Úvod > Články > Uživatele Windows ohrožuje kritická chyba. Stáhněte si záplatu

Uživatele Windows ohrožuje kritická chyba. Stáhněte si záplatu

A další novinky uplynulých dní: Jedna linuxová distribuce s hodnotou 205 miliard korun ― DirectX 10 pod Linuxem ― Čínští uživatelé Windows se bouří a stěžují si na Microsoft ― a více...

DirectX 10 pod Linuxem

Technologie DirectX 10 byla a je jedním z hlavních důvodů, proč přejít na Windows Vista. Tedy motivací je u hráčů nových her, které jsou pro DirectX 10 stavěné. A v poradnách a diskusích na webu se neustále můžeme setkat s dotazy, zda DirectX 10 bude dostupný i pro Windows XP.

Odpověď je vždy stejná: v žádném případě. Kdyby Microsoft vydal DirectX 10 i pro XP, uživatelé by měli zase o jeden důvod méně přecházet na Visty.

Už několikrát jsme krátce psali o softwaru Wine ― ten je implementací Windows API nad X server a OpenGL v *nixových systémech. Díky tomu je v nich možné spouštět software, který je napsaný jen a pouze pro Windows. To znamená, že ačkoli třeba Linux, BSD nebo Mac OS X mají jinou architekturu než Windows, pomocí Wine si v těchto systémech spustíte třeba MS Office pro Windows, hry nebo nějakou svou oblíbenou „okenní“ aplikaci.

Už nějakou dobu Wine podporuje DirectX 9.0c, díky čemuž lze pod Linuxem hrát spousty her, jež jej potřebují. Vývojáři teď v nové vývojové verzi 1.1.7 (stabilní je stále jen 1.0.1) udělali první krůčky i k podpoře DirectX 10. To znamená, že pod Linuxem bude za nějaký čas možné spouštět hry žádající DirectX 10.

Existovaly sice snahy předělat na koleně DirectX 10 tak, aby fungoval i na XP, ale jak se zdá, stabilita takových podomácku upravených balíčků je nedostatečná a funkčnost sporná.

Celkově bylo od minulé verze Wine opraveno více než sto chyb, přibyla podpora řady her, vyřešily se některé problémy související s instalací Internet Exploreru 7 a zvýšena byla kompatibilita a výkon u aplikací, jako je Adobe Photoshop CS2, Adobe Dreamweaver 8, Google Chrome či Real Player 11.

Kompletní seznam změn naleznete zde. Wine je dostupné pro BSD systémy (FreeBSD, PC-BSD), linuxové systémy v podobě balíčků (SUSE, Ubuntu, CentOS / Fedora / Red Hat, Mandriva a další), zdrojových kódů pro vlastní zkompilování, ale i Mac OS X (v podobě CrossOver nebo jen zdrojových kódů Wine) a Solaris. S Wine mohou vývojáři experimentovat ale i pod Windows.

O Wine více na stránkách projektu.

Uživatele Windows ohrožuje kritická chyba. Stáhněte si záplatu

Mimo pravidelný termín Microsoft vydal bezpečnostní záplatu pro systémy Windows. Ty totiž byly v akutním ohrožení ― Microsoft objevil závažnou bezpečnostní chybu ve službě Windows Server, která se stará o sdílení souborů, tisku a pojmenovaných kanálů v síti. Chvíli po uvolnění specifikace chyby se už objevil útočný kód, jenž této zranitelnosti zneužívá ke vzdálenému spuštění kódu a dalšímu šíření.

Oprava vyšla ve čtvrtek a Microsoft důrazně doporučuje provést aktualizaci systémů Windows 2000, XP a Server 2003. Zranitelností trpí i Visty a Server 2008, ale pro ně nepředstavuje tak zásadní riziko.

Podle odborníků na bezpečnost je díra velice snadno zneužitelná. Microsoft varuje, že by mohl vzniknout červ, který by díry zneužil ke svému masovému a rychlému šíření. Podle některých reakcí na blozích odborníků na zabezpečení operačních systémů by se červ ale mohl šířit jen ve vnitřních sítích, protože jinak by byl zablokován síťovými firewally.

Máte-li zakázané automatické aktualizace, navštivte co nejdříve web Windows Update nebo si stáhněte opravu níže.

Záplata pro XP SP2/SP3
Záplata pro Windows Vista SP1 32-bit
Záplata pro Windows Vista SP1 64-bit
Záplata pro Win 2000


Čínští uživatelé Windows se bouří a stěžují si na Microsoft

Čína je rájem pirátského softwaru, to není žádným tajemstvím. Tamní podmínky moc nedovolují uživatelům pořizovat oficiální kopie Windows, takže drtivá většina z nich kupuje Windows v tržnicích v cenách kolem jednoho dolaru. Microsoft to ví a doteď byl vůči tamnímu pirátství víceméně benevolentní. V těchto dnech však čínským uživatelům připravil nemilé překvapení. Je-li jejich kopie vyhodnocena jako nepravá, zčerná jim obrazovka.

