Úvod > Články > Broadband ve světě

Broadband ve světě

Statistiky z pohledu rozšíření, penetrace a kvality vypadají každá jinak. Jak je to možné?

Statistiky uvádějící rozšíření broadbandu ve světě jsou zajisté zajímavé, ale mohou být i poněkud zavádějící. Na prvním místě jsou Spojené státy s 66 milióny účastníků, Čína na druhém místě sice uvádí necelých 49 miliónů, ale tato informace je z roku 2006, čili je možné, že již Američany předběhla. Následující pořadí je: Japonsko, Německo, Jižní Korea, Británie, Francie, Itálie, Kanada, Španělsko, Brazílie, Holandsko, Taiwan, Austrálie, Mexiko, Turecko, Rusko, Polsko, Indie a dvacítku uzavírá Švédsko s 2 478 003 účastníky.

Zcela jinou tabulku ale dostaneme ve chvíli, kdy se bude počítat procento penetrace. Tam jsou na prvním místě Bermudy s 36,5 procenty populace, následuje Holandsko, Dánsko, Island, Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Monako, Finsko, Jižní Korea, Norsko, Švédsko, Lucembursko, Británie, Belgie, Francie, Singapur, Spojené státy a dvacítku tentokráte uzavírají Faerské ostrovy s 20,3 procentní penetrací. Samozřejmě nějaká korelace mezi stupněm penetrace a kvalitou připojení neexistuje.

A naprosto jiné výsledky dostaneme i v případě, kdy se bude jednat o kvalitu. Nedávná studie porovnávající situaci v 42 zemích světa, sponzorovaná společností Cisco Systems, se zaměřila na budoucnost, na kvalitu a schopnost vyrovnat se s požadavky příští generace internetových aplikací, jako je třeba streaming videa s vysokým rozlišením. Mezi vybranými zeměmi byla Amerika, Evropa, země OECD, Brazílie, Rusko, Indie a Čína.

Z tohoto pohledu skutečně obstálo pouze Japonsko, nicméně ani řada dalších zemí nedopadla tak špatně. Horší ale byla situace ve třech evropských zemích, Itálii, Británii a Španělsku, které se umístily pod hranicí označenou jako kvalita. Studii uskutečnil tým studentů z University of Oxford a University of Oviedo. Studenti vypracovali pro každou zemi skóre, které bylo založeno na rychlosti přenosu dat (jak uploadu, tak downloadu), měřeného zpoždění a průměrné ztráty packetů. Studie využila výsledky téměř 8 miliónů testů, které podnikli uživatelé po celém světě (www.speedtest.net).

Studie zjistila, že polovina sledovaných zemí má broadbandové připojení dostatečně kvalitní k tomu, aby zaručila stabilní kvalitu pro většinu dnešních internetových aplikací.  První desítka zemí byla následující: Japonsko, Švédsko, Holandsko, Lotyšsko, Jižní Korea, Švýcarsko, Litva, Dánsko, Německo a Slovinsko. Japonsko se na první místo dostalo mimo jiné pro stabilně vysoké investice do infrastruktury.

Fernando Gil de Bernabe, ředitel jedné z divizí firmy Cisco, výsledky studie komentoval jako upozornění všem firmám, ať již soukromým nebo státním, že bez vysoce kvalitního broadbandu nebude možné plně využít nové technologie, které nejsou nikde v nedohledné budoucnosti, ale realitou příštích tří až pěti let.

23. 9. 2008

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...