Úvod > Články > T-Mobile účtuje i za prozvonění

T-Mobile účtuje i za prozvonění

A další novinky uplynulých dní: Nvidia má velké problémy s mobilními grafikami ― Vyšla Opera 9.6 ― Nové Wine vylepšuje podporu mnoha programů a her ― a více...

Nvidia má další problémy s grafikami. Teď si stěžuje Apple

Společnost Nvidia se už nějaký ten pátek potýká se stížnostmi na své mobilní grafické karty (G8x pro notebooky). Kvůli vadným čipům na ni v USA byla podána hromadná žaloba a dokonce ji za podvod žalují i vlastní akcionáři, kteří jsou rozhořčení tím, že Nvidia o vadných čipech měla vědět od začátku listopadu 2007, ale problém neřešila a záměrně prý poskytovala nepravdivé informace.

Uživatelé si stěžují, že grafické čipy této společnosti selhávají kvůli přehřátí, načež samozřejmě selhává i celý systém a počítač je nepoužitelný. Někteří výrobci notebooků sice vydali aktualizaci BIOSu, ale ten prakticky nic neřeší, pouze zvyšuje frekvenci zapínání větráčku. Za chybu s přehříváním grafických čipů podle všeho může špatně zvolený výrobní materiál. 

Problém teď potkal i majitelé laptopů od Applu. Zástupci společnosti varují, že vadné grafické čipy se objevují i ve výrobku MacBook Pro. Společnost Apple se proto rozhodla svým zákazníkům prodloužit záruku. „Po prošetření situace ze strany Applu se zjistilo, že chyba se týká některých počítačů MacBook Pro s grafickými procesory GeForce 8600M GT,“stojí na blogu společnosti. „Jestliže grafický procesor Nvidia ve vašem MacBook Pro selhává nebo selže během dvou let od zakoupení počítače, oprava bude provedena zdarma, a to i tehdy nevztahuje-li se na váš MacBook Pro záruka“. 

Opera 9.6 řeší neduhy předchozí verze

Na webový prohlížeč Opera 9.50 se čekalo hodně dlouho a jeho fanoušci byli velice netrpěliví. Hlavně kvůli novému vykreslovacímu jádru, které z Opery, alespoň na čas, udělalo v mnoha ohledech nejrychlejší browser. V půlce června sice nová Opera vyšla, ale ihned se objevily kritické hlasy, které jejím vývojářům spílaly. „Devětapůltá“ verze obsahovala řadu chyb, které uživatelům znepříjemňovaly procházení webu, práci s poštou i RSS. 

Uvolněné malé aktualizace sice spoustu z nahlášených problémů vyřešily, ale větší aktualizace přichází až nyní s verzí 9.6. Kromě toho nová Opera přináší i nové funkce, hlavně co se týče práce s RSS (zobrazuje náhledy před samotným přihlášením k odběru), vylepšuje synchronizaci, práci s poštovním klientem, protokolem IMAP či POP. Došlo i k vylepšení podpory webových standardů a už by prý tolik neměli trpět uživatelé verze pro Unix/Linux, kterým těžké chvíle připravovaly webové stránky s flashovými prvky. 

Změn je daleko více, ty si můžete prohlédnout v seznamu. Stahujte zde (Opera umí samozřejmě i česky).

Vyšlo Wine 1.1.6 ― vyšší stabilita programů

Uživatelé linuxových a unixových operačních systémů mají důvod k další malé radosti. Vývojáři Wine ― softwaru, díky kterému je možné na různých *nixových operačních systémech spouštět aplikace napsané pro systém MS Windows ― vydali další vývojovou verzi. 

Wine 1.1.6 samozřejmě obsahuje obligátní řešení nahlášených problémů a různá vylepšení. Těch si všimnou hlavně ti uživatelé, kteří pod Linuxem a dalšími podobnými systémy spouštějí kancelářský balík MS Office 2007, Adobe Photoshop CS3 nebo si chtějí zahrát různé hry. Vývojáři oznamují lepší podporu pro hry jako Oblivion nebo Black & White 2. Vyřešeno bylo dále třeba černání obrazovky při spuštění Win32 GTK aplikací nebo problémy spojené s během AutoCAD 2005. 

Kompletní seznam změn naleznete zde

Wine si můžete stáhnout buď přímo z domovských stránek tohoto projektu, nebo ze specifického repozitáře vašeho operačního systému. 

T-Mobile účtuje prozvonění

Mobilní operátor T-Mobile účtuje za prozvonění. S touto skutečností přišli reportéři z televizního pořadu České televize Černé ovce. 

Jak se můžete dozvědět z reportáže Černých ovcí, T-Mobile si naúčtoval sto osmdesát korun za prozvonění z Dánska. Český telekomunikační úřad však varuje, že operátor tím porušil zákon. Za jedno prozvonění, čili nespojený hovor, T-Mobile svému zákazníkovi naúčtoval 13,90 Kč, takže po celkem třinácti prozvoněních se konečná částka za roaming vyšplhala na 180 Kč. Na stížnosti zákazníka T-Mobile reagoval slovy, že dánský roamingový partner si sám nespojené hovory účtuje, takže z tohoto pohledu je vše v pořádku. 

Poté, co se do případu vložil reportér české televize, T-Mobile uznal pochybení. Ne však co se samotného zúčtování prozvonění týče, ale ohledně výše účtované částky. Mobilní operátor nespojené hovory z Dánska neměl zpoplatňovat částkou 13,90 Kč za „minutu“, ale 92 haléřů za minutu neuskutečněného hovoru. 

Český telekomunikační úřad ale dále tvrdí, že i bez ohledu na účtovanou částku T-Mobile porušuje zákon. Tisková mluvčí ČTÚ Dana Makrlíková upozorňuje, že podle zákona o cenách musí být konečná cena odvozena od měrné jednotky, což v tom případě znamená, že ve vyúčtování je nula minut, měrná jednotka je nula, takže celková cena je nula. 

T-Mobile se ale hájí slovy, že v jeho ceníku je o zpoplatnění prozvánění zmínka: „Nezodpovězené hovory jsou účtovány, viz sazba níže.“ Žádná sazba však uvedena v ceníku není.

Tisková mluvčí ČTÚ ovšem dále upozorňuje, že nespojené hovory naúčtoval T-Mobile, ne dánský operátor. Navíc podle ČTÚ v Evropské unii snad není operátor, který by nespojené hovory opravdu zpoplatňoval. T-Mobile nato reagoval slovy, že dánský operátor prozvonění T-Mobilu naúčtoval. Reportér české televize se proto s dánskou stranou spojil a zjistil, že nic takového se nestalo. Dánský operátor si prý nic neúčtoval. To T-Mobil ale zase odmítl a slova zástupce dánského operátora označil za nepravdu. Odvolával se na příslušnou smlouvu, kterou však ukázat nemůže. 

Po několika dnech, co byl případ zmedializován, T-Mobile oznámil, že zpoplatnění prozvonění ruší.

Vyšla Mandriva Linux 2009

Podzim je tradičně ve znamení vydávání nových verzí mnoha populárních operačních systémů s jádrem Linuxu. Za chvíli vyjde například u začátečníků asi nejpoužívanější systém Ubuntu. Před pár dny se na světlo světa dostala další oblíbená a snadno ovladatelná linuxová distribuce Mandriva 2009. 

Jak už to tak chodí, vývojáři díky novému linuxovému jádru slibují dokonalejší podporu různých zařízení a notebooků. Přepracován byl i instalátor systému a také centrum nastavení (ten stejně jako Yast v systému (open)SUSE od Novellu díky „klikacímu charakteru“ ulehčuje práci s nastavováním hardwaru, softwaru i různých služeb). Vývojáři Mandrivy se chlubí i tím, že se jim podařilo snížit dobu startu systému a slibují i lepší podporu WiFi síťových karet (pro čipy Atheros byl zvolen nový ovladač ath5k namísto madwifi). 

Mandriva Linux 2009 

Mandriva 2009 ― grafické desktopové prostředí KDE 4

Jako ostatní vývojáři linuxových systémů i tým Mandrivy zvolil jako hlavní grafické desktopové prostředí nové KDE 4, které pomalu vytlačuje KDE 3 (3.5.10 lze však nainstalovat také). Přítomné je samozřejmě i další populární prostředí GNOME 2.24. 

Poznámky k vydání naleznete zde. Stahovat můžete buď z webu, nebo přes BitTorrent. Stránka s odkazy na stažení instalačních obrazů zde.

13. 10. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...