Úvod > Články > Vývoj kolem Windows 7

Vývoj kolem Windows 7

Na světě je další sestavení připravovaného operačního systému, který by už brzy měl nahradit Windows Vista.

Blízcí partneři Microsoftu dostali do rukou další vývojovou verzi Windows 7, nesoucí označení Milestone 3 (Třetí milník/Build 6780). Ačkoli ti o M3 oficiálně mluvit nesmí, někteří lidé, co s tímto systémem přišli do styku, se na blozích a v médiích dělí o své postřehy. Od předchozích vývojových verzí M1 a M2 se toho změnilo hodně, hlavně pod kapotou „Sedmiček“, ale M3 už přinesla i viditelné změny: Hlavně dochází ke změně grafického rozhraní aplikací.

Jádro zůstává, problémy se opakovat nebudou

Přes všechny spekulace o zcela novém jádru Windows 7 musíme konstatovat, že žádná revoluce se konat nebude. Microsoft sice pracuje na nových konceptech operačních systémů, ale ty se v blízké budoucnosti na trhu neobjeví. Srdce Sedmiček se bude zakládat na jádře, jaké je ve Vistách a jaké má i Windows Server 2008. Vývojáři ho jen řádně vypilují. Důvod nasazení stejného kernelu je jasný: uživatelé se při přechodu z XP na Visty museli potýkat se spoustou problémů s kompatibilitou: museli čekat nejen na nové ovladače hardwaru (což je v některých oblastech problém i dnes; a „starší“ zařízení se ovladačů už vůbec nedočkají), ale nemohli spouštět ani řadu softwaru. V případě specializovaných programů s drahou licencí je to opravdu pro mnoho uživatelů problém. Aby tedy Microsoft předešel stejné situaci i se Sedmičkami, nový systém vlastně postaví na současné architektuře. Z tohoto pohledu budou Windows 7 opravdu zdokonalenými a dotaženými Vistami.

Tuto skutečnost vlastně už na konci června potvrdil senior viceprezident Microsoftu Bill Veghte, když v otevřeném dopise zákazníkům napsal: „Vyjádřili jste také přání nemuset se u příští verze systému Windows potýkat se změnami kompatibility, jaké nastaly v počátcích zavádění systému Windows Vista. Proto je naší strategií u systému Windows 7 použít tutéž architekturu jako v systému Windows Vista, a zajistit tak přímočarý proces migrace na verzi Windows 7.“

Dotykové displeje

Jednou z novinek, jež se ve Windows 7 objeví, je podpora ovládaní systému dotekem. Microsoft tuto technologii používá například ve svém produktu „Surface“, multimediálním stole, který umožňuje dotykovou interakci více uživatelů s počítačem a rychlý přístup k digitálním obsahu. Samotný Surface v akci si můžete prohlédnout zde.

Vícedotyková podpora ve Windows Seven

Méně otravných dotazů

Vzpomeňme ještě na další rysy Windows 7. Hodně přepracovaný má být UAC ― řízení uživatelských účtů. Tato funkce vzešla sice z velice dobrého nápadu, avšak její provedení ve Vistách se minulo účinkem. Namísto ochrany operačního systému před neautorizovanými zásahy UAC svými dotěrnými a v mnoha situacích zbytečnými dotazy často vede uživatele k tomu, aby hledali způsoby, jak jej vypnout. Tohle by se mělo v Sedmičkách změnit. UAC by se měl dotazovat jen v případě úkonů, které si opravdu žádají práv superuživatele.

Synchronizace s webem a mobily, větší výkon a lepší odezva

Dalším přislíbeným rysem Sedmiček bude rozšířená provázanost s webovými službami a hlavně mobilními zařízeními. Bill Gates se nechal slyšet, že díky provázanosti Sedmiček se službami Windows Live, které se stále vyvíjejí, a v době vydání Sedmiček by měly být daleko rozvinutější, nebude už tak složité se pohybovat mezi různými počítači ― upozorňoval, že dodnes je velký problém obsluhovat více počítačů, protože ať už jde o aplikace, nebo dokumenty, člověku dá hodně práce, než více počítačů přivede do stejné použitelné podoby. Sedmičky by měly využívat webových služeb tak, že nebude nutné neustále něco ručně předělávat a synchronizovat.

