Úvod > Články > Od Googlu jednosměrkou doprava

Od Googlu jednosměrkou doprava

Před týdnem jsem získal další body. Bohužel se jednalo opět o body trestné. Jak správně tušíte, byly mi přiděleny příslušníky policie ČR. Neměl jsem z toho radost, ale myslím, že dopravní legislativa je u nás daleko lépe zvládnutá než ta, která se zabývá kybernetickými přestupky a zločiny.

Nebylo by tedy na škodu vypůjčit si z dopravy pár vychytávek a integrovat je do IT.

Za prvé, když chcete řídit vozidlo, musíte složit teoretické i praktické zkoušky. Všem je jasné, že by byla hloupost nechat řídit každého hlupáka, který by za volantem mohl způsobit množství škod. I přes existenci zkoušek je však operační systém často přetížen (na D1 se dá stát i 5 hodin) a virů je zde až nepochopitelně mnoho. (Na cestě do práce vidím vždy alespoň jednoho). Antivirák je navíc neuvěřitelně zaostalý. Kromě toho, že mi umí dát 500Kč pokutu a bod na památku, se na moc nezmůže.

I přes tyto komplikace je zde řešení alespoň části problémů.

Stejně tak jako za volantem, dá se i před monitorem napáchat mnoho nenapravitelných škod. 

Teoretické a praktické zkoušky nutné pro získání licence na ovládání počítače by naprosto ohromujícím způsobem zvedly fundovanost průměrného uživatele. Čímž by se snížila úrazovost počítačů – spolu s  počtem prosperujících firem provozujících technickou podporu. (Všechno má své mouchy.) Patrně by ubylo omylem zformátovaných disků a vůbec programů, jež byly smrtelně zraněny nedopatřením a čirou neznalostí.

To by bylo pro začátek k uživateli. Nesmíme však zapomenout ani na samotný počítač. Opět se inspirujeme u dopravy. Každý dopravní prostředek musí občas na technickou kontrolu, a pokud neprokáže dobrý technický stav, je mu odepřen provoz na pozemních komunikacích..

Chci se tím dostat k tomu, že určitými předpisy by se dal v česku regulovat počet těch vraků, na nichž se nedá rozběhnout nic než miny. A k tomu ještě každá druhá neexploduje. Zkrátka jde o to, vytvořit tlak na obměnu strojového parku. Dalším mínusem je to, že člověk nerozběhne dokument napsaný ve verzi předchozí nebo následující po té, kterou má sám nainstalovanou. To je ale samozřejmě spíše věc obchodní strategie.

Technická by nemusela být nijak náročná. Pokud počítač naběhne, než si revizor přečte titulní stránku novin je stav ještě ucházející. Stáhne-li si přezkušující ještě film, za který se mu nechce platit, počítač je ve stavu výborném.

Servery by v rohu mohly být označeny černou číslici v bílém poli s červeným ohraničením. Oproti dopravnímu značení by se zde nejednalo o maximální, nýbrž o minimální rychlost – připojení. V některých frekventovaných hodinách se stává, že lidé s pomalým připojením zpomalují server pro všechny ostatní, a to až do úplného kolapsu. Samozřejmě by na většině webů byla rychlost neomezená a značení by nastupovalo pouze při zhoršených podmínkách.

Rovněž bodový systém se jeví jako prostředek, jenž by nebylo marné vyzkoušet. Administrátoři by disponovali právem udělovat body za určité přestupky. Chováš se jako hulvát v diskusi? Máš 2 body a snížený limit příspěvků na měsíc! Aby se eliminovali ti nejhorší piráti silnic, je hranice 12 bodů, kterou když překročí, nemají už možnost dostat se po určité období na silnici. Pro největší chuligány na internetu by jistě nebyl problém dostat se na onen bodový limit. Následně by jim byla odebrána licence a internet by byl očištěn od největší lůzy.

To by byla snad ta největší výhoda. Rozhodně si stojím za tím, že někteří lidé jsou za počítačem pohroma a povinná výuka základů by stála za to.

Nakonec je mi však zcela zřejmá nemožnost takového vývoje. Jsem smířen s tím, že se na úřadě budu nadále setkávat s milými úřednicemi, které mají k disposici počítač, na kterém však umí akorát do pěti pokusů dohrát Solitaire. Což je program, který je na hraně možnosti tamního počítače.

22. 11. 2008

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.