Úvod > Články > GIMP - kvalitní foto editor zdarma

GIMP - kvalitní foto editor zdarma

Dobrých a kvalitních open source programů není nikdy dost. Poslední dobou jako by se na dříve často recenzovaný GIMP trochu pozapomnělo. Proto přinášíme následující recenzi.

Program se jednoznačně řadí mezi nejstarší a nejtradičnější otevřené projekty. Novináři jej po téměř celou dobu jeho existence srovnávali s Photoshopem a jinými profesionálními programy na úpravu fotografií. Problém je v tom, že GIMP takovým programem není. Jeho cílem není vypadat jako Photoshop, mít takové funkce a oslovit stejnou skupinu lidí. V současné podobě se snaží být legální alternativou pro domácí uživatele, fotografy amatéry nebo menší designéry. Staví takové ovládací prostředí, které bude přehledné i pro začátečníky a nevyžaduje větší znalosti. Zatímco program od Adobe funkčně využije jen několik málo lidí a stojí nemalý peníz, GIMP chce představovat nástroj, který může mít na svém počítači každý a každý ho může využít. 
 
Z výše napsaného je zřejmé, že srovnávat dva známé programy sloužící na úpravu fotek a tvorbu grafiky je poněkud zavádějící. Je zřejmé, že musí zvítězit komerční produkt, ale současně cítíme, že ten druhý do souboje měření funkcí nešel "naplno". Jeho cílem není představit co nejvíce funkcí a pokročilých nástrojů, ale především takové, které může využít běžný uživatel. Pro GIMP tedy není problém vyrobit plakát, upravit fotografii, provést retuši nebo navrhnout nadpis či tlačítko pro web. 
 
Kritizovanou skutečností, která GIMP brání ještě ve větším rozšíření, je nutnost instalace GTK+ knihovny, a to ještě před startem instalace samotného programu. Osobně nevím, proč není instalační program jedné edice o pár megabajtů větší a instalaci GTK+ neprovede jako předkrok samotné instalace automaticky. Mnoho uživatelů by pak z něj nemělo pocit jakéhosi složitého nástroje, který potřebuje podivné knihovny. 
 
Samotný program existuje ve třech základních edicích. Kromě klasického GIMP existuje také jeho přenosná verze, kterou není potřeba instalovat a je možné ji mít nainstalovanou například na flash disku. Ta nese tradiční název GIMP Portable. Obě tyto verze jsou plně lokalizovány do češtiny. Poslední méně známou větší je pak GIMPShop. Jedná se o program, který měl dát GIMP grafický vzhled a ovládání Photoshopu. Vše nakonec dopadlo tak, že jediným rozdílem je to, že všechny panely jsou v jednom okně (jak je obvyklé), ovšem s původním vzhledem a bez lokalizace do češtiny. Jak je vidět, každý si může vybrat právě to, co potřebuje. Následující řádky budou představovat recenzi klasického GIMP ve verzi 2.4.x.

První dojmy

První dojmy budou zřejmě pro nového uživatele poněkud smíšené. Po spuštění aplikace se objeví minimálně tři okna - GIMP; Vrstvy, Kanály, Cesty,... a Tip dne. Přinejmenším čtvrté okno pak bude editovaná fotografie. Zde je potřeba říci, že GIMP je původem z Linuxu, ve kterém není problém vyčlenit jednu samostatnou pracovní plochu (většinou jsou čtyři) fotoeditoru. Ovládání je pak přehlednější a pohodlnější, než by bylo v jednotném API. Ve Windows ale více ploch nebývá zvykem a ovládání tedy vyžaduje trochu trpělivosti a učení. Cestou může být si stáhnout nějaký program, který vám více ploch vytvoří i pod okny. 
 
Jak jsme již naznačili, nemá GIMP pouze jedno okno s plovoucími nabídkami, ale oken hned několik. To bude činit začátečníkovi možná na úvod obtíže, ale je to pouze věcí zvyku.  
 
S tím souvisí i rozvržení nabídek editace. Po spuštění si nemůžete procházet přítomné efekty a celou řadu další funkcí. Ty jsou zakotveny až v menu, které je umístěno v okně s editovaným obrázkem. Ze začátku je tedy možná dobré se připravit na mírné bloudění. 
 
Graficky je vše řešeno tak, aby každý nástroj byl snadno poznatelný na první pohled. Rozmazání tedy naznačuje ruka s prstem v barevném provedení, podobně jako guma vypadá jako guma. Právě barevné ikonky v ovládacím panelu působí trochu nekonvenčně a ne dost solidně. Jsou kreslené tak, jako by byly určené dětem. To ale umožňuje snadnou orientaci a i když ne třeba zrovna nejlépe vidíte (zapomenete si brýle a podobně), program se ovládá snadno. Oproti Photoshopu je panel nástrojů širší, barevnější a dle mého soudu přehlednější a snazší k užívání, pokud ovšem máte dostatečně velký monitor. Palety všech nástrojů jsou všechny hodně "tlusté" (snadno se pak ovládají) a mohou při práci poměrně výrazně překážet. Zde by se hodil nějaký přepínač do minimalistického módu podobného panelu nástrojů z jiných foto editorů. 
 
Tipy dne jsou tvořeny poněkud jinak, než jsme zvyklí. Namísto zajímavých informací o pokročilých funkcích a možnostech byla dána přednost začátečníkům. Ti se zde mohou dozvědět nejelementárnější informace o tom, jak se co používá. Vzhledem k zacílení programu na domácí uživatele se jedná zřejmě o poměrně logický a správný krok. 
 
