a jinou havětí?

Nakazit počítač nějakým škodlivým softwarem je více než snadné. Stačí chvilka nepozornosti při instalaci nějakého programu z nedůvěryhodného zdroje, zasunutá cizí USB klíčenka či neopatrnost při pohybu na webu a na problém je zaděláno. Jak vyléčit systém a neztratit důležitá data?

Asi nemusíme opakovat, že prevence je vždy lepší než následné řešení vzniklého problému. O některých bodech zabezpečení a rozložení ochrany operačního systému do více vrstev jsme si pověděli nedávno v článku To pravé zabezpečení před útoky z internetu. Budete-li se rad ve zmíněném článku držet, váš systém sice nebude nenapadnutelný, ale určitě zásadně snížíte pravděpodobnost infekce.

Následky infekce malwarem (jak se obecně označuje škodlivý software) se dají minimalizovat dobrou přípravou. I když jste počítač neměli nikdy virem nakažený a domníváte se, že váš počítač infekce potkat nemůže, vždy je dobré se na tuto možnost předem připravit. Dnešní první část o postupech „na klinice pro Windows“ se tedy bude týkat přípravy a nejjednoduššího řešení při problémech se systémem či jeho nakažení.

Zálohy

Nikdy není na škodu pravidelně vytvářet zálohy. A to buď celého disku, jeho jednotlivých oddílů, nebo alespoň důležitých složek s nezbytnými dokumenty pro práci. K tomu slouží řada různých programů, pro většinu lidí bude asi nejjednodušší používat zálohovací aplikaci přímo ve Windows. Zda ji máte, či nikoliv, se odvíjí od edice vašich Windows ― speciální aplikace pro zálohování je integrovaná v XP Professional a novější funkce najdeme ve Windows Vista. Komu se nechce používat tyto nástroje, klasické zálohování spočívá v ručním kopírování souborů na externí zařízení či optická média. Tento způsob je sice snadný, ale nese s sebou řadu nevýhod.

Pro pokročilé zálohování ― a velice rychlé a pohodlné ― se používají aplikace třetích stran, na které si sice musíte koupit licence, ale zato vám ušetří spoustu práce a času. Mezi nejznámější patří například Acronis True Image a Norton Ghost (v cenách kolem 1 100 Kč – 1 600 Kč).

Obnovení systému

Mnozí uživatelé Windows často vypínají funkci Obnovení systému (anebo o ní ani neví) v domnění, že tím nějak vylepší a zrychlí systém. Jde sice o službu běžící na pozadí, ale v žádném případě se nedá říct, že by zpomalovala systém do té míry, aby musela být vypnutá. Nakazí-li se váš počítač malwarem nebo dojde k jinému problému kvůli zásahu do systému nebo instalací aplikace, jež koliduje s něčím ve Windows, funkce obnovení systému vám za pár kliknutí myší vrátí ― alespoň do určité míry ― systém do stavu před instalací a vznikem problému.

Jednou nevýhodou tohoto nástroje je, že během doby vytvoří větší počet bodů obnovení, čímž uživatel přichází o docela velkou část volného místa na pevném disku. Maximální velikost oblasti na disku se odvíjí od jeho kapacity, ale uživatel, dochází-li mu volný prostor, tuto hodnotu může sám upravit. Stačí na ploše pravým tlačítkem myši kliknout na ikonu Tento počítač a ve vlastnostech na kartě Obnovení systému zadat požadovanou velikosti pro všechny vypsané disky. Místo, jež zabírají nepotřebné body obnovení, se dá snadno uvolnit, a to pomocí nástroje Vyčištění disku (je přímo ve Windows), kde na druhé kartě povolíte odstranění nepotřebných bodů obnovení ― nemusíte mít strach, zůstane zachován poslední bod obnovení, takže dojde-li od chvíle smazání k nějakým problémům, o funkci nepřijdete.

Rozdělení disku

Ve Windows 9x se o data přicházelo velice snadno. Tehdy ještě Windows neuměly chránit systémové soubory (první vlaštovky, ve kterých tato ochrana byla zavedena, byly Windows 2000 a Windows Millenium z roku 2000). Stačilo omylem smazat důležitou, byť malou součást systému a do Windows jste se už nedostali ― data byla pro uživatele často nenávratně ztracena. Ukvapené formátování disku kvůli nápravě smazalo samozřejmě vše. Proto se často disk rozděloval na více oddílů. Tento zvyk přežil i dodnes, třebaže k němu už není tolik důvodů jako kdysi. Nicméně pro ochranu hudby, videa, fotek a dokumentů je rozdělení na více oddílů stále vhodné: na oddílu C má pak člověk systém a programy, na D hudbu, videa, fotky, dokumenty, ... a třeba na E zálohu oddílu C, která se v případě problému dá obnovit přesunutím zpět na „céčko“. Rozdělení disku se provádí při instalaci Windows nebo nějakým speciálním programem z prostředí systému. Stačí mít ale oddíly dva: v případě selhání Windows, jejich nákazy atp. se formátováním nijak nenaruší oddíl s dokumenty.

Linux na jednom z oddílů

Velice dobrým pomocníkem v ochraně souborů, opravě systému Windows či léčení nákazy je Linux. Ten sice nemusíte mít nijak rádi a ani jej nemusíte používat, ale pokud na jeden z oddílů (jak jsme se bavili výše) nainstalujete nějakou linuxovou distribuci, při problému s Windows vám může velice pomoci.

Jednak je vůči malwaru z Windows imunní, takže se vám nenakazí i on, a také dnes umí dobře pracovat se souborovým systémem NTFS, na kterém fungují Windows XP i Vista. Antivirové společnosti jako Alwil dávají k dispozici zdarma antivirový scanner i pro linuxové systémy, takže z bezpečného prostředí Linuxu můžete Windows snadno zbavit malwaru. Kromě toho můžete i ručně sami smazat libovolný soubor uložený na oddílu s Windows, a to i tehdy, pokud je jinak systémem zamčený: tohoto způsobu v zabraňování mazání příčin infekce často využívají tvůrci malwaru. Musíte však být opatrní, abyste nedopatřením nesmazali důležité součásti Windows... O tom si ale víc řekneme v další článku, který se bude konkretním léčením Windows zabývat. Ukážeme si kromě jiného nejen už profláknuté automatizované čističe, ale i analytické nástroje, pomocí kterých si různé nákazy odstraníte sami, a to i tehdy, pokud antivir selhává anebo je virem zablokovaný.

12. 9. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...