Úvod > Články > Windows 7 vyjdou v první beta verzi v prosinci

Windows 7 vyjdou v první beta verzi v prosinci

A další novinky novinky uplynulých dní: I Firefox ochrání soukromí ― Cuil ztratil viceprezidenta ― Web LHC hacknut ― a více...

Windows 7 vyjdou v první beta verzi v prosinci

Spousta zahraničních serverů hlásá, že se blíží vydání Windows 7 Beta 1 ― čili první zkušební verze nového operačního systému od Microsoftu, systému, který by měl nahradit Windows Vista. Spekuluje se ― s odkazem na nejmenované, ale údajně důvěryhodné zdroje ―, že „Sedmičky“ budou dostupné už v druhé polovině prosince testerům z komunity Microsoft Connect, kteří zkoušejí software Microsoftu a podávají mu svá hlášení o chybách a taky podněty pro další vývoj.

Jak jsme už i na našem serveru v minulosti psali, Windows 7 (Windows Seven) nebudou znamenat takovou změnu pod kapotou, jaká je mezi XP a Vista, a to hlavně kvůli zachování současné kompatibility s hardwarem a softwarem. Microsoft sice dříve sliboval, že nové Windows budou zcela něčím novým a že budou mít i zbrusu nové uživatelské rozhraní, ale jak to tak vypadá, na základě odezvy uživatelů, kteří měli a mají problém s přechodem od XP k Vistám, od tohoto záměru upustil. Dá se tudíž říct, že Sedmičky budou jen zdokonalenými Vistami ― už dříve například Bill Gates přislíbil, že Seven nebudou natolik náročné na hardware (CPU, RAM, GPU a pevný disk) jako Visty, ale že je vývojáři napíší systém tak, aby s prostředky zacházel co nejefektivněji. O zlepšování startu celého systému a jeho odezvy při práci jsme vás informovali už minulý týden v rámci pravidelného přehledu novinek (Windows 7 ― konkrétnější rysy, větší výkon a rychlost).

Současné snímky z prostředí Windows 7 vypadají vlastně stejně jako z Windows Vista. Je to logické, protože Sedmičky se ve vývojové fázi instalují vedle Windows Vista ― jsou tedy jejich nadstavbou. Více také v článku Windows Seven přicházejí. Co o nich víme?.

Ochrana soukromí už i ve Firefoxu

Ať už mluvíme o Internet Exploreru 8 Beta 2, nebo o Chrome, zkušební verzi webového prohlížeče od Googlu, spojuje je jedna funkce, která je známá už z prohlížeče Safari. „Porno režim“, „InPrivate“, „Incognito“, ... říkejte si tomu, jak chcete, ale funkce je jasná ― pomocí tohoto modu po vašem brouzdání webem v počítači nezůstanou stopy, čímž je zaručeno, že aspoň v určitém ohledu je zachováno vaše soukromí.

Právě vydání Chrome a jeho okamžitý úspěch mezi uživateli způsobil, že tato funkce se objeví i v nové verzi Firefoxu (3.1). Mozilla sice o ní uvažovala už dříve, ale nakonec ji ze seznamu funkcí, které se měly objevit v nové verzi, vyškrtla. V reakci na konkurenční produkty však funkci pro privátní prohlížení webu vrací do hry a Firefox 3.1 ji již obsahovat bude.

Hackeři napadli stránky LHC

Ve středu 10. září vědci a novináři s nadšením aplaudovali spuštění LHC, Velkého hadronového urychlovače v CERNu ― první operační test proběhl až na problém s chlazením skvěle. Nicméně už dva dny předtím museli pracovníci z CERNu řešit problém s napadením webových stránek tohoto projektu.

K útoku došlo v pondělí 8. září a postižen byl web detektoru CMS (Compact Muon Solenoid), jenž má odhalit například Higgsovy bosony (fyziky tolik očekávané "božské částice"), supersymetrii a dodatečné prostorové dimenze, jejichž existence je požadována superstrunovou/M-teorií.

Podle zástupců CERNu však nebyly systémy urychlovače nijak ohroženy. Způsob útoku ani nebyl nikterak zákeřný, hackeři pouze nahradili text na webové stránce vlastní zprávou. Mluvčí CERNu dále vyloučil, že by se jim podařilo na servery nahrát nějaký zákeřný software. Nebyly zasaženy ani počítače v tamní síti.

Cuil opouští jeho viceprezident

Minulý týden jsme vás informovali, že Cuil ― kterému se přezdívá či na začátku jeho spuštění přezdívalo ― "Google Killer" čelí kritice kvůli agresivnímu charakteru indexování stránek, kdy robot tohoto vyhledávače neúnosně zatěžuje webové servery a mnohé weby doslova vypíná.

Teď některá zahraniční média včele s TechCrunch informují o tom, že z této společnosti odchází její viceprezident Louis Monier. O důvodech se spekuluje, ale podle všeho za jeho rozhodnutím stojí neshody s ostatními členy týmu. Cuil o jednu z klíčových postav společnosti však nepřijde úplně, protože Monier bude pro Cuil pracovat jako konzultant.

Louis Monier byl předtím důležitou postavou v Googlu, kde pracoval na pokročilých vyhledávacích produktech. Před nástupem do Googlu pracoval jako vedoucí vývoje vyhledávání v eBay a hlavně je znám coby spoluzakladatel a technický ředitel společnosti AltaVista.

Lenovo končí s přímým prodejem počítačů s Linuxem

Pro každého fanouška open source a Linuxu zvláště je to asi smutná zpráva. Čínský výrobce počítačů Lenovo totiž oznámil, že ruší přímý prodej počítačů s předinstalovanými linuxovými systémy. Zákazníci si už žádný takový laptop se SUSE nebo Red Hat Linuxem neobjednají.

Lenovo však upozorňuje, že nadále bude prodávat počítače s Linuxem svým obchodním partnerům, takže pro korporativní sféru zůstane prodej zachován. Důvodem je, že o laptopy Thinkpad a desktopy ThinkCentre s operačními systémy SUSE od Novellu a Red Hat Linux byl ze strany domácích zákazníků minimální zájem.

15. 9. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...