Úvod > Články > Vyšel opravený Firefox. Někteří lidé neměli přístup k heslům

Vyšel opravený Firefox. Někteří lidé neměli přístup k heslům

A další novinky uplynulých dní: T-Mobile zákon neporušil, říká ÚOOÚ ― Policie zabavila údajně pirátská CD a kazety na gymnáziu ― a více...

T-Mobile zákon neporušil, říká ÚOOÚ

Možná si někteří čtenáři vzpomenou, že na samém počátku června se začalo hovořit o obchodu mezi T-Mobilem a Komerční bankou: rozhořčení klienti tohoto mobilního operátora si stěžovali, že jim začaly chodit nabídky kreditních karet Komerční banky a stejně tak jim kartu banka nabízela přes telefon. Zákazníkům T-Mobilu se nelíbilo, že operátor prodal osobní údaje třetí straně. Vše proto převzal k vyšetřování Úřad na ochranu osobních údajů. 

T-Mobile nařčení z nějakého ilegálního postupu tehdy okamžitě odmítl. „T-Mobile nikdy neprodal databázi svých klientů Komerční bance a obě společnosti postupovaly eticky a v naprostém souladu s platnou legislativou v oblasti ochrany osobních údajů. T-Mobile začal nabízet v rámci svého věrnostního programu T-Mobile Bonus kreditní kartu jako společný produkt s KB. T-Mobile poskytl partnerovi tohoto projektu pouze takové údaje, které jsou nezbytné pro uskutečnění nabídky, ale z nichž konkrétní osoba není určená nebo určitelná. Nešlo tedy o osobní údaje. Kompletní údaje - jméno, adresa, rodné číslo, telefon - poskytuje zákazník bance sám až v okamžiku, kdy se rozhodne k aktivaci karty tím, že vyplní a odevzdá aktivační kupon ke kartě,“ stálo v tiskové zprávě společnosti. 

Podle výsledků ÚOOÚ mobilní operátor opravdu zákon neporušil. Informoval o tom zpravodajský server ČTK. "Úřad byl nucen konstatovat, že stěžovatelé podepsali smluvní podmínky, které umožňují předání jejich osobních údajů," uvedl předseda úřadu Igor Němec. Zopakoval také staré známé pravidlo, že lidé si mají pořádně přečíst, co ve smlouvách podepisují.

T-Mobile Komerční bance předal nejen osobní údaje svých klientů, ale rovněž i přehled o tom, jak se spotřebitelsky chovají. Celkem mělo jít až o 800 000 vytipovaných lidí, kterým pak byly kreditní karty nabízeny.

Microsoft vydal tři "Extras" pro Vista Ultimate

Pamatujete si na reklamní sliby Microsoftu, že majitel nejdražší edice Windows Vista bude moci z webu Microsoftu zdarma stahovat spoustu rozšíření pro svůj operační systém? Časem se mezi lidmi trochu na "Extras" pozapomnělo, třebaže dříve zákazníci byli z nesplněných slibů hodně rozčarovaní. Žádné unikátní rozšíření Vist se k nim totiž vůbec nedostalo.

Microsoft postupně uvolnil několik balíčků v podobě zvukových schémat či různých "vylepšení" na pozadí plochy a teď přichází z již šestou dávkou. Nicméně podle reakcí uživatelů třeba i v komentářích k oznámení vydání ani nové doplňky nejsou pořád tím, co by se za Extras dalo považovat.

Prvním doplňkem je Microsoft Tinker: jednoduchá logická hra, skládačka. Druhým balíčkem je sada zvuků pro systémová hlášení Windows, přičemž zvuky pocházejí z výše zmíněné hry. A třetí doplněk je sada pohyblivých obrázků na pozadí pracovní plochy.

Ultimate Extras se majitelům Windows Vista Ultimate nainstalují samy přes Windows Update.

Vyšel opravený Firefox. Někteří lidé neměli přístup k heslům

Mozilla 25. září vydala opravenou verzi svého webového prohlížeče Firefox. Záhy se však ozvali uživatelé, že aktualizací na Firefox 3.0.2 přišli o možnost použití uložených hesel. Ačkoli některá média hovořila o "smazaných heslech", "ztracených heslech" atp., situace nebyla zas tak vážná, jak se zdálo. Představitelé Mozilly uživatelům vzkázali, že hesla smazána nebyla, že opravený Firefox (řešící mimochodem 11 bezpečnostních děr) obsahuje jen chybu, která způsobuje, že Firefox či jeho správce hesel si nerozumí s texty s nestandardními znaky a diakritikou.

Problém se dá vyřešit například tak, že si uživatel zazálohuje profil, odinstaluje aktualizovanou verzi prohlížeče a nahradí ji předchozí verzí 3.0.1. K zálohování se dá použít nástroj MozBackup.

Mozilla ale nelenila a chybu napravila v dalším vydání Firefoxu ― z českých stránek se ale ještě v době psaní článku verze 3.0.3 nedala stáhnout. Pokud se vám neobjeví ani po pár dnech upozornění na opravu, stáhněte si nejnovější Firefox přímo ze stránek Mozilla.com.

Policie zabavila údajně pirátská CD a kazety na gymnáziu

Asi sto nosičů CD a kazet, jež jsou určeny k výuce jazyků, zabavila policie na ústeckém Gymnáziu dr. Václava Šmejkala. Podle policistů existuje podezření, že byly pořízeny nelegálním kopírováním. Na případ upozornil zpravodajský server iDnes.cz

Podle iDnes.cz proběhla razie v prostorách školy ve středu večer. Policie se k ní rozhodla na základě udání.

Policisté zabavili CD nosiče pro výuku angličtiny, němčiny a francouzštiny, a to takové, které neměly originální obaly. Zabavený materiál putoval na expertízu, jejíž výsledky budou známy za několik měsíců. Do té doby budou studenti bez pomůcek, ale pedagogové prý uvažují, že už kvůli maturitám koupí nové z vlastních peněz.

Učitelé přiznali, že CD kopírují, ale vždy po jednom kuse z originálu, což jim autorský zákon samozřejmě umožňuje. Odmítají tak, že by škola byla centrem ilegálního kopírování autorsky chráněných děl. Server iDnes oslovil i mluvčího protipirátské organizace BSA, který upozornil, že učitelé či studenti můžou porušovat autorský zákon i tehdy, když si kopírují části učebnic.

Naproti tomu ředitelka české pobočky Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI) si myslí, že pokud škola pořídí kopii pro každého učitele, který disk používá výhradně k výuce, je vše naprosto v pořádku. "Nemohu ale hovořit za soud," sdělila iDnes.

29. 9. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...