Úvod > Články > ADSL 8 Mbit/s i s pevnou za 1 Kč měsíčně. Chyba, nebo akce?

ADSL 8 Mbit/s i s pevnou za 1 Kč měsíčně. Chyba, nebo akce?

Další novinky uplynulých dní: Británie pod útoky kyberteroristů ― Intel vládne trhu s CPU ― Na světě je nové Ubuntu ― a více...

Velká Británie pod kybernetickými útoky

Šéf kyberobrany Spojeného Království varuje, že společnosti, jež hrají klíčovou roli v britské národní infrastruktuře, jsou pod neustálými útoky ze strany zahraničních hackerů.

Mark Oram z Centra pro ochranu národní infrastruktury (CPNI) upozorňuje, že pod útoky se ocitají počítačové systémy důležité pro obchodní chod Spojeného království. Snahy o infiltraci systémů se dotýkají hlavně elektráren a velkých finančních institucí. Útočníci se v systémech snaží najít zranitelnosti, kterými by mohli nejen ukrást citlivá data, ale celé počítačové sítě ochromit.

Britská vláda však pokusy o útoky na infrastrukturu země nepovažuje za příliš nebezpečné ― teroristické útoky v rovině kyberprostoru jsou prý nízkým rizikem, protože hackeři nemají příliš velké šance pochopit zranitelnosti a chyby v celé infrastruktuře.

Nicméně i tak bude úřad CPNI dále spolupracovat s jednotlivými společnostmi na co nejlepším zabezpečením sítí a také co nejlepším pochopením možných bezpečnostních rizik, kterým čelí.

Vyšla nová verze Ubuntu

Po půl roce mají uživatelé jedné z nejrozšířenějších linuxových distribucí důvod k radosti: vyšla nová verze Ubuntu 8.10 nesoucí označení Intrepid Ibex.

Jak už to u nových linuxových systémů bývá, Ubuntu 8.10 obsahuje nové linuxové jádro 2.6.27, které nese podporu řady nového hardwaru a opravuje předchozí chyby. Přítomná je poslední verze X.org 7.4, takže stávající ovladače ATI Catalyst (říjen 08) stále nebudou fungovat. Mezi na povrchu nejznatelnější novinky patří šifrování domovského adresáře v uživatelově účtu, přihlášení náhodného "hosta" (podobně jako ve Windows) nebo podpora 3G sítí v Network Manager 0.7.

Samozřejmostí je, že Ubuntu 8.10 včetně svých odnoží (Kubuntu, Xubuntu...) sestává z novějších programů ― nicméně přesto leckdo bude zklamán, že kancelářských balík OpenOffice.org v Ubuntu není ve verzi 3.0, ale stále 2.4.

Mírných změn doznalo i uživatelské prostředí, panely jsou průsvitné, je jiné výchozí pozadí a malé změny se odrazily i v různých animacích.

Ubuntu 8.10 je dostupné jak v 32bitové, tak i 64bitové verzi. Stahovat můžete buď přímo z českého serveru, jeho zrcadel, nebo přes torrent.

Intel vládne trhu s procesory, podíl AMD se snižuje

Analytická studie společnosti ISuppli ukazuje, že Intel posiluje svou pozici lídra v oblasti výroby procesorů.

Společnosti Intel podle posledních čísel za třetí kvartál letošního roku patří celkem 80,4% podíl v procesorovém průmyslu. Oproti stejnému kvartálu v loňském roce si Intel polepšil o 1,7 procentního bodu. Podíl AMD klesl o 1,8 procentního bodu na současných 12,1 %. Podle analytiků ze společnosti ISuppli za posilování pozice Intelu může hlavně jejich silné portfolio v oblasti notebooků.

ADSL i s pevnou za 1 Kč na měsíc

30. října se česká diskusní fóra o internetovém připojení zaplnila jedním tématem: ADSL s rychlostí 8 Mbit/s od Telefóniky O2 bylo včetně poplatku za telefonní linku dostupné za 1 Kč měsíčně. Službu na celý rok za tuto cenu šlo opravdu na stránkách Telefóniky O2 objednat.

Uživatelé posléze hlásili, že ADSL i s telefonem za 12 Kč za rok se jim opravdu podařilo objednat ― v odpoledních hodinách ale nabídka zmizela, resp. objednávku nešlo dokončit.

Pro opravdu neodolatelnou akci se nabízela dvě vysvětlení: buď šlo o opravdu skvěle provedenou virální reklamu, nebo o pouhopouhou chybu v systému Telefónicy O2.

V diskusních fórech se objevovaly informace, že objednávky proběhly bez problémů a někteří z operátorů s tím neměli vůbec žádné problémy a objednávku hladce potvrdili. Ale skutečnost, že někteří operátoři byli evidentně zaskočeni a nevěděli, jak situaci vyřešit, ukazuje zase na to, že se jednalo spíše o chybu.

Této variantě nahrává i to, že k podobnému problému v e-shopu Telefóniky došlo už v srpnu, kdy Telefónica O2 několik dní omylem prodávala jeden typ mobilu Nokia za poloviční cenu.

Google opravil svůj prohlížeč, aktualizujte

Společnost Google v minulých dnech vydala další, opravenou verzi svého webového prohlížeče Chrome.

V nové verzi vývojáři opravili jednu bezpečnostní chybu a vyřešili některé z dalších nahlášených problémů. Sestavení s označením 0.3.154.9 bude uživatelům postupně nabízeno, nicméně pokud chcete Chrome aktualizovat už teď, klikněte na ikonu Nastavení a zvolte položku O aplikaci. Příslušné aktualizace se stáhnou samy.

Jmenujme alespoň pár změn: už nedochází k ukládání dat ze zabezpečených stránek (HTTPS), došlo ke změně v chování prohlížeče při stahování spustitelných souborů a vylepšena byla podpora pluginů, jako je Flash, Quick Time a Windows Media. Uživatelé by díky tomu neměli při přehrávání videa mít problémy se zamrzáním prohlížeče a 100% vytížením procesorů.

Google Chrome si můžete stáhnout zde.

3. 11. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...