Stejně tak přislíbil, že nové Windows už nebudou tak náročné na hardwarové prostředky. Výkon počítačových komponent sice neustále stoupá a jejich cena klesá, ale přesto je podle Gatese nutné systém optimalizovat tak, aby s hardwarem pracoval co nejefektivněji. Zejména jde o zdokonalenou práci s operační pamětí, grafickými kartami a pevnými disky.

Současně s tím se na oficiálním blogu Windows 7 začala hovořit o optimalizaci startu celého systému. Microsoft je znepokojen, že podle průzkumu spoustě uživatelů Windows Vista startují poměrně dlouho ― cílem Microsoftu je, aby nové Windows startovaly do 15 sekund.

Inspirace z Office 2007

Jednou z novinek, která je vlastně už potvrzena ze strany mnoha nezávislých zdrojů, které měly přístup k současné vývojové verzi Windows 7, je, že některé integrované aplikace v Sedmičkách dostanou zcela nové grafické uživatelské rozhraní (GUI). Ano, jak prozradil podnadpis, půjde o nástrojovou pásku (ribbon), která je známá uživatelům posledního kancelářského balíku MS Office 2007.

Zatímco jedni jsou z ní nadšeni, protože v mnoha směrech ulehčuje práci s dokumenty, druzí ji kvůli radikální změně, jíž přináší, nemohou ani vystát. A vlastně mají pravdu i ti kritici, kterým se nelíbí, jak ribbon nešetrně plýtvá s místem na obrazovce (hlavně na noteboocích se širokoúhlými displeji je plýtvání zřetelné). Je tedy jasné, že rozporuplně ponesou změnu GUI uživatelé i ve Windows. Na obrázku níže můžete vidět snímek WordPadu, jednoduchého textového procesoru, který je uživatelům Windows znám už od Windows 95. Orientace rozhraní směrem ke vzhledu Word 2007 je zde více než zřejmá. Ribbon se objevuje i u aplikace Malování. 

Ribbon v Malování, Windows 7 M3

Ribbon v Malování, Windows 7 M3, zdroj: Uxevangelist

Ribbon ve WordPadu, Windows 7 M3

Ribbon ve Wordpadu, Windows 7 M3, zdroj: Uxevangelist

Chybí některé aplikace

Když se už bavíme o posledním sestavení Windows 7 M3, musíme poznamenat, že z nich Microsoft odstranil některé aplikace, jež známe z minulých verzí Windows. Jmenovitě Sedmičky už údajně nebudou obsahovat například Kalendář, Mail, Movie Maker, Fotogalerii či Kontakty. Všechny tyto aplikace jsou totiž součástí balíku Live aplikací, který si každý může stáhnout z internetu. (Že by šlo o zásah amerických úřadů, které na vývoj Windows 7 patrně dohlížejí? ― už dříve se totiž mluvilo o tom, že Sedmičky budou pod drobnohledem regulátorů.)

Kdy vyjdou?

Jedna z hlavních otázek zní, kdy vůbec vyjdou Windows 7? Přesné datum neznáme a nezná ho ani Microsoft. Už dříve se představitelé redmondské společnosti nechali slyšet, že se ale na každý pád nebude opakovat situace z doby před vydáním Vist, které vyšly až po pěti letech od vydání Windows XP. Microsoft slíbil, že nové verze Windows bude od sebe dělit zhruba tříletá vývojová prodleva. Podle toho by Sedmičky měly vyjít někdy ke konci roku 2009 nebo zkraje roku 2010. Jak to však bude vypadat ve skutečnosti, se teď můžeme jen dohadovat. Zlí jazykové tvrdí, že Microsoftu vývoj nepůjde od ruky tak, jak by si představoval, a že střízlivější odhad pro vydání nové verze připadá spíše na první polovinu roku 2011.

O roku uvolnění hodně napoví následujících několik měsíců: chce-li Microsoft totiž opravdu vydat ve slibovaném termínu, měl by co nejdříve vydat první beta verzi. Vzpomeňme si, jak dlouho trvalo, než se dnešní Visty dostaly z fáze první beta verze k hotovému produktu. Beta 1 Windows Vista vyšla v červenci 2005 a hotová (RTM) byla v listopadu 2006, což je tedy celkem 16 měsíců. Takže pokud se budeme držet tohoto časového intervalu cca roku až roku a půl, pak by Windows 7 měly opravdu vyjít zhruba v první polovině roku 2009.

24. 9. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...