Úvod > Články > On-line nakupování 2: Výběr a nákup zboží na Amazonu a eBay

On-line nakupování 2: Výběr a nákup zboží na Amazonu a eBay

Při nakupování na Amazonu a eBay najdete spoustu odlišností nejen mezi těmito nákupními servery, ale další rozdíly lze spatřit při srovnání jednotlivých národních mutací obou obchodů - tj. například mezi ebay.com (americký eBay) a ebay.co.uk (anglický eBay). Národní servery jsou svým způsobem samostatné, a proto se nabídka může výrazně lišit nejen z pohledu ceny.

Za relativně krátkou dobu jsem z mého anglického bydliště provedl na Amazonu i eBay přibližně 10-15 různých nákupů. Pořídil jsem si např.:

  • notebookový batoh (600 Kč) - amazon.co.uk
  • digitální foťák (6500 Kč) - viz níže v článku
  • 2x náhradní baterie do digitálního foťáku (1 ks: 50 Kč + poštovné 100 Kč) - ebay.co.uk, anglický eBay, ale zboží bylo zakoupené od prodejce z Hong Kongu
  • kovový obal na kapesní počítač Asus (350 Kč) - ebay.com (prodejce z Hong Kongu) - v ČR podobný obal neseženete, posílal jsem asi 10 e-mailů do největších českých obchodů v tomto oboru a všude odpověděli, že zboží nemají skladem a ani nedokážou objednat.

Rozhodování o výběru a nákupu zboží je vždy složité. Rád bych na příkladu nákupu digitálního foťáku názorně přiblížil, jak situace může vypadat, jaké parametry je nutné zohlednit a porovnat. Pro úplnost doplním, že následující popis se vztahuje na nákup digitálního foťáku, který se v dané době prodával v ČR za cenu od 9 tis. Kč.

Amazon.com (neboli americký Amazon)

  • V Americe je vzhledem k relativně slabému dolaru elektronika velmi levná - cena foťáku jen 4500 Kč.
    Nutné je ale kalkulovat s poštovným do Evropy, které v případě položky o velikosti (a váze) digitálního foťáku je cca 800-1000 Kč.
  • Při výběru je potřebné zorientovat se v nabídce jednotlivých prodejců. Položka je na Amazonu zobrazená jen jednou (to je dobře), ale položku nabízí větší množství prodejců - v případě mého foťáku přibližně 30 prodejců. Primárně se vám zobrazuje nejlevnější nabídka, ale často nejlevnější prodejci nezasílají zboží do Evropy, takže je potřeba najít jiného vyhovujícího prodejce.
  • Celková cena včetně poštovného 5500 Kč.

Amazon.co.uk (anglický Amazon)

  • Pro mě je výhodou nízká cena za doručení (po Anglii zdarma nebo do 5-ti liber) a navíc jasné podmínky záruky - dle anglického zákona je záruka na elektro zboží 1 rok.
  • Ceny jsou vyšší, než na americkém Amazonu, nejlevnější prodejce začíná s cenou foťáku na 7300 Kč.
  • Celková cena včetně poštovného 7400 Kč.

eBay.co.uk (anglický eBay)

  • Obecně na eBay je nabídka dost nepřehledná. Foťák nabízí hodně prodejců a často v kombinaci s nějakou akcí (např. paměťová karta zdarma). Navíc každý prodejce má trochu jiné podmínky - cena za dopravu, záruky, atd. Porovnání nabídek je proto komplikovanější.
  • Většinou prodejci nabízí dobrou cenu poštovného, přibližně 150-200 Kč (poštovné na eBay nebývá zdarma).
  • Ceny foťáku od 6000 Kč (často už je v ceně 2-8GB paměťová karta).
  • Celková cena včetně poštovného 6200 Kč.

eBay.com (americký eBay)

  • Nabídka byla hodně podobná jako na anglickém eBay a nebo na americkém Amazonu, proto jsem protentokrát americký eBay vyřadil. Ono je dobré ušetřit, ale nikoliv za každou cenu.
  • Nechtělo se mi podrobně pročítat něco, kde jsou podmínky téměř totožné jako jinde a mohl bych ušetřit jen v řádu několika dolarů.

Po zvážení všech pro a proti jsem se nakonec rozhodl pro anglický eBay (ebay.co.uk) a anglického prodejce. Hlavními argumenty pro volbu byla bezpečnější forma doručení zboží (ve srovnání s USA, případně Hong Kongem) a poměrně snadné řešení případných reklamací.

Na ebay.co.uk (anglickém eBay) nenabízí zboží jen prodejci sídlící v Anglii, ale často se objevují lákavé nabídky od prodejců z Hong Kongu. S nakupováním z Hong Kongu mám několik velmi pozitivních zkušeností (dobré ceny a doručení většinou do 4 dnů), ale na tak velkou vzdálenost nakupuji raději levnější položky v ceně do 1000 Kč. Proto jsem pro koupi foťáku Hong Kong radši zamítl.

Nakonec se ukázalo, že mé rozhodnutí pro anglického prodejce bylo správné. Zboží na mou anglickou adresu dorazilo rychle, nepoškozené a velmi pečlivě zabalené. Všechno zboží, které jsem poslední dobou na internetu nakoupil, funguje bezproblémově. Jak tomu ale bývá, tak pokazí se až to nejdražší a nejsložitější - u nového foťáku po týdnu používání přestal fungovat blesk.  Nezbývalo nic jiného, než začít reklamovat. O tom se ale dočtete příští čtvrtek.

První část článku zde

4. 12. 2008

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...