Úvod > Články > BSA zase straší kvůli pirátským kopiím softwaru

BSA zase straší kvůli pirátským kopiím softwaru

Protipirátská organizace BSA v posledních dnech poslala do zhruba 17 000 firem dopis, v němž varuje před používáním nelicencovaného softwaru. Hrozí nejen vysokými finančními postihy, ale připomíná i možnost odnětí svobody.

„Liebesbrief“ od BSA i pro nevinné ― presumpce viny?

Organizace BSA, ve které se sdružuje několik známých výrobců softwaru včele s Microsoftem, nabádá vedení spousty českých firem, aby byla obezřetná př používání komerčního softwaru a jakékoliv nesrovnalosti ohledně licencí okamžitě řešila. Varování dostalo celkem asi 17 tisíc tuzemských společností, a to aniž by jakkoliv byly v hledáčku policie kvůli možnému podezření z porušování autorského zákona. Podle Jana Hlaváče, tiskového mluvčí aliance BSA, v tom žádný problém není, protože jde o preventivní akci v rámci osvětové kampaně.

Samotný dopis je rozdělen do tří částí, které společně nesou zprávu: Vyslechněte nás, otevřete oči, promluvte si s námi. Pozornému čtenáři neunikne, že motiv hlavičky dopisu jsme už mohli vidět mnohokrát.

 

Vzkaz BSA

 

Nechtějí o BSA ani slyšet...

Tiskový mluvčí BSA v dopise upozorňuje management vybraných firem, že za používání nelicencovaného softwaru hrozí nejen vysoké finanční pokuty, ale i propadnutí věci a až pětileté vězení.

„[Poškození výrobci softwaru] mohou žádat až dvojnásobek hodnoty nelegálně užívaného softwaru. Namísto 200 tisíc korun tak pachatelé mohou za software zaplatit až 600 tisíc korun: 400 tisíc jako kompenzaci a 200 tisíc za legální nákup licencí,“ řekl už dříve v Jan Hlaváč.

Nevědomost neomlouvá

Podle BSA se ve firmách nelicencovaný software často používá i bez vědomí managementu a majitelů. Tato skutečnost však vedení neomlouvá a ani nezbavuje odpovědnosti. „Ve vlastním zájmu musí vytvořit prostředí, které aktivně zabraňuje porušování autorských práv a systematicky umožňuje hospodaření se softwarem. Tak jako se management nemůže vzdát zodpovědnosti za chybně vedené účetnictví, tak se nemůže distancovat od nelegálního užívání softwaru,“ řekl Jan Hlaváč.

V dopise se proto ptá: „Víte například, co si do počítačů instalují zaměstnanci?“ A radí, aby vedení firmy provedlo audit, jenž ukáže, co vše je na počítačích nainstalováno. Problémem bývá i to, když firma řádně software zakoupila, ale používá jej ― třeba nevědomky ― na více počítačích, než jim umožňuje zakoupená licence.

Malé a střední firmy

Výstražný dopis v minulých dnech obdržely zejména malé a střední podniky. Právě v nich podle BSA dochází nejčastěji k porušování autorských práv. Protipirátská organizace se zaměřila na společnosti, jež se věnují technickým oborům a kreativní činnosti. „Ve firmách podnikajících v oborech, jakými jsou výroba, reklama, konzultační služby, projekční činnost, návrh konstrukcí či design, se podle našich analýz vyskytuje nejvíce nelegálního softwaru,“ vysvětluje dále Jan Hlaváč.

Nicméně kvůli tomu, že se zaměřuje právě na malé podniky, se i ve světě BSA často setkává s kritikou. Malé firmy totiž často nemají dost prostředků a odvahy, aby se BSA, v jejímž čele ― tiše ― stojí gigant Microsoft, v případě křivého obvinění a s ním spojeným poškozením nejen jména, ale i provozu, postavily. BSA totiž není neomylná ― jak jsme se ostatně mohli přesvědčit například v případě českých společností Digisys či Mironet. (O tom však jindy.)

K razii jen kousek

Jan Hlaváč dříve nepozapomněl připomenout, jak dochází k policejní razii ve firmách. „Policejní razie ve firmách podezřelých z užívání nelegálního softwaru se uskuteční nejčastěji na základě oznámení někoho zevnitř firmy či z jejího okolí. Takových oznámení dostáváme každoročně mnoho desítek, a pokud jsou věrohodná, podáváme na takové firmy trestní oznámení. Lidé se ale často obracejí s oznámením přímo na policii.“  Důvodem k takovému oznámení bývá prý nejčastěji osobní msta, ale i nesouhlas s nelegálním počínáním firmy.

Nezřídka kdy za udáním, ať už přímo policii, či BSA, stojí i konkurenční boj. Tento problém se podle BSA týká hlavně takových oborů, kde jsou využívány speciální a drahé komerční programy. Zejména jde o firmy, které zaměstnávají architekty, projektanty, designéry a návrháře průmyslových konstrukcí. „Konstrukční software je pro tyto obory klíčovým nástrojem podnikání a jeho cena může tvořit podstatnou část nákladů firmy. Pokud konkurence užívá takový software nelegálně, může výrazně snížit ceny služeb. To se poctivým firmám samozřejmě nelíbí, a pokud o takových praktikách vědí, informují nás,“ říká Jan Bucek ze společnosti Autodesk.

Sjednejte nápravu, necháme vás na pokoji

V dopise organizace BSA dále nabádá, aby vedení společností v případě nesrovnalostí, které na svých počítačích odhalí, neváhala a sjednala nápravu kontaktováním BSA, která poradí, jak dále postupovat. Nejlepším termínem pro zlegalizování používaných programů ― nebo pro jejich odstranění z prostředí firmy ― je právě letošní říjen. „BSA [v tom případě] nezapočne žádné kroky proti firmám, které budou během této doby řešit případné nedostatky v licencích k softwaru. Pokud se nám neozvete, může se stát, že Vás budeme kontaktovat sami.“

Firmy, které mají podezření na nesrovnalosti v licencích, se samozřejmě mohou obrátit přímo na autorizované prodejce softwaru, což bude asi častější scénář. Málokdo by se u u BSA chtěl hlásit dobrovolně.

3. 10. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.