Úvod > Články > Audio a video streaming na LIVE.ATLAS.CZ

Audio a video streaming na LIVE.ATLAS.CZ

Počet uživatelů broadbandového připojení k internetu v České republice neustále stoupá, což jistě těší poskytovatele tohoto typu připojení, ale i poskytovatele obsahu. Jedním z největších poskytovatelů obsahu na českém internetu pro uživatele s broadbandovým připojením je portál LIVE.ATLAS.CZ, společný projekt firem Pozitiv, s.r.o. a Atlas.cz., a.s.

Co na LIVE.ATLAS.CZkonkrétního naleznete?

Rádia

Na LIVE.ATLAS.CZ naleznete internetové vysílání téměř 50 rádií, např. Českého rozhlasu, Evropy 2, Frekvence 1, Radia Blaník či sítě rádií Kiss. Pozitiv technicky zabezpečuje vysílání těchto rádií s využitím streamingové technologie Windows Media společnosti Microsoft. LIVE.ATLAS.CZ spustil internetové vysílání FM rádií jako první v ČR už v roce 1998 a od té doby počet uživatelů neustále narůstá až na současných cca 150.000 unikátních uživatelů za měsíc. Posluchači mají na výběr z několika kvalit zvuku od kvality 16 kbps pro připojení přes GPRS až po 128 kbps blížící se kvalitě CD pro ADSL nebo kabelové připojení. U některých rádií, např. Radio Life, Radio Trnkobraní se zobrazují v Live přehrávači názvy právě hraných skladeb a jména interpretů a u Českého rozhlasu 2, Českého rozhlasu 3 aČeského rozhlasu 6 se zobrazují názvy pořadů.

Živé přenosy

Tato služba umožňuje návštěvníkům portálu shlédnout živě v reálném čase různé konference, sportovní či společenské akce. Pokud se nějaké akce nemůžete zúčastnit osobně, spustíte si na webu přenos a díváte se stejně jako v televizi. Při sledování živých videopřenosů plně využijete kapacitu svého broadbandového připojení a nejlépe ověříte kvalitu svého internetového připojení v praxi. Na LIVE.ATLAS.CZ bylo odvysíláno již přes 200 živých přenosů a jejich počet rychle narůstá s rostoucím zájmem organizátorů různých akcí o tuto službu.

Filmy a video na přání

Samostatnou zajímavou sekcí jsou filmy a to zejména amatérské filmy, které jsou zde v plné délce a dále filmové upoutávky a ukázky. V případě spolupráce s různými filmovými festivaly dočasně přibývají ukázky z festivalových filmů, nyní např. FEBIOFEST 2005. V minulosti to byly např. ukázky z filmů MFF Karlovy Vary. Video na přání obsahuje zejména videozáznamy živých přenosů, ale také rozhovory s různými umělci, videozáznamy hudebních akcí a koncertů či videa se sportovní tématikou.

Poslechni si

Pokud Vás zajímá hudba a chcete si poslechnout ukázky z nových CD před jejich zakoupením je to služba přesně pro Vás. Díky spolupráci s většinou hudebních vydavatelství na našem trhu vzniká databáze CD s ukázkami v délce 30 sekund z každé skladby. V tuto chvíli služba obsahuje ukázky z více než 3000 skladeb a jejich počet rychle narůstá. Součástí Poslechni si je i žebříček nejoblíbenějších CD.

Webkamery a počasí

Chcete vidět jak to vypadá ve studiu rádia nebo jestli svítí v Brně sluníčko? V tom případě se podívejte na webkamery, které LIVE.ATLAS.CZprovozuje. Webkamery snímají v realném čase obraz a posílají je na Windows Media server, ke kterému se pak vy jako diváci připojujete. Nejde o statické obrázky, které jsou obnovovány jednou za sekundu či několik sekund, ale jde o plynulý obraz podobně jako v případě živých internetových přenosů.

Nakonec se zastavme ještě u velmi oblíbené, praktické služby, kterou je denně aktualizovaná videopředpověď počasí připravovaná společností Meteopress, spol. s r.o. ve spolupráci s LIVE.ATLAS.CZ. Tato předpověď je profesionálně zpracována v televizní grafice a přináší tak de facto televizní vysílání do prostředí internetu.

Závěrem

LIVE.ATLAS.CZ připravuje spuštění dalších rádií a mnoho zajímavých přenosů v následujících týdnech a měsících, zejména přenosy z filmových festivalů FEBIOFEST 2005 aOneWorld 2005. Uživatelé rychlého internetu se tak mají rozhodně na co těšit.

23. 3. 2005

Autor:

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...