Úvod > Články > EK: Nabízejte internetové připojení přes optiku

EK: Nabízejte internetové připojení přes optiku

A další novinky uplynulých dní: Zítra bude představen telefon s Androidem ― Internet Explorer 8 Beta 2 už i česky ― Čipy vyráběné 22nm technologií ― a více...

T-Mobile zítra představí první telefon s Androidem

Společnost T-Mobile na zítřejší tiskové konferenci v New-Yorku představí první telefon, který bude běžet na Androidu ― mobilní platformě společnosti Google. První mobilní telefon, který se dostane do prodejní sítě, s Androidem sestavila tchajwanská společnost HTC známá svými vyspělými smartphony a komunikátory.

Přístroj se jmenuje HTC Dream a kromě jiného se pyšní i kvalitní výsuvnou QWERTY klávesnicí (přesněji řečeno, bude se vysouvat displej přístroje, klávesnice je usazena pod ním). Přesná specifikace a vlastnosti samozřejmě ještě nejsou známy, detaily přijdou až zítra. Nicméně nějaké náznaky toho, co nový komunikátor přinese, kolují médii již delší dobu. HTC Dream má být zaměřen  i na práci s mobilními 3G sítěmi a WiFi.


Ukázka z televize BBC

Android je mobilní platforma vyvíjená společností Google a založená na Linuxu. Operační systém je otevřený (tedy jeho kódy; jde o open source projekt), ale některé části SDK jsou uzavřené. Jedním z důvodů, proč Google Android vyvíjí, je právě ona otevřenost celé platformy, která umožní, aby vývojáři měli při vývoji mobilních aplikací volné ruce (konkurenční platformy jsou zatíženy nejen licenčními poplatky, ale i restrikcí ohledně softwaru).

EK: Nabízejte internetové připojení přes optiku

Evropská komise se chystá oslovit národní regulační úřady členských států, aby dohlídly na rozvoj optických sítí. Podle Komise jsou současná měděná vedení ― používaná u tolik populárního připojení přes ADSL ―  už zastaralá a dnešním nárokům na datový přenos nedostačující.

Neelie Kroesová, většině lidí známá především svým tvrdým postojem vůči Microsoftu, řekla, že optické sítě představují rámec, jenž umožní společnosti rovnoprávný přístup k internetu. Podle ní je rozvoj optických sítí důležitý i pro udržení konkurenceschopnosti evropských ekonomik.

Není žádným tajemstvím, že co se týče optických sítí, Evropská unie za "optickými velmocemi", jako je Japonsko, Jižní Korea či Spojené státy, značně zaostává. Podle posledních odhadů je v Evropské unii jen asi milion optických přípojek, kdežto přípojek klasickým metalickým vedením (mědí) je 229 milionů1. Podle prognóz se do rozvoje optiky má do roku 2011 investovat až 20 miliard eur.

Evropská komise bude rovněž usilovat o to, aby regulátoři zatlačili na dominantní operátory a ti konkurenčním společnostem umožnili snazší přístup ke své síťové infrastruktuře. Důvodem je, aby příchozí konkurenční poskytovatelé mohli snadno pokládat svá vlastní optická vlákna, a tak co nejrychleji hotové přípojky nabízet koncovým zákazníkům.

Hackeři napadli stránky Národní gardy. Ta teď ohrožuje návštěvníky malwarem

Server ComputerWorld.com upozornil s odvoláním na zjištění české společnosti AVG, že stránky Texaské národní gardy byly napadeny hackery. Ti webový server nakazili zákeřným softwarem, jenž ve výsledku ohrožuje návštěvníky stránek a snaží se je připravit o peníze. Malwarová nákaza je navíc maskována rootkitem, který se do počítače s operačním systémem Windows dostane webovým prohlížečem společně s „viditelnou“ nákazou. Podle Rogera Thompsona z AVG Technologies k útoku došlo ve středu 17. září.

Ještě druhý den po odhalení stránky nákazu stále podstrkávaly návštěvníkům. V e-mailové zprávě určené redakci ComputerWorldu mluvčí Texaské národní gardy napsal, že o problému vědí a pracují na jeho vyřešení.

