Úvod > Články > Léčíme se on-line

Léčíme se on-line

Námět na tento článek mě napadl v průběhu virózy, kterou jsem v nedávné době prodělal. Při pocení se mi v hlavě honila myšlenka, zda je možné si léky na nemoc pořídit, aniž bych vytáhl paty z domu. Odpověď je ano. Bohužel je tady jedno ALE.

Nemoc, kterou jsem prodělal (bolest v krku, kašel, teploty, zimnice, celková slabost) mi vynesla 19-denní pokoj na lůžku, ve kterém jsem se spokojeně krmil pěti druhy léčebných přípravků. Jelikož jsem člověk, který se chce, pokud to jde, návštěvě doktora vyhnout, první 3 dny (pátek + víkend) jsem ležel v posteli a bral Neo-Angin a Panadol Extra. Oba léčebné přípravky jsou volně dostupné a jsou k sehnání za přijatelné peníze v každé internetové a samozřejmě i kamenné lékárně.

Ovšem bohužel, já jako domácí lékař jsem neuspěl, a tudíž mě následující pracovní den čekala návštěva u profesionála. Výsledkem bylo obdržení antibiotika Duracef (na bolest v krku) a přípravku Ambrobene (na vykašlávání). Po sedmi denní léčbě všechny příznaky nemoci odezněly, až na jeden  - bolest v krku. V této chvíli nastupuje na scénu odborník z ORL, jenž započne druhou fázi mého léčení. Získávám léčebný přípravek Duomox, který je určen k léčení infekčních onemocnění způsobenými bakteriemi, dále lék Ibalgin a roztok určený k inhalaci s názvem Bioparox (léčení zánětů a infekcí sliznice hltanu). Všechny léky jsem zakoupil v klasické kamenné lékárně.

Nabízí se otázka. Koupil bych všechny užívané léky, aniž bych vylezl z postele? Při bližším zkoumání nabídky on-line lékáren se nám odpověď odhalí. Pojďme tedy zkoumat.  

On-line lékárny a velké ALE

Sortiment zboží, jež jsme schopni v dnešní době koupit z tepla domova, se rozšiřuje každou minutou. Léky nejsou výjimkou. On-line obchodů s tímto druhem zboží je celá řada a jejich nabídka je velice pestrá. Vybírat lze z velkého množství léků, léčebných přípravků, zdravotnických pomůcek, vitamínů, minerálů, zdravé výživy, atd., jež jsou na webu přehledně uspořádány. Pokud bychom se tedy věnovali lékům, jsou k nalezení nejčastěji v sekci „Léky volně prodejné“ (tedy bez předpisu), nebo jsou léky přímo rozdělené podle druhu nemoci.  Výběr je značný a opravdu uspokojí téměř každého, avšak jak již název napovídá, jedná se o léky volně prodejné, a právě zde je zakopán pes (a naše ALE). Pro většinu nemocných znamená návštěva lékaře obdržení několika předpisů s léky, které je možné si vyzvednout a řádně zaplatit v kamenné lékárně. A právě s předpisy v teple domova, s přístupem na internet, nic nezmůžete. Podle zákona č. 378/2007 Sb. o léčivech a změnách některých souvisejících zákonů je totiž prodej léků na předpis přes internet zakázán. Majitelé receptů se proto návštěvě kamenné lékárny bohužel nevyhnou. 
 

Nabízené zboží a orientace v nabídce

Jak již bylo řečeno, nabízený sortiment léků, a nejen jich, je celá řada. On-line lékárny se většinou nespecializují pouze na léky volně prodejné, ale jejich nabídka obsahuje také zboží pro podporu zdraví a krásy. Každý on-line obchod má své specifické seřazení nabízeného zboží do určitých kategorií, ale téměř vždy je hledání intuitivní a zákazník většinou rychle nachází, co hledá. Zboží je nejčastěji rozděleno do kategorií volně prodejné léky, potravinové doplňky, vitamíny a minerály, kosmetika, atd. Některé lékárny disponují rozdělením zboží podle specifických druhů potíží, které nás trápí (chřipka, angína, bolest hlavy, deprese, kosti, žaludek, atd.). Jiné zase nabízejí například přípravky a léky, jež jsou rozděleny podle typy konzumenta - muž, žena, dítě.

