Úvod > Články > Notebook nebo netbook? Jak na co!

Notebook nebo netbook? Jak na co!

Moderní doba nám přinesla kromě dostupných notebooků a komunikátorů také zcela nový technologický model přenosného počítače, tzv. netbook. Možná i právě vy přemýšlíte, jaký koncept mobilní kanceláře zvolit, nebo zvažujete, jaký přenosný počítač pořídit na chalupu. Podívejme se společně na možnosti, které jsou v současné době na trhu.

Mít počítač všude s sebou byl vždy sen většiny nadšených uživatelů počítačů. Nejde tak ani o závislost na výpočetní technice, ale spíše o možnost mít všude svá data s sebou a také přístupnost komunikačních prostředků, jaké skýtá internet a mobilní data. Před časem jsem si i já položil otázku, jak je možné řešit situaci, kdy potřebuji přenosný počítač, nepotřebuji jej ale vždy, nemusí umět „první poslední“ a mohl by být co nejvíce skladný. Možností je několik, navíc ceny informačních technologií se staly dostupnější než kdy jindy.

Notebook: plnohodnotný počítač

Přenosné počítače tohoto typu existují již desítky let. Ale až v posledních několika letech se staly dostupné masám a dle statistik prodejců stále více uživatelů počítačů si do rodiny či na práci kupují notebooky a stolní počítače tak směřují hlavně do kanceláří nebo do domovů vášnivých hráčů počítačových her. V současných noteboocích nalezneme všechny moderní technologie, více jádrové procesory, kvalitní displeje s LED podsvícením, optické mechaniky, velká datová úložiště a komunikační technologie BT a WiFi. Oproti stolnímu počítači tak získáme mobilní řešení, které sice není příliš rozšiřitelné (až na HDD nebo paměť), ale směle zastane většinu funkcí klasického PC. Trendem se staly displeje 15,4“, ale jak vidno, zákazníci stále častěji žádají notebooky s displejem 13“ a méně, neboť právě menší displej přispívá k nižší hmotnosti a menším rozměrům zařízení. Ceny notebooků začínají na zhruba devíti tisícovkách, slušný kousek pak pořídíte za 15 tisíc korun.

Komunikátor – PDA/MDA

Kapesní počítače již na trhu figurují také nějaký ten pátek. Největší zastoupení mají komunikátory vybavené operačním systémem Windows Mobile nebo Symbian. Je ovšem důležité si uvědomit, že kapesní počítač nezastane zdaleka funkce notebooku. Každopádně na komunikaci pomocí ICQ, e-mailů nebo internetu jsou tato zařízení velmi dobře využitelná. Navíc mohou sloužit také jako datová banka na vaše dokumenty, multimédia a koneckonců některé slouží také jako GPS navigace v automobilech. Často se setkáváme s tím, že lidé využívají kombinaci notebooku a komunikátoru. Zařízení označovaná jako komunikátory, chytré mobilní telefony nebo MDA stojí v rozmezí 5 až 20 tisíc korun.

Netbook: nový vítr

Netbook není malý notebook, i když se to tak na první pohled může zdát. Primární určení těchto malých notebooků je prohlížení internetu a snadná práce s daty na cestách. Netbooky jsou obvykle ošizeny o optickou mechaniku, mají mnohem menší displej, mají pomalejší procesor, méně paměti a často také nedisponují klasickým pevným diskem, ale pouze několika gigabajtovým úložištěm. Hlavní výhodou je extrémní mobilita, byť zmenšená, ale stále plnohodnotná klávesnice a velmi slušná výdrž na baterie. Hlavní představitelé jsou v současnosti Asus EEE (několik modelů), Acer Aspire One nebo MSI Wind.

Rozhodujeme se

Osobně jsem váhal poměrně dlouho. Potřebovali jsme do rodiny mobilní počítač, který bude většinou zastávat funkce jako mobilní zápisník, prohlížeč internetu, dokumentů a na dovolených se na něm bude provádět základní třídění fotografií z digitálního fotoaparátu. Celkově mělo jít o doplněk ke stolnímu počítači. Jelikož komunikátor je věc čistě osobní a jedním již disponují, zvažoval jsem tedy pouze souboj notebook vs. netbook. Po delší úvaze, pročtení mnoha článků, recenzí a diskusních fór jsem se rozhodl pro netbook. A nejen kvůli velikosti. Zakoupil jsem nejlevnější podobné zařízení na českém trhu s operačním systémem Windows – výprodejový Asus EEE 701.

Tripple „í“ se představuje

Cena v době koupě (říjen 2008) byla příjemných 5800 Kč. Když uvážíme, že pouze operační systém Windows XP Home OEM stojí cca 1800 Kč, pak máme čisté „železo“ za 4000 Kč. A to je již cena, která je více než zajímavá. Celkově působí tento kolibřík velmi dobrým dojmem, zpracování je kvalitní, nepůsobí zdaleka tak levně, jaká byla jeho cena. Klávesnice je plnohodnotná, displej má pouhých 7“, ale na většinu činností to postačuje. Uvnitř je CPU Intel Atom 900 MHz, ale ten je standardně podtahován na 624 MHz. Operační paměť má velikost 512 MB, datové úložiště pak 4GB. Netbook má WiFi, slot pro paměťové karty, 3x USB a váží jen něco málo přes 900 gramů. Vedle klasického notebooku vypadá jako dětská hračka.

Zapnout a používat

Po prvním spuštění je potřeba dokončit instalaci Windows, to je ale otázka několika minut. Když jsem netbook kupoval, tak jsem nečekal žádné extrémní výkony, spíše naopak. Zhýčkán dvoujádrovými procesory a pamětí o velikosti několika GB jsem čekal negativní zážitek. Ten se ale nekonal. Netbook nabíhá velmi svižně, práce se systémem a všemi základními aplikacemi je velmi rychlá a pohodlná. Na klávesnici si musíte zvyknout, ale to je otázkou spíše minut. Touchpad je přesný, celkově působí netbook velmi dobrým dojmem a koupě nelituji ani v nejmenším.

Široká komunita uživatelů

Asus se s modelovou řadou EEE trefil do mezery na trhu. Byl to první výrobce, který malé notebooky přiblížil zákazníkům a na internetu se tak vytvořila široká komunita uživatelů této i navazujících modelových řad. Cenné rady se tak můžete dočíst na webu EeeUser v angličtině nebo také v českém jazyce na MujEEE. Na stránkách jsou odkazy na diskusní fóra a také na další zdroje informací. Souhrn odkazů na české články o „í“ PC naleznete také zde.

23. 10. 2008

Autor: David Procházka

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...