První dojmy jsou tedy rozpačité a nervózní. Nezvyklé ovládání, bloudění po nabídkách, obtížná použitelnost při spuštění více aplikací. Navíc dětsky vypadající panely nástrojů. Má vůbec cenu cokoli zkoušet?

Doteky

Pakliže první spuštění a též teoretický průzkum skončil poněkud nejistě, praktická práce je zcela něco jiného. GIMP je silně návykový editor, na jehož rozložení funkcí a nástroje se snadno zvyká a přechody na jiný program bývají neradostné. 
 
Ač se to zdá být na první pohled jen těžko uvěřitelné, téměř nic nemusíte hledat a přijde to pod ruku tak nějak samo. Ovládání je tedy řešeno překvapivě dobře. 
 
Zde by se možná hodila malá zmínka o lokalizaci. Ta je velice dobrá a kompletní. Co jistě není bez zajímavosti, že její autor má rád některé archaismy, takže místo "ano" se objeví "budiž" a podobně. Používat GIMP je tedy i jakási jazyková zkušenost a to rozhodně ne nepříjemná. 
 
Jediné, co mi pro běžnou práci chybělo, byl nástroj kurzor, jehož existence sice není pro práci nutná, ale je příjemná a užitečná. Obejít se bez něj stojí občas trochu nervů. Jinak si na základní operace nelze stěžovat. Práce s vrstvami je poměrně pohodlná a pro dobrý výsledek editací většinou nutná. Trochu vylepšení by si zasloužila snad jen historie, která působí krapet nepřehledným dojmem.

Panel nástrojů

Základním ovládacím prvkem celého programu je panel nástrojů, který se jmenuje GIMP (soudě podle popisky Windows) nebo prostě Nástroje (podle příkazu v menu). Zde naleznete různé možnosti výběru oblasti; jednak za pomoci obdélníku či elipsy, dále kouzelnou hůlku, výběr podle geometrických hran, podle podobné barvy či volný výběr od ruky. Ke každému je pochopitelná možnost nastavení. 
 
Dále pak nástroj na tvorbu cest (například pro text), lupu, kapátko, měřidlo vzdáleností, nástroje na přesun a změnu velikosti vrstev a ořez okrajů. Oproti Photoshopu zde není více funkcí pod jedním tlačítkem, což zlepšuje přehlednost a intuitivnost práce. 
 
Další sada nástrojů je určena především pro deformace vrstev. Nechybí tedy rotace, škálování, naklonění, perspektiva, či převrácení vrstvy podle os. Dále je zde nástroj práce s textem. Ten je na jednu stranu jednoduchý v tom, že jen píšete, můžete si zvolit font, průřez, zarovnání a podobně. Na stranu druhou - ve chvíli, kdy dopíšete, se text chová jako vrstva a musíte s ním tak pracovat. Osobně bych tedy ocenil svobodnější přístup k tomuto nástroji. Další položkou je plechovka, která umí vyplňovat jak barvou, tak vzorkem. Následuje nástroj na výplň s barevným přechodem. 
 
Dalších několik nástrojů se týká více tvůrčích nástrojů. Pochopitelně nechybí tužka z různými hroty, možnou citlivostí na tlak a chvění nebo nastavení krytí a slábnutí. Podobnými možnostmi disponuje také štětec. Samozřejmostí je také přítomnost gumy a rozprašovače. Mezi pokročilé nástroje patří klonovací razítko, perspektivní klonování, léčba nepravidelností obrázku, lokální rozostření či doostření, nesvětlání a ztmavení nebo rozmazání. 
 
V panelu je ke každému nástroji přímo možnost nastavení, což je velice příjemné a pohodlné. Právě panel nástrojů lze považovat za jednu z jeho velkých předností, která především pro neprofesionální uživatele bude velkým pozitivem při rozhodování o výběru foto editoru.

Efekty, plug in, závěr

Samostatnou kapitolou jsou efekty (zde pojmenované filtry). Naleznete zde vše potřebné od přidání šumu, až po jeho odebrání, různé druhy rozmazání, práce se světlem, automatické opravy, umělecké efekty... Zajímavostí je také filtr s širokou možností nastavení nesoucí název GIMPresionista. 
 
Samostatnou kategorii potom představují plug in. Ty umožní do GIMP přinést zcela jiné nástroje a možnosti. Profesionální grafik bude postrádat barvné kanály CMYK, které ale může snadno doplnit. Mezi nabuzenými doplňky nechybí samozřejmě především řada filtrů, nástroje pro tvorbu webu, podpora RAW či zobrazení EXIF. Hovořit tak o tom, že GIMP nemá tu kterou funkci, je předčasné a při troše chuti si jej lze vylepšit podobně jako Firefox zásuvnými moduly. 
 
Samozřejmě GIMP není jediným nástrojem na editaci fotografií, který by byl nabízen zdarma. Příkladem může být Paint.NET, který pro změnu běží v knihovnách od Microsoftu. Nabízí o něco chudší paletu funkcí, ale zase obvyklejší ovládání podobné Photoshopu. Nebo japonský Pixia, který se stává stále populárnější. Osobně mi ale připadne ještě méně tradiční, co se API týče, než právě GIMP. 
 
Možná je pravdou, že se GIMP nemůže svými funkcemi a schopnostmi rovnat Adobe Photoshop, ale pro běžného nadšeného fotografa může být dobrou volbou. Osobně ušetřené peníze investuji raději do kvalitnějšího fotoaparátu, než editoru. A myslím, že i na kvalitě fotografií se to projeví pozitivně. Na druhé straně GIMP není a asi již nikdy nebude editorem pro profesionály, jak si přávali novináři ještě před několika roky. GIMP vyrazil cestou k běžnému uživateli. Osloví také vás

2. 10. 2008

Autor:

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...