Malware se snaží od lidí vylákat peníze; jde o běžnou cestu, jak toho chce docílit. Nákaza se do Windows nainstaluje přes webový prohlížeč a po samospuštění se tváří jako výstraha Windows, upozorňující na infekci systému. Nabídnuto je vyléčení nákazy za 49,95 dolarů, které má oběť zaplatit platební kartou. Podle AVG má útočníkův server ležet někde v Rusku.

Internet Explorer 8 Beta 2 už česky

Jestliže jste v minulých dnech zatoužili vyzkoušet druhou zkušební verzi Internet Exploreru 8, možná vás odradila absence české lokalizace. Zoufat si však už nemusíte, protože Microsoft svůj připravovaný webový prohlížeč vydal v dalších jazykových mutacích včetně češtiny.

Připomeňme, že Internet Explorer 8 je stále v testovací fázi, takže není ještě vhodný pro každodenní používání. Nicméně Microsoft od předchozí testovací verze Beta 1 odvedl kus práce a jak sám v tiskové zprávě píše, IE 8 Beta 2 už může i do počítačů široké veřejnosti. "Zatímco Beta 1 byla určena především programátorům a webovým designérům, druhá testovací verze obsahuje takové funkce, které usnadňují a zpříjemňují práci s internetem již širokým řadám uživatelů," stojí ve zprávě na stránkách MS.

Chcete-li nejprve vidět, co nového Internet Explorer 8 přináší, podívejte se do zmíněné tiskové zprávy. Jak se můžete dočíst, mezi největší novinky patří například inteligentní vyhledávání, Web Slices, akcelerátory, filtr SmartScreen, prohlížení v režimu InPrivate a kvůli eliminaci problémů s webovými stránkami psanými pro současnou verzi Exploreru "Osmička" obsahuje i režim kompatibility. Na stránkách MS najdete i snímky tohoto prohlížeče s důrazem na zmíněné funkce.

Další informace na webu věnovanému tomuto prohlížeči: www.microsoft.cz/ie8

IBM bourá mantinely: výroba čipů až k 22 nanometrům

Omílá se to sice dokola, ale fyzici a inženýři pracující v odvětví výroby čipů dobře vědí, že miniaturizovat součástky nepůjde donekonečna. Přitom neustálé snižování rozměrů součástek s sebou nese mnoho výhod: taková zařízení jsou méně energeticky náročná, účinnější a výkonnější (například na jeden čip se vleze více dílčích tranzistorů).

Při miniaturizaci však vědci musejí překonávat různé fyzikální překážky (hlavně co se týče ztrát elektrického proudu ― tento problém se objevil už u výrobní technologie 90 nm a přetrvává i dnes). Už v nedávné minulosti se musela řešit řada svízelí, která však díky pokročilejší technologii byla jakžtakž vyřešena . Dnešní čipy společnosti Intel jsou vyráběné 45nm technologií (nanometr je miliardtina metru), ale určitě ještě nejsou tím posledním ve vývoji. Intel oznámil, že chce už v příštím roce na trh uvést nové procesory stavěné na vzdálenostech 32 nanometrů. Ovšem ještě níže chce postoupit společnost IBM. Ta teď oznámila, že se vrhá na výrobu čipů s výrobní technologií na 22 nanometrech. Klíčem k úspěchu v inovativním výrobním postupu jsou  nové matematické modely, díky kterým se příslušně upraví tvar masek (ty se používají při fotolitografii zárodku čipu) a taky charakteristika světelného zdroje, kterým se do zárodku procesoru vysvěcují obvody. Nová technologie má pomoci hlavně při výrobě flash pamětí NAND a paměťových karet cestou klasické litografie.


1 Aktualizované číslo pochází ze zdroje Idate, Digiworld, 2008.


22. 9. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

 

Facebook odstraní záložku Zprávy

Meta ukončuje kartu Facebook News. Nechce už vydavatelstvím dále platit za zpravodajský obsah.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...