Úvod > Články > WiMax se připravuje

WiMax se připravuje

Na nejnovější technologii rychlého připojení k internetu, WiMax, se začíná upírat pozornost nových firem i velkých měst.

O co se jedná?

Zatímco klasický systém WiFi nabízí připojení k internetu na vzdálenost maximálně 100 metrů, systém WiMax je požehnán větší šíří pásma, větším rozsahem a lepší bezpečností. Tato vysokofrekvenční technologie je vyvinuta speciálně pro použití ve velkých oblastech, ať se jedná o městskou aglomeraci nebo o pustinu, kde dávají lišky dobrou noc.

Nová technologie tak odpovídá na stížnosti, které provázejí jak kabelové připojení, tak klasické WiFi nebo DSL.  Systém WiMax může dosáhnout rychlosti přenosu dat až 75 Mb/s v oblasti větší jak 16 kilometrů. Pro porovnání – starší technologie WiFi má mnohem menší rychlost přenosu a je použitelná jen na vzdálenost několika desítek metrů od hot spot, což ji předurčuje k použití doma nebo v malých kancelářích či prodejnách. 

Technické podrobnosti

WiMax navíc může podporovat až několik tisíc účastníků najednou, což ji činí ekonomičtější a výkonnější. Tato technologie je navíc více flexibilní, neboť nevyžaduje, aby se základní stanice a cílový uživatel viděli. Nezanedbatelná je také mnohem větší bezpečnost provozu a plná QoS (quality of service).

Bezpečnost nového systému nedávno vychvaloval vysoce postavený manager Fujitsu Network Communication, který připomenul, že dosahuje nejméně stejného stupně, jako standardy DOCSIS, které připravují kabeloví provideři.

WiMax bude navíc ještě letos využívat nového standardu 802.16e, který umožní plný roaming mezi jednotlivými oblastmi, čímž se celá technologie stane dokonale mobilní. Dosažení plné mobility se odhaduje na konec roku 2006. 

Není proto divu, že seznam firem, které novou technologii halasně podporují, stále narůstá, a dnes dosahuje počtu 230. Mezi nimi najdeme Cisco Systems, Motorolu, Sprint, SBC Communications, Qwest Communications, Nortel Networks, Nextel, Lucent a Time Warner Telecom.

Kdy můžeme čekat první produkty?

První produkty určené pro novou technologii by se měly začít testovat během příštích pěti měsíců, na trhu by měly být koncem roku 2006 a od roku 2007 by měly být běžnou součástí laptopů a dalších přenosných digitálních hraček, v podstatě stejně, jako je tomu dnes u systému WiFi. 

Samozřejmě zůstává otevřená otázka frekvencí – počet jednotlivých ISP, které se hlásí o frekvence, již přesáhl stovku. Zhruba polovinu frekvencí v USA dnes vlastní firmy Clearwire, Nextel a Sprint, zatím je ale volných frekvencí ještě dost.

Podle odhadů by měl počet účastníků systému WiMax dosáhnout v roce 2008 zhruba 20 miliónů. Odhaduje se, že asi polovina z nich by měla pocházet z řad lidí, kteří dnes nemají přístup k DSL nebo ke kabelu, zbytek k novému systému přejde ze systémů stávajících.

Zdá se, že stejně jako nastal přechod od klasického telefonu k mobilnímu telefonu, nastane i přechod od dnešního „drátového“ připojení k bezdrátovému mobilnímu připojení WiMax. 

Kabeloví provideři zatím nebubnují na poplach, nový systém se jim může hodit k dosažení nových zákazníků tam, kde natažení kabelu není ekonomicky výhodné. Stejné firmy mluví také o potenciální možnosti využití nové technologie k bezdrátovému přenosu dat a videosignálu na přenosná zařízení, ať už se bude jednat o multimediální přehrávače nebo přenosné digitální videorekordéry.

11. 3. 2005

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...