Úvod > Články > Limity znovu na scéně

Limity znovu na scéně

Ještě relativně nedávno se o otázku datových limitů zajímal málokdo. Samotná myšlenka limitovat přenos dat není ničím novým, poskytovatelé dlouho mluví o tom, že kdo stahuje více dat, měl by platit víc.

V dobách, kdy fungovaly systémy P2P skutečně naplno, se poskytovatelé s tehdy pomalejším připojením dost ošívali a datové limity byly jedním ze způsobů, jak horečné stahování písniček otrávit.

Brzo se ale, alespoň ve Spojených státech, ukázalo, že tam, kde se poskytovatelé bojí útěků zákazníků, se na nějaké limity moc nehledí. V samotných podmínkách smlouvy jsou buď napsány miniaturním písmem a jsou použity jen v případě, kdy buď někdo cucá skutečně neúměrně mnoho nebo se ho naopak poskytovatel potřebuje zbavit. V ostatních případech se o nich buď vůbec nemluví nebo jsou jen vágně popsány. Comcast Corp. dokonce má datový limit nastaven na 250 GB, což překonáme jen v případě stahování filmů v HD.

Na datové limity začínají doplácet i v Británii. Nedávný výzkum provedený skupinou uSwitch ukázal, že milión britských zákazníků buď limit překračuje nebo se k němu velice blíží. I když jsou datové limity součástí každé smlouvy, Britové o nich buď nemají tušení, nebo jsou jejich existencí zmateni. Vedou k tomu i nejasnosti ve smlouvách, 56 procent poskytovatelů sice používá termín „neomezené připojení“, ale ve skutečnosti má limit, po jehož překročení hodlají zákazníka jednoduše odstřihnout. Pouze dva poskytovatelé z devíti jsou ale ochotni limit přímo určit. Důsledek je jednoznačný – 80 procent britských zákazníků se buď domnívá, že žádný limit neexistuje, nebo o jeho hodnotě nemá tušení.

Studie na závěr jasně říká, že poskytovatelé by neměli mít povoleno používat pro své služby termín „neomezený“ v případě, že to není pravda. Na druhé straně pak mají zákazníci sami zjišťovat situace dříve, nežli smlouvu podepíší.

Asociace poskytovatelů internetového připojení The Internet Service Providers’ Association tvrdí, že její členové nesmějí používat datové limity, aniž by je zákazníkům detailně nevysvětlili. Pravdou ale je, že i když je o limitu ve smlouvě zmínka, téměř žádný zákazník to nečte.

Množství dat, které využije běžný britský zákazník, je stále relativně nízké, podle studie ze začátku roku 2008, kterou připravil poskytovatel TalkTalk, celá polovina zákazníků nepoužije více než 1 GB měsíčně.

To se ale v blízké budoucnosti pravděpodobně změní, a to dost výrazně. Ve chvíli, kdy vzroste popularita služeb, jako je třeba iPlayer, datové přenosy exponenciálně vzrostou. S tím vzroste i tlak na vyšší datové limity, a s tím samozřejmě i cena za připojení.

6. 11. 2008

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...