Úvod > Články > UPC zrychluje na 10 Mbit/s a 20 Mbit/s, zvedá i upload

UPC zrychluje na 10 Mbit/s a 20 Mbit/s, zvedá i upload

Největší český kabelový operátor reaguje na letní navyšování rychlostí u připojení přes ADSL a sám své přípojky zásadně zrychluje.

Vzhledem k letním událostem v oblasti vysokorychlostního připojení přes ADSL, kdy největší čeští poskytovatele začali zrychlovat své linky, bylo jen otázkou času, kdy i UPC do světa pustí svou novou nabídku. A ta přichází právě dnes, přesně měsíc po té, co 14. srpna zrychlování přípojek ohlásil jako první Telekom Austria Czech Republic (Volný).

Informace, které máme k dispozici, však ještě nejsou kompletní, nejsou úplně oficiální a doladěné. Ačkoliv na stránkách UPC už najdete o vyšších rychlostech docela nepřehlednou zmínku (hlásající, že „UPC v boji s ADSL opět vítězí poměrem 10:8“), konkrétní tisková zpráva a detaily změn na stránkách UPC chybí. To ovšem nevylučuje, že se tam v průběhu dne nebo příštích dní objeví. 

Redukce nabídky

V článcích o zrychlování připojení přes ADSL jste si v srpnu mohli všimnout jedné stejné šablony, která je vlastní všem velkým poskytovatelům: dochází k redukci nabízených rychlostních variant, jež se pohybovaly v rozmezí od 2 Mbit/s do 8 Mbit/s (u Českých Radiokomunikací až 10 Mbit/s), na dvě varianty s rychlostmi 8 Mbit/s a 16 Mbit/s ― v případě Radiokomunikací však maximální rychlost sahá až na 20 Mbit/s. 

Stejné šablony se drží i UPC, ale podobně jako konkurence, byla tato šablona ušita na míru novým zákazníkům. Široká nabídka sestávající z celkem šesti variant se smrskla, jako u ADSL, na dvě. UPC nově nabízí broadbandové připojení s ještě vyššími rychlostmi než ADSL, a to o 2 Mbit/s, resp. o 4 Mbit/s. Příchozí zákazníci si tak budou s to objednat připojení „UPC 10M“ a „UPC 20M“ (mimochodem, všimněte si, jak i z nabídek konkurence mizí složité anglické názvy pro služby) za 490 Kč, resp. 800 Kč s daní. 

Nové rychlosti nejsou pro všechny

Když jsme řekli, že šablona dvou variant se týká jen nových zákazníků, nesmíme zapomenout, jak to bude se stávajícími. Bohužel, stejně jak tomu často bývá u konkurence, nová nabídka neplatí pro stávající zákazníky ― těm se rychlost bude navyšovat postupně, a co je asi nepotěší, až od ledna 2009. To znamená, že v tu dobu zrychlování přípojek současných zákazníků teprve započne, takže hovořit teď o tom, kdy bude dokončeno a kdy si vyšších rychlostí užijí i oni, nemá vůbec smysl. 

A podle toho, jak to vypadá teď, se hned jejich rychlosti a varianty nezredukují do podoby nové nabídky. Šest současných variant totiž v rámci služeb stávajícím zákazníkům zůstane zachovaných, jen se změní jejich rychlosti. U nejpomalejšího připojení „Starter“ vzroste rychlost až pětinásobně, a to i u uploadu, což zákazníky UPC, využívající tuto variantu, určitě potěší. Více informací o migraci v nabídce níže. 

UPC - zrychlování u stávajících zákazníků - leden 09

  Zrychlování přípojek stávajícím zákazníkům od ledna 2009

Ještě pro úplnost si ukažme tabulku nové nabídky. Správně, je opravdu přehlednější i pro naprosté laiky ― za cenu, za kterou si zákazníci teď mohli pořídit nepříliš atraktivní, byť oblíbený, Starter (hlavně rychlost uploadu je/byla pro dnešní práci s internetem naprosto nedostačující) si teď budou moci objednat službu pětkrát rychlejší a s obstojnou rychlostí uploadu, rovnou 1 Mbit/s. 

Nabídka UPC - nové rychlosti 

Nová nabídka připojení k internetu od UPC

Zrychlování linek u UPC by snad nemělo doprovázet tolik rozhořčených reakcí zákazníků, kteří si často stěžují na nedodržení rychlostí u downloadu i uploadu ― technologie, jakou využívá UPC, je prostě jiná než ADSL a netrpí kvůli závislosti na tolika faktorech jako ADSL. Ve výsledku se tak reálné rychlosti připojení naměřené uživateli budou zakoupeným hodnotám blížit podstatně víc než zákazníkům ADSL, kteří na nejvyšší rychlosti nabízené operátory dosáhnou jen v omezeném procentu případů. 

15. 9. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...