O tomto protipirátském opatření čeští uživatelé vědí už dlouho. Česko společně se Slovenskem byly prvními zeměmi, kde jej Microsoft nasadil. Digitální tma postihla všechny, kdo vlastní nelegální kopie Windows. První na řadě byly Visty, nedávno přibyly i Windows XP.

Více o těchto opatřeních v článcích:
Kladivo na piráty z temnoty Microsoftu
Microsoft straší piráty. Důvod?
Microsoft přitvrzuje: černá obrazovka i pro pirátská XP

Právníci společně s čínským ministerstvem pro veřejnou bezpečnost už společně proti tomuto zásahu Microsoftu podali stížnost a Microsoft nazvali „největším hackerem v Číně“. Podle nich tento způsob potírání pirátství porušuje čínské zákony. Akci proti Microsoftu plánuje i Asociace čínského softwarového průmyslu.

Čínské úřady a i uživatelé se shodují na jednom: míra pirátství by byla daleko nižší, kdyby Microsoft snížil ceny svého softwaru. Problém vidí v tom, že Microsoft drží monopol a nic ho ke snižování cen nenutí. Uživatelé proto raději volí levnější způsob a software si kupují od distributorů pirátských kopií. Špatné je podle čínských reakcí i to, že Microsoft novým WGA a následnými represemi trestá řádové uživatele, přitom by se měl soustředit na tvůrce pirátských kopií a jejich prodejce.

České sázkovky chtějí povolení pro online sázky

Tuzemské sázkové kanceláře se spojily v boji za povolení on-line sázek. Jak informuje ČTK s odvoláním na Hospodářské noviny, všechny kanceláře včetně Sazky podaly na ministerstvo financí žádost o povolení pro provoz internetového sázení.

Českým sázkovým kancelářím vadí především jedna věc: zatímco jim není umožněno provozovat on-line kanceláře, Češi mohou bez problémů sázet u zahraničních konkurenčních firem, které mají své stránky lokalizované do češtiny a disponují i českými bankovními účty.

Podle ministerstva financí by bylo možné on-line sázky povolit okamžitě bez nutnosti vytvoření nového zákona. Ten současný totiž umožňuje úpravu.

To se však nelíbí zahraničním sázkovkám, jako je Bwin (Bet and Win), které záměr považují za diskriminační. Přišly by totiž logicky o své klienty. Podle Bwin by celou situaci musela řešit Evropská komise.

MS Office 2007 SP2 na obzoru

Jak jsme upozornili minulý týden v článku o bezplatné kancelářské sadě OpenOffice 3.0, Microsoft se chystá zkraje příštího roku vydat druhý servisní balík pro svou sadu MS Office 2007. Mezi jeho zásadní novinky bude patřit podpora kancelářského formátu ODF ― uživatelé budou s to vytvářet dokumenty v podobě ODF, který je nativním formátem OpenOffice.org a rovněž již několik let i standardem ISO.

Už dnes lze sice do MS Office 2007 doinstalovat dva na sobě nezávislé doplňky, které by si měly s ODF poradit, ale pořád trpí velkými nedostatky a někdy nejsou s to dokumenty otevřít. Servisní balík číslo 2 problémy s otevíráním a editací takto uložených dokumentů naprosto eliminuje. Kromě toho bude možné ODF nastavit jako výchozí formát pro ukládání. Kromě toho budou Office 2007 umět i export do PDF (dnes jen s pomocí pluginu).

Jedna linuxová distribuce s hodnotou 205 miliard korun

Studie Linux Foundation přišla se zjištěním, že hodnota jedné typické linuxové distribuce ― v tomto případě Fedora 9 od společnost Rad Hat ― činí 10,8 miliardy amerických dolarů, tedy asi 214 miliard korun. Studie se soustředila na otázku, na kolik by celkem vyšlo vyvinout tuto distribuci, kdyby byla tvořena standardním komerčním způsobem na území Spojených států. Započítány byly náklady spojené s platy programátorů (v USA činí průměrný plat programátora v přepočtu asi 126 500 Kč měsíčně).

Operační systém Fedora 9 se skládá ze skoro 205 milionů řádků programových kódů ve více než 5 500 aplikačních balíčcích, přičemž jádro Linuxu má bezmála 7 milionů řádků.

27. 10. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.