Úvod > Články > Broadband pro všechny 2 - americký styl

Broadband pro všechny 2 - americký styl

S tímhle poněkud socialistickým tvrzením kupodivu nepřišla žádná komise EU, ale šéf americké komise Federal Communicatons Commission Kevin Martin.

Prohlásil totiž, že přístup k velkorychlostnímu internetu je pro konkurenceschopnost Američanů tak důležitý, že si Spojené státy prostě nemohou dovolit něco podobného nenabídnout zdarma: „Existuje sociální povinnost zajistit, aby v přístí generaci mohl každý využít broadbandové služby, neboť to je to, co lidé chtějí“.

Martin doufá, že se mu podaří uchránit kus spektra, které bude v příštím roce vydraženo. A právě ten kus by chtěl využít pro svoji iniciativu. Někteří operátoři pochopitelně z toho nijak nadšeni nejsou. FCC má široké pole působnosti a funguje jako regulační orgán, který má na starosti oblast kabelové a terestriální televize, rozhlas, bezdrátové a telekomunikační služby.

Podle toho, co Martin v nedávných rozhovorech tvrdí, představuje broadband dneška totéž, co po desetiletí znamenaly klasické telefonní linky – základní způsob komunikace. Největší problém vidí právě v odlehlých oblastech, kde hlavními způsoby připojení jsou dosud buď satelitní připojení nebo klasický dial-up. Penetrace broadbandu je na venkově pouhých 38 procent, ve městech 57 procent a na předměstích dokonce 60 procent.

Martin vidí problémy i v ceně. Průměrná cena se ve Spojených státech pohybuje kolem 40 dolarů měsíčně, za rychlejší služby ale zaplatí zákazníci výrazně víc. Ruku v ruce s tím jde i rozšíření broadbandu – u domácností s ročními příjmy kolem 100 000 dolarů ročně má broadbandové připojení 85 procent, u domácností s příjmy kolem 20 000 potom pouhých 25 procent. Martin by chtěl ceny broadbandu dotovat z fondu Universal Service Fund, ve kterém dnes přibývá kolem 6 miliard dolarů ročně a který je používán k dotaci telefonního připojení v odlehlých oblastech. U této myšlenky zase křičí klasické telefonní společnosti, které peníze z tohoto fondu využívají k dotacím některých telefonních linek na venkově. A kdo přispívá do tohoto fondu? Každý, kdo ve Spojených státech vlastní telefon.

Martin se snaží použít kus nového spektra přidáním podmínky „broadband zdarma“ ke spektru označovaném jako AWS-3. Podle tohoto nápadu by 25 procent spektra bylo povinně použito k broadbandu zdarma. Mobilní operátoři protestují, nejhlasitěji asi T-Mobile, který před dvěma lety zaplatil za blízké spektrum AWS-1 4 miliardy dolarů. Cole Brodman z T-Mobile mluví o tom, že by povinně blokovaná část nového spektra rušila současné zákazníky.

Ne každý ale novou iniciativu kritizuje. Šéf mladé společnosti M2Z Milo Medin se k této myšlence hlásí a dokonce tvrdí, že s ní přišel jako první. Podle něj se jeho společnost do dražby zapojí. Podle něj si navíc společnost T-Mobile za potenciální problémy může sama, neboť její filtry a antény zachycují signály i v přesahujícím spektru, čímž může v budoucnosti docházet k problémům se spektrem AWS-3. Kde by M2Z na spektrum vzalo peníze, ale Medin neříká. Medin si představuje, že broadband zdarma by měl mít rychlost 768 kbit/s.

Podle některých analytiků by podobná služba výrazně změnila současný americký trh s broadbandovým připojením, kterým dominuje hrstka velkých kabelových a telefonních společností. Tyto firmy sice o zákazníky urputně bojují, v oblasti broadbandu mají ale podezřele jednotnou politiku, ať se jedná o cenu, rychlost nebo nabídku nejrůznějších kombinací.

Myšlenku broadbandového připojení zdarma, většinou ve formě Wi-Fi, si v nedávné minulosti s nadšením vyzkoušela řada amerických měst, ve většině případů došlo ke zklamání. Podle Medina by nová služba měla být lepší a i když bude „přenosná“, nebude plně „mobilní“, tj. bude přenostná po domě, ale nebude fungovat třeba v jedoucím autě. Důvodem bude omezený počet věží a základních stanic, což na jedné straně sníží náklady, na druhé omezí mobilitu.

30. 10. 2008

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...