V on-line obchodě lze koupit rozličné zboží, jak běžné léky, které používáme téměř denně, tak i specializované léčebné přípravky. Množství nabízeného zboží jde do tisíců, a mnohdy předčí i kamennou lékárnu. 

Informace o léku

Pokud bychom se zaměřili na lék jako na hlavní artikl nabídky internetových lékáren, je získaná informace o daném zboží velice obsáhlá. Už samotný stručný seznam léků, jenž se zobrazí po kliknutí na určitou kategorii, obsahuje jak název, tak i jednoduchý popis výrobku (proti jakým onemocněním je určen) a jeho cenu. Některé lékárny zobrazují i výrobce. Pomocí těchto informací jsme schopni nalézt námi požadovaný produkt. Každý artikl je samozřejmě možné si úplně rozkliknout na detail, jenž obsahuje další užitečné informace, které nám ve výběru mohou pomoci. Zde je k nalezení navíc i cena doplatku za lék, kompletní popis, který nám řekne, kdy a jak lék používat, co obsahuje, jaké má nežádoucí účinky, popřípadě jak správně dávkovat. Takto vytvořený popis (podoba příbalového letáku fyzického léku) je ale dostupný pouze v některých on-line lékárnách. Stejně jsou na tom i informace o kódu VZP nebo kódu SUKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv). 

On-line lékárna je internetový obchod

Lékárna na webu je internetový obchod jako každý jiný. Proto je třeba se ještě před nákupem alespoň lehce seznámit s obchodními podmínkami, kterými e-shop disponuje. Nejdůležitější informace se týkají on-line objednávky, případně její stornování či změny. S objednávkou souvisí také způsob platby (kartou, převodem na účet, atd.) a samozřejmě varianta doručení. I zde existuje také několik možností. Nejčastější doručení, jimiž on-line obchody disponují, jsou obchodní balík (pošta) nebo doručení až do domu, a to pomocí přepravních společností. 

Příklady online lékáren

www.lekarna.cz
Doručení: obchodní balík nebo kurýrem DPD do 24 hodin

www.internetova-online-lekarna.cz
Doručení: na dobírku do 48 hodin

www.dolekarny.cz
Doručení: do 240 minut (v Praze), do 24 hodin kdekoli v České republice

www.lekarnadomu.cz
Doručení: prostřednictvím přepravní službou PPL do 72 hodin

www.lekarnanet.cz
Doručení: na dobírku do 48 hodin

www.lekarna-doma.cz
Doručení: na dobírku do 72 hodin 

Závěr

Mezi slovy kamenná lékárna a on-line lékárna bychom mohli dát směle znaménko „téměř rovná se“. Vzhledem k množství a sortimentu nabízeného zboží jsou obě instituce srovnatelné. Pokud bych měl tedy odpovědět na mou vlastnoručně položenou otázku, zda jsem schopen koupit léky, jež jsem potřeboval na svou nemoc, odpověď by byla „téměř ano“. Všechny mnou potřebované léky jsou dostupné v internetové lékárně, s výjimkou léků, jež byly na předpis. V tomto případě jsem se bohužel návštěvě kamenné lékárny nevyhnul. Samozřejmě, lze koupit a použít léky podobné, avšak následky, v případě neúčinku, nebo vedlejších příznaků, nese již každý sám.

Obecně však lze říci, že při koupi celé řady dostupných léků nebo léčebných přípravků určitě člověk neprohloupí, pokud využije služeb on-line lékárny. Ba právě naopak, v některých případech je nabízené zboží levnější než v kamenných lékárnách a tudíž jsme schopni ušetřit i nemalou částku peněz.

21. 10. 